DN rapporterar: Många svenskar tål inte gluten men får ingen diagnos. – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Omvärldsbevakning

Post image

DN rapporterar: Många svenskar tål inte gluten men får ingen diagnos.

För några månader sedan blev vi ju som du kanske minns lite besvikna på SvD när de intervjuade celiakiforskaren Anneli Ivarsson, docent och överläkare vid Umeå Universitet. Så besvikna att vi faktiskt ringde upp Anneli själva och fortsatte intervjun (läs här).

I lördags var det DN:s tur att rapportera om gluten och intervjua Anneli Ivarsson. Dock ingen som helst anledning att slänga sig på luren den här gången – DN:s intervju gav precis samma nyanserade bild som vi hoppas att vår intervju med överläkaren gjorde.

Med 140 000 gluenintoleranta har Sverige den högsta förekomsten av glutenintolerans i hela världen. Samtidigt har en minoritet av alla fall diagnosticerats – faktiskt mindre än en tredjedel. Det stora mörkertalet beror till stor del på att en person med glutenintolerans ofta har diffusa problem som trötthet, bulllrig mage och nedstämdhet och helt enkelt inte gör kopplingen till gluten. Så nu debatterar forskarna om huruvida det är dags att införa allmän screening för att upptäcka de odiagnosticerade fallen. Anneli Ivarsson tycker att mycket talar för att Sverige borde införa allmän screening.

– Ett symptom vid obehandlad celiaki är avsaknad av livsgnista, och det är det viktigaste skälet att hitta de här personerna, säger Anneli Ivarsson.

Vi på Food Pharmacy fortsätter att följa debatten om gluten med stort intressse och vill passa på att påminna om att du aldrig ska tveka att testa dig om du har den minsta misstanke på att du är glutenintolerant. Enda möjligheten att läka tarmhinnan är nolltolerans mot gluten – en liten brödsmula kan orsaka lika stora problem som en hel limpa för den som lider av celiaki.

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

 1. May Otero skriver:

  Men hur ska vi testa oss när inte vårdcentralens blodprover är tillförlitliga?

  Jag gjorde det vanliga blodprovet här men gick vidare och fick det testat utomlands via Cyrex. I Sverige visade mitt prov inga utslag men via Cyrex gav det utslag på nästan alla parametrar.

  Tack för ett grymt forum!!

 2. Sofia skriver:

  Var det tänkt att det skulle gå en länk till DN? Den fungerar inte i så fall.

  Tack för ert jobb med att samla bra info!

 3. Katza Elenius skriver:

  HJÄLP! Precis min tanke! Vår dotter på 11 år har samma symptom på gluten som jag dvs diffusa som snarare för tankarna till ett sjukdom för nervsystemet som helhet än bara i tarmen. Vi har smått panik nu då hennes skola nu kommer att sluta servera henne glutenfri kost vilket de gjort i flera år, utan problem, då de vill ha in bevis från en läkare som skriver intyg om att hon inte tål gluten. Vad ska vi göra??

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Katza, vi förstår att det måste vara hemskt! Tyvärr har vi ingen erfarenhet men kanske någon annan läsare kan ge tips? Kram

Comments are closed.

Kommentera

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.