Dags för regeringen att prova havremjölk i kaffet? – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Omvärldsbevakning

Post image

Dags för regeringen att prova havremjölk i kaffet?

Vi tänker på mjölk. Och när vi tänker på mjölk så tänker vi på de stackars mjölkbönderna.

Det senaste åren har verkligen inte varit lätta. Varje vecka lägger fem lantbrukare ner sin mjölkproduktion och på 10 år har antalet mjölkbönder halverats. Vegantrenden är på stark frammarsch och inget tyder på att det kommer att vända. Musikfestivalen Way Out West skippade kött för några år sedan, i år blev de nästan mjölkfria.

Till råga på allt har mjölkkrisen fördjupats det senaste året pga att det finns ett globalt överskott på mjölk. På drygt ett år har avräkningspriset på mjölk (alltså det som bonden får betalt) sjunkit från 3,67 kronor/liter till 2,60 kronor/liter. Livsmedelsverket ändrar sina kostråd och säger att vi ska dricka mindre mjölk än tidigare. FN:s miljöpanel uppmanar världen att omgående och drastiskt minska konsumtionen av kött och mejeriprodukter. Medicinska studier visar att mjölk faktiskt inte alls ger starka ben.

Vi tänker på regeringen. Och när vi tänker på regeringen så tänker vi att de är med på tåget. Att de har förstått att de måste stödja mjölkböndernas omställning från mjölkproduktion till något mer långsiktigt hållbart. Eller? Nä. Trots alla medicinska studier, livsmedelsråd och uppmaningar från FN:s miljöpanel, bestämmer sig Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) för att han ska hålla mjölkproduktionen igång. I helgen uttalar han sig i DN och säger att “regeringen tar mjölkkrisen på allvar” och att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är eniga om att tillsätta 300 miljoner i budgeten för att minska dieselskatten för lantbrukare.

Vi tänker att det hela är väldigt dumt men att vi inte är särskilt förvånade. Det är inte första gången en regering försöker ge konstgjord andning på en fallande inhemsk industri. Vi tänker att Sven-Erik borde vakna upp och känna doften av kaffe. Med havremjölk.

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

 1. Nu blev jag riktigt besviken. Ni som alltid brukar ha så vettiga inlägg.
  Gräsbetad opastöriserad och ohomogeniserad mjölk kan vara en av de nyttigaste saker vi kan dricka förutom bröstmjölk.
  Djuren behöver beta i våran natur för att behålla den biologiska mångfalden. Hur skulle det se ut med havrefält överallt? Och vad skulle bina leva på? Kretslopp ni vet.
  Bönderna bör komma ifrån mejerierna och kunna sälja sin mjölk på ett smidigt sätt direkt till kund eller livsmedelsbutiker.
  Lyssna på Magnus Nilssons sommarprat (kocken på fäviken). Han beskriver det bra.
  (Jonas Colting nämner det i sin pod avsnitt 21 på sitt fantastiska sätt)
  Läs även på om Holistic Management, tex genom att kolla på grundrens TED-talk. https://www.youtube.com/watch?v=vpTHi7O66pI

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Lina, tråkigt att du blev besviken men vi tror att du kanske missuppfattat andemeningen i texten. Eller så har vi varit dåliga på att uttrycka vad vi menar. Hursomhelst, vi vet, genom vår nära vän Sophia som driver ett gårdsmejeri, att “Gräsbetad opastöriserad och ohomogeniserad mjölk” innehåller en mängd nyttigheter. Vi vet också att det inte är samma sak som den mjölk vi erbjuds i dag i våra mataffärer. MEN i det här fallet var det inte detta som var frågan. Texten handlar inte om huruvida mjölk är är nyttigt eller inte. Och det handlar inte om opastöriserad och ohomogeniserad mjölk alls. Det handlar om att regeringen väljer att stödja en industri där efterfrågan har minskat drastiskt de senaste åren och om att skattebetalarnas pengar går till att stödja en mjölkproduktion som inte efterfrågas. Detta kan vara okej vid starka miljö- eller hälsoskäl tänker vi men så är ju inte fallet. Vi instämmer med dig att den biologiska mångfalden är ytterst viktig. Därför tycker vi att Sveriges regering ska prioritera att stödja och främja långsiktig hållbar utveckling för människa och miljö. Detta är dock en annan fråga än den om stödet till mjölkindustrin. Vi sätter helt enkelt inte ett “lika-med-tecken” mellan stöd till mjölkindustri och stöd till miljö och hälsa. Där ser vi i stället en mängd olika politiska åtgärder i stället. Men dessa får vi dela med oss av i ett annat inlägg. Tack för din viktiga kommentar så vi fick möjlighet att utveckla vårt resonemang!

 2. Sen får vi inte glömma att även om mjölken kommer ifrån gräsbetande djur och är opastöriserad och ohomogeniserad så är faktum att mjölken är till för kalvarna, och bröstmjölken är till för bebisar/barn. Komjölk har en hög IGF faktor – den skall ju främja kalvarnas tillväxt = ökar celldelningen. Så att pimpla i sig mjölk, oavsett processat, så kvarstår den dåliga IGA faktorn som faktiskt stimulerar till celldelning och då främjar i sin tur cancertillväxt tex….

  Sen tror jag inte det är farligt att äta mejeri ngn gång då och då, men som slv tidigare gått ut med att dricka mjölk som ngn slags vardagsdryck INTE är hälsosamt för fem öre.

 3. Cay Nilsson. skriver:

  Hur stora leveranser i ton ? Vattenhalt ? Sort egenskaper? Ej odlat på 20 år.

  Leverans genom SLC ? Fristående lokalförening. Direkt leverans Landskrona.

  Gödsling Ert mål? Betalning per ton ?

  Med vänlig hälsning, Cay Nilsson.

Comments are closed.

Kommentera

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.