Dagens outfit! Kokosolja. – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Dagens outfit! Kokosolja.

I dag övar vi på våra skalor med kokosolja i magen. Kokosolja innehåller mycket av ett speciellt mättat fett – MTC (eller Medium Chain Triglycerides för den som gillar att lägga sådan på minnet) – som kroppen har lätt att använda som bränsle. Den lagras helt enkelt inte in som fett i kroppen lika lätt som andra typer av fett. Dessutom tål den upphettning bra och är antibakteriell. Perfekt när man ska ta sig an Claude Debussy!

Kokosolja: Kung Markatta. Pianonoter: 1ère Arabesque av Claude Debussy. Leopardtights: 149 pix på H&M.

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Hej!
  Jag har en fråga angående smakneutral kokosolja, är den lika bra som vanlig kokosolja?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Jag (Mia) var på en föreläsning med Viktor Ingemarsson i somras och minns att han sa något om att smakneutral kokosolja är raffinerad och inte alls lika bra. Låter ju logiskt … Låt mig undersöka saken, faktiskt ett bra inlägg slår mig nu!

 2. Kristian skriver:

  http://nutritionreviews.oxfordjournals.org/content/74/4/267.long

  Finns en hel del forskning som tyder på att kokosolja rent av skulle vara hälsoskadligt och att man därför bör använda sig av andra fettkällor. Vad är er syn på det? Köpte nyligen kokosolja just för stekning men fick bl.a. denna studie till mig i ett inlägg om att kokosolja är onyttigt.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Ja, vi använder också kokosolja både när vi upphettar olja och vid bakning. Intressant, ska gräva djupare i det här!

 3. Kristian skriver:

  Skriv gärna ett nytt inlägg om detta när ni forskat klart. Även livsmedelsverket anser att mättat fett är dåligt för kroppen. Och kokosfett är ju en av de fetter med absolut mest mättat fett. Sen att det avger minst upphettningsgifter kanske inte väger upp för att det är direkt onyttigt. Är nyfiken som sagt så skriv gärna ett nytt inlägg om detta om ni kommer fram till något mer/nytt.
  Tack för en mycket inspirerande bok.

  http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/fett/mattat-fett/

 4. Åsa skriver:

  Nyttigt eller direkt hälsovådligt? Stor förvirring… hoppas på konsensus snart.

  http://www.expressen.se/halsoliv/halsa/fastnat-for-kokosolje-trenden-professorn-sluta-genast/

  Mai-Lis Hellénius menar att kokosoljan är ett dåligt val för oss nordbor och att kokosoljan innehåller de “ilskna” fettsyrorna palmitinsyra och laurinsyra, vilka hon i artikeln menar orsakar skadligt förhöjt kolesterol och, ger inflammationer. Er/Bengmarks tankar kring det?

  Mycket intressant och inspirerande blogg ni har här, läst boken och den påverkade mitt tänk mer än jag först ville erkänna. Ser fram emot kokboken! 🙂

 5. Erika skriver:

  Har det kommit något nytt inlägg kring detta? SÅ intressant att se vad ni kommit fram till kring kokosoljan!

 6. Jag undrar också om ni stött på någon ny forskning kring det här ämnet? Jag älskar kokos och hoppas den är så nyttig som många säger men vill ju inte frossa i den om så inte är fallet… Tack för en superblogg!

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.