Några tankar kring agave. – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Omvärldsbevakning

Post image

Några tankar kring agave.

När vi drog igång den här bloggen i höstas började vi publicera fredagsmys varje fredag. Vi har bakat allt mellan himmel (raw chokladbrownies) och jord (raw snickersglass) och vad vi sötar med varierar. Ofta använder vi torkad frukt, ibland honung, banan eller lönnsirap och då och då agave. Men vänta lite nu, hur ligger det förresten till med agaven? Är det verkligen ett så bra alternativ till vitt socker som vissa påstår?

Absolut inte, enligt Dr Mercola. Förra veckan dök Lina på en artikel om agave på hans blogg, men eftersom vi befinner oss på semester och tog del av den mitt ute på havet mellan Åstol och Klädesholmen så får du hålla till godo med en snabb sammanfattning i dag (och en djupare granskning i höst):

Så, Dr Mercola skriver alltså att agave inte alls är särskilt bra utan, tvärtom, riktigt dåligt i större mängder. I princip all agave som finns på marknaden är framställd i laboratorium på ett sätt som gjort den helt utarmad på näring, och den agave som vi köper i affären har blivit så hårt processad vid framställningen att den knappt har några likheter kvar alls med äkta agave. Agave är väldigt rikt på fruktos, och de skador som fruktos kan utsätta din kropp och lever för liknar på många sätt alkoholens negativa effekter. Precis som med alkohol så bryts fruktos ner till fett – till skillnad från glukos som bryts ner till energi. Fruktos driver på urinsyran vilket i sig leder till diabetes typ 2, hypertension, insulinresistens och njur- och leversjukdomar.

Sjukt irriterande, eftersom agave ju marknadsförs som ett av de ”nyttiga” och “naturliga” alternativen till socker. Direkt när vi är tillbaka från semester och flytvästen hängts på tork, lovar vi att gräva djupare i det hela.

Skepp ohoj!

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

 1. http://www.rawfoodshop.se/raw-agave-nectar-p-293.html
  Har köpt den här agavesirapen. Fått för mig att den är bättre, men lurar kanske bara mig själv. Smakar gott, nästan som sirap. Även köpt den ljusa som smakar mildare.

 2. Annika skriver:

  Tack, ser fram emot mer om detta. Har läst liknande på andra ställen och slutat med agave (också, listan blir längre och längre).

 3. Isabelle skriver:

  Jag sötar oftast med lönnsirap, har också hört om något som heter Lakanto som ska vara bra men har inte kollat upp det alltför noga än..

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tack Isabelle för tipset om Lakanto som vi aldrig hört om men nu måste testa såklart!

 4. Cornelia skriver:

  Jag tycker honung funkar toppen istället för agave.

 5. Hej, hur har det gått med er djupdykning av ämnet? Är lönnsirap el honung det bästa alternativet om man nu vill ha nåt sött ämne istället för torkad frukt?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tror att raw honung är att föredra men helt ärligt använder vi väldigt sällan något annat än just torkad frukt nu för tiden!

 6. Timmy skriver:

  Hej, älskar eran bok och blogg 🙂 fantastiskt jobb ni gör! Jag undrar lite mer om agavesirapen, ni skrev att ni skulle göra ett lite djupare inlägg än detta. Hittar den inte?
  Har flera vänner som säger att agavesirap är så bra osv osv men det tror jag inte på. Snälla hjälp mig 😉

  1. Food Pharmacy skriver:

   Bra att du påminner oss – inte hunnit gräva djupare i agave. Men, undviker det under tiden och föredrar att söta med t ex frukt, bär och torkad frukt.

 7. Hur är det med sötningen melass?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Aldrig hört talas om tyvärr.:(

 8. Carolina skriver:

  Ånej, jag som precis köpt en stor flaska :/ Får bli lönnsirap nästa köp!

 9. Hej bästa ni! Jag skulle fotfarande gärna läsa er djupdykning i ämnet, ni är ju liksom min “go to” panel när det gäller kostråd!

Comments are closed.

Kommentera

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.