Recept på raw kardemummabollar som doftar precis som Valhallabageriet. – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

Recept på raw kardemummabollar som doftar precis som Valhallabageriet.

fav

I dag fick vi plötsligt craving på kardemumma. Bara så där. Eller förresten, det var nog när vi passerade Valhallabageriet i Stockholm som det plötsligt slog slint. Alltså fullständig slint.

“Undan med er”, skrek vi till de andra stackarna på trottoaren, “vi har bråttom!”. “Men herregud, vart ska ni?” ropade den lilla tanten med hunden. “Hem och mortla kardemumma!” vrålade vi till svars.

IMG_1181

Så nu står vi här och glor på vår mortlade kardemumma. Men vi är ändå inte helt nöjda. Det är fortfarande något som saknas.

FullSizeRender-46

Så där ja, nu känns det bättre. Då kör vi!

Kardemummabollar
(cirka 15 bollar)

3 dl cashewnötter
12 dadlar (lyxa gärna till det med medjool)
1/2 dl tahini (sesampasta)
1 tsk kardemumma
1 tsk vanilj
2 nypor salt
ceylonkanel

Mixa nötterna. Tillsätt dadlarna en och en. Tillsätt resten. Forma bollarna. Ställ i kylen en stund. Rulla bollarna i valfritt rull (vårt val föll på kanel). Ät.

FullSizeRender-47

Ikon_science-08

Ceylonkanel? Que?
När det gick upp för oss att vanlig kanel innehåller ett ämne (kumarin) som är levertoxiskt i för stora mängder, såg vi till att alltid ha något som kallas för ceylonkanel hemma i skafferiet. Lite vanlig kanel då och då i små mängder är naturligtvis ingen big deal, men äter du det lite oftare så är det bättre att köra på ceylon. Full av antioxidanter och superduper för tarmfloran!

Inspiration till recept: Erika Billysdotter

Print

Kardemummabollar

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 15 stycken 1x
Scale

Ingredienser

3 dl cashewnötter

12 dadlar (lyxa gärna till det med medjool)

1/2 dl tahini (sesampasta)

1 tsk kardemumma

1 tsk vanilj

2 nypor salt

ceylonkanel

Instruktioner

Mixa nötterna. Tillsätt dadlarna en och en. Tillsätt resten. Forma bollarna. Ställ i kylen en stund. Rulla bollarna i valfritt rull (vårt val föll på kanel). Ät.

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

  1. Hej bästa bloggen!

    Jag hade en (mycket) hätsk diskussion igår med min man. Han hade läst den här artikeln…
    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6019768

    Och tyckte således att han gjorde rätt i att skita i att handla ekologiskt. För att allt är fake!

    Jag har litat till fullo på denna och andra källor (ink eran blogg)
    http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/jordbruk/eko/8-satt-att-doda-myter-om-ekologiskt

    Men känner mig nu lite förvirrad. Vad säger ni ??

    Kram från E

  2. Annica Jepson skriver:

    Hej. Tack för en mycket givande blogg! En fråga:hur är det med ekologisk kanel från Vietnam? Är den ok?
    Mvh Annica

  3. erika billysdotter skriver:

    fint ni gör!!

  4. 1 tsk vanilj, vad för slags vanilj? Vaniljpulver, vaniljessens, vaniljsocker, urskrapade kärnor ur vaniljstång…?! Snälla, förtydliga! (Inte första gången jag undrar)

    1. Food Pharmacy skriver:

      Ooops, sorry! Vaniljpulver är det som gäller, alltså sådant där utan socker. Alt vaniljstång där man skrapar ur fröna, funkar strålande det också!

  5. Tack! Ordningen återställd!

  6. Christina Takman skriver:

    Svar till E, 29 augusti 2015. Det är helt rätt att hålla sig kritisk till allt som skrivs. Här har du två länkar, en från SVT som har intervjuat en person som anser sig vara expert och som okritiskt fått uttala sig, dels en länk till Naturskyddsföreningen som i sin tur hänvisat dig till hemsidor som de hämtat sina fakta från. Om läser dessa kritiskt kan du se att de talar om olika saker. Den som blir intervjuad i SVT kan ses tala utifrån ett perspektiv att matproduktionen så som den ser ut idag, alltid ska se ut på samma vis och att de ibland mindre skördar som kommer från ekologiskt drivna jordbruk är ett minus. Naturskyddsföreningen å andra sidan hänvisar till det faktiska giftet du kan få i dig via födan från sk konventionellt jordbruk. Produkter från det konventionella jordbruket har ju också ofta visat sig innehålla färre näringsämnen eftersom jorden utarmas vid tillsats av handelsgödsel.
    Ska jag ge råd? Jag väljer eko och kravmärkt så ofta jag kan, för djurens skull (om det handlar om kött) och för miljöns skull (utsläpp/avrinning från jordarna)
    Vi behöver äta mindre kött, men när du äter det: välj kött från djur som haft ett drägligt liv/ Christina

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.