Glutenfri paj med tomat och kantareller.
Sommaren 2015 minns vi som en av de regnigaste somrarna någonsin. På minussidan: en hel del. På plussidan: kantarellerna har gått bananas.
Så, vi begav oss ut i skogen.
Juni aka Alexander Lukas hittade massa kantareller samt en hästsko. Mor hittade nada, men inte trallade hon mindre för det. När bunken var full av skogens guld begav vi oss hemåt igen.
Nu är bara frågan vad vi ska göra med all svamp? Just nu lutar det åt att hysta ner dem i Green Kitchen Stories tomat- och kantarellpaj. Pajdegen i receptet görs på råg, men vi tänker att det borde gå minst lika bra med durra eller havre? Och som vanligt planerar vi att sänka temperaturen på ugnen ett snäpp.
Kantarellpaj
(1 paj)
Pajdeg:
2 dl durra- eller havremjöl
3,5 msk olivolja
1,5 msk linfrön
en gnutta salt
2,5 msk kallt vatten
1 ägg
Blanda ihop allt i en skål och börja knåda degen för hand. Låt den gärna stå i kylen en stund. Klä in en pajform med bakplåtspapper eller smörj den med olja, och tryck sedan ut degen med händerna. Pricka degen med en gaffel och för-baka eller vad det heter i typ 20 minuter på strax över 100 grader.
Fyllning:
2 eggs
1 dl (drygt) sojamjölk
1 tsk muskotnöt
lite salt & peppar
250 g färska, små tomater
1 mittemellanstor fänkål (finstrimlad)
200 g kantareller (halverade)
färsk rosmarin
Vispa ihop äggen, mjölken och kryddorna med en gaffel. Häll över smeten i det för-bakade pajskalet och addera grönisarna och rosmarinen. I grundreceptet står det att man ska baka pajen i 25-30 minuter i 175 grader, men vi tänker prova att sänka temperaturen till strax över 100 grader och kommer således att få vänta lite längre.
Och vad tusan är durra?
Jo, enligt professor Stig är durra bland de nyttigaste sädesslagen man kan äta. Helt glutenfritt och högt innehåll av nyttiga vitaminer, mineraler och antioxidanter. Påminner lite om havre i smaken och kallas även för sorghum, så det så.
Kantarellpaj
- Portioner : 1 paj 1x
Ingredienser
Pajdeg:
2 dl durra- eller havremjöl
3 1/2 msk olivolja
1 1/2 msk linfrön
En gnutta salt
2 1/2 msk kallt vatten
1 ägg
Fyllning:
2 ägg
1 dl (drygt) sojamjölk
1 tsk muskotnöt
lite salt & peppar
250 g färska, små tomater
1 mittemellanstor fänkål (finstrimlad)
200 g kantareller (halverade)
färsk rosmarin
Instruktioner
Pajdeg:
Blanda ihop allt i en skål och börja knåda degen för hand. Låt den gärna stå i kylen en stund. Klä in en pajform med bakplåtspapper eller smörj den med olja, och tryck sedan ut degen med händerna. Pricka degen med en gaffel och för-baka eller vad det heter i typ 20 minuter på strax över 100 grader.
Fyllning:
Vispa ihop äggen, mjölken och kryddorna med en gaffel. Häll över smeten i det för-bakade pajskalet och addera grönisarna och rosmarinen. I grundreceptet står det att man ska baka pajen i 25-30 minuter i 175 grader, men vi tänker prova att sänka temperaturen till strax över 100 grader och kommer således att få vänta lite längre.