Goda tarmbakterier åter identifierade som en viktig nyckel - nu mot fetma! – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Forskning

Post image

Goda tarmbakterier åter identifierade som en viktig nyckel – nu mot fetma!

Så fort det handlar om tarmfloran spetsar vi som bekant öronen lite extra. Som nu i dagarna till exempel, när den vetenskapliga tidskriften Cell Metabolism publicerade en sprillans ny studie på hur tarmfloran förändras hos människor som opererats mot övervikt. Klart Lina var tvungen att lägga makrillfisket åt sidan för en stund för att ringa Mia och berätta.

Men, undrade Mia där hon stod mitt i björnbärsbusken, varför får man för sig att studera tarmfloran hos människor som opererat magsäcken?

Jo, förklarade Lina, för att trots att operationer mot övervikt har genomförts i många år har forskarna fortfarande inte riktigt fått kläm på varför de oftast blir så lyckade. Hypotesen för den här studien var att det är den delvis nya tarmfloran efter en magsäcksoperation som i sig bidrar till både viktnedgång och förbättrad ämnesomsättning.

Där ser man, svarade Mia och stoppade ett björnbär i munnen.

Så här gick studien till:

14 kvinnor som opererats mot övervikt följdes under 9 år. Forskarna har undersökt hur tarmfloran ändrats efter operationerna och funnit att de förändringar som uppkommit är bestående. I studien transplanterades tarmflora från två olika patientgrupper (en grupp som har opererats och en grupp som inte har opererats) till bakteriefria möss. De möss som fick tarmflora från patienter som genomgått fetmakirurgi blev mindre feta än de som möss som fick tarmflora från patienter som inte opererats.

Fredrik Bäckhed, professor i molekylärmedicin som har ansvarat för studien, menar att resultaten är ett viktigt steg för att kunna förstå varför operationerna mot övervikt är så framgångsrika. Eftersom operationer mot övervikt alltid medför risker hoppas forskarna nu att resultaten från studien kan leda till färre överviktsoperationer med tiden. I framtiden kanske behandling med bakterier kan komma att användas för att motverka övervikt och sjukdomar som beror på dålig ämnesomsättning, säger Fredrik.

Väldigt intressant, konstaterade vi och återgick till vårt makrillfiske/björnbärsplockeri.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.