En liten grundkurs för våra vänner i EU-kommissionen. – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

En liten grundkurs för våra vänner i EU-kommissionen.

Hej.

I dag tänkte vi köra en liten snabbkurs i utbud och efterfrågan för våra kära vänner i EU-kommissionen.

1. Om efterfrågan är stor på något som är dåligt för ett samhälle kan man från politiskt håll minska efterfrågan genom att t ex införa en skatt.

2. Det motsatta gäller naturligtvis, dvs om man vill öka efterfrågan på något som gynnar samhället kan man t ex inför skattelättnad. Vi har vid flera tillfällen t ex propagerat för att våra politiker borde ta bort moms på ekologiska livsmedel.

Lätt som en plätt, tänker du, så varav denna lilla grundkurs?

Jo, för att vi tycker att det är anmärkningsvärt att EU-kommissionen nu vill reglera den ekologiska produktionen av livsmedel genom att lägga fram ett förslag som skulle leda till mindre tillgänglighet av ekologiska livsmedel. Bakgrunden är att EU-kommissionen resonerar att konsumenterna har lågt förtroende för ekologisk mat. Deras lösning? Att införa striktare riktlinjer från EU:s håll. Bland annat vill de att alla butiker som säljer ekologiska livsmedel måste vara certifierade. Det skulle t ex inte längre vara tillåtet att sälja ekologisk mjölk i vanliga livsmedelsbutiker om förslaget går igenom.

Det är så klart inte bara vi som reagerar på förslaget. I ett remissutlåtande skriver svenska KRAV:

”Om förslaget till ny förordning genomförs i nuvarande skick riskerar det att slå ut en stor del av den svenska ekologiska produktionen. Sannolikt marginaliseras också den ekologiska produktionen inom hela EU för lång tid framöver och reduceras till en liten exklusiv nisch. Detta är inte acceptabelt och Sverige ska därför avvisa förslaget i sin helhet.”

Vi på Food Pharmacy tycker också att det är viktigt att höja förtroendet för ekologisk mat, men vi kan inte riktigt se hur EU-kommissionens förslag skulle leda till detta. Önskvärt vore att istället införa striktare riktlinjer och kontroller för att komma till bukt med det omfattande matfusket. Det tror vi skulle öka förtroendet för hela livsmedelsmarknaden.

Nu när efterfrågan på ekologiska livsmedel äntligen har ökat lavinartat borde vi snarare fokusera på att  främja utvecklingen ännu mer, t ex genom skattelättnader för producenterna och genom att ta bort momsen på ekologiska grönsaker. Vi får ju inte glömma att det i mångt och mycket är konsumenterna själva som drivit denna positiva utvecklingen genom att välja ekologiska varor trots de oftast kostar betydligt mer än icke-ekologiska livsmedel. Om man från politiskt håll väljer att minska tillgängligheten på ekologiska livsmedel samtidigt som man väljer att inte subventionera kostnader för de som väljer ekologiska varor, riskerar vi att bromsa den positiva trenden.

Hela Europaparlamentet ska rösta i frågan inom kort. Vi kommer att bevaka vad som händer med stort intresse.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.