Recept

Godaste thaisalladen ever – med räkor, chili och ingefära.

Någon gång före sommaren bjöd vår formgivare Anna oss på middag. Normalt sett snackar vi rätt mycket när vi ses, men den här middagen satt vi helt tysta. Tuggade. Glodde allvarligt ner i våra skålar. Tuggade lite till. Kort sagt: det här är bland det bästa vi har ätit i thaisalladväg. Smakerna är perfekta. Inget man skojar bort.

FullSizeRender-48

Ett sabla strimlande, med mandolin eller vass kniv, men vi lovar: det är värt det!

Thaisallad med räkor
(en stor skål)

Bassallad:
Några nävar finstrimlad röd- och vitkål
2 morötter
3 salladslökar
Bladspenat, en påse
1/2 gurka
Mungbönsnudlar

Dressing:
Sesamolja, ett par msk
1 dl rapsolja
1-2 msk finriven färsk ingefära
1 röd chili (med eller utan kärnor beroende på hur spicy du gillar)
2 vitlöksklyftor
Juicen av 1-2 limefrukter
Flingsalt

Topping:
Avokado
Räkor
Finhackade cashewnötter

Finstrimla kålen, morötterna, salladslök och gurka och blanda med spenat och kokta mungbönsnudlar. Släng ihop dressingen och blanda ner den i salladen. Servera toppingen i små fina skålar vid sidan av. Ät under tystnad.

IMG_4721

Ikon_science-08Antiinflammatoriska kryddor!
I en antiinflammatorisk kost smaksätter man ofta maten med inflammationshämmande kryddor som t ex vitlök, lök, ingefära, gurkmeja, cayennepeppar, curry och chili. Det finns mat som är nyttig men ändå kan vara lätt inflammationsdrivande (som bönor, t ex). Ta då för vana att krydda dessa livsmedel med en eller flera antiinflammatoriska kryddor för att dämpa effekten.



Kommentarer
Annika skriver:
1 september, 2015 kl. 18:27

Vad är mungbönsnudlar och var köper man det!?

    Food Pharmacy skriver:
    2 september, 2015 kl. 09:32

    Anna låter hälsa att hon tror att de flesta varianter av de vanliga glasnudlarna som man köper i mataffären är gjorda på mungbönor. De vi använde i receptet är köpta på MatHem. Ha en fin dag!

17 september, 2015 kl. 15:14

[…] Personerna bakom hemsidan bjuder på fantastiska recept. Jag skulle hemskt gärna vilja äta deras antiinflammatoriska thaisallad: […]

Lisa i LA skriver:
11 november, 2015 kl. 15:44

Älskar den här rätten! Kommer få vara min paradrätt hela hösten och vintern. Perfekt att äta nästa dag också och dressingen står klar i en kanna i kylen och kan hjälpa till att piffa upp andra rätter när det behövs. Tack för ett kanonbra recept och spännande blogg!

Ing-Marie Olsson skriver:
7 december, 2015 kl. 08:04

Underbart god!

Kommentera

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra.

Observera att du måste få en godkänd kommentar
från en admin innan dina kommentarer visas.