Heja! Kostfonden drar igång sin första vetenskapliga studie. – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Heja! Kostfonden drar igång sin första vetenskapliga studie.

Vi mjukstartar söndagen med att jubla över att Ann Fernholms viktiga initiativ Kostfonden nu har lyckats skrapat ihop tillräckligt med resurser för att dra igång sin första vetenskapliga studie: en utvärdering av kolhydraternas roll vid IBS.

Över en tiondel av Sveriges befolkning, alla åldrar, är drabbade av IBS men det saknas ändå effektiva och etablerade behandlingar. Studien genomförs på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och kommer att jämföra effekten på IBS av en strikt lågkolhydratkost, en low-FODMAP-kost och konventionell behandling. Det är en randomiserad och kontrollerad studie (bästa formen av vetenskap, enligt Ann) och kommer att omfatta 250 patienter, vilket är tillräckligt stort för att resultaten ska kunna få stor spridning.

I övrigt kan vi bara konstatera hur viktigt denna fond är.  Är du intresserad av att bli månadsgivare och stödja den här och framtida studier, så blir du det här.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.