Varningstexter på bröd? – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Omvärldsbevakning

Post image

Varningstexter på bröd?

I tisdag skrev vi om att man röstat fram en lag i San Fransisco som kräver att läskproducenterna sätter varningstexter på sina flaskor och burkar. Vi tänker att det är jättebra, men vi tänker också på alla livsmedel som innehåller stora mängder dolt socker. Vi tänker att de på ett sätt nästan har ännu större behov av en varningstext.

Ta bröd, t ex. Mycket bröd innehåller jättemycket dolt socker. Har du ett fabrikstillverkat bröd hemma kan du ju genast gå och vända på påsen och slänga ett öga på näringsinnehållet. Leta först upp “kolhydrater” i tabellen och sedan sänker du blicken ett snäpp, där brukar det finnas en rad som redovisar hur mycket socker produkten innehåller. Texten “varav sockerarter” bör ha ett värde på mindre än 5 g för att brödet ska vara utan tillsatt socker. Är det Sveriges mest sålda bröd, Pågen lingongrova, som du håller i handen så ligger det på 9. Och är det ett paket Carlssons Fyrkant så kan vi berätta att det är värst av alla med sina 13 g socker. Hur många sockerbitar det motsvarar? 26 stycken.

Det här med varningstexter på läsk är ju en kanonbra start, och tänk om det kan vara ett första steg mot att införa varningstexter även på andra varor?

Recept på fiberfrallor utan socker hittar du här.

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentera

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.