En mix av ofarliga kemikalier kan ha kopplingar till cancer. – Food Pharmacy

Forskning, Food Pharmacy

Post image

En mix av ofarliga kemikalier kan ha kopplingar till cancer.

Ibland när vi predikar om fördelarna med att alltid handla ekologisk mat, händer det att folk tycker att vi överdriver en smula. Nästa gång det händer tänker vi fiska upp det sk “halifaxkortet” ur bakfickan.

Halifaxprojektet är en stor internationell forskargrupp bestående av 174 forskare från 28 länder som har tittat närmare på sambandet mellan kemikalier och cancer. Efter att ha gått igenom tiotusentals studier på området kan forskarna nu konstatera att även om kemikalier individuellt sett inte bedöms vara cancerframkallande, så kan de i samverkan med varandra innebära en cancerrisk. Forskning på möss i Danmark har bland annat visat på att kemikalier även i väldigt liten mängd kan leda till fortplantningsproblem i kombination med andra kemikalier. Vidare pekar allt mer forskning på att kemikalier som tidigare ansetts riskfria och spridits fritt kan påverka utvecklingen redan i fosterlivet och ge långsiktiga hälsoeffekter.

Ja, vad säger man? Två tredjedelar av all svensk och importerad frukt och grönt innehåller rester av bekämpningsmedel. I en enda liten gullig tomat kan man finna spår av 12 olika bekämpningsmedel och i en chilipeppar 29 stycken. Och börjar man fundera på vilka andra kemikalier vi får i oss utöver de som kommer via maten, ja då blir man ju inte direkt på bättre humör.

Förlåt, nu blev det här inte så peppigt men med sådana här forskningsresultat är det lite svårt att inte vecka pannan i några minuter.

Källor:
”Underkastelsen” dokumentär från 2010
”Förgiftad: om kemikalierna i vardagen och det dolda hotet mot vår hälsa”
SvD http://www.svd.se/cocktaileffekt-av-ofarliga-kemikalier-kan-orsaka-cancer
SvD http://www.svd.se/vi-behover-helt-klart-titta-pa-cocktaileffekterna 

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.