Mannen som gick från att äta brutalt mycket kött utan eftertanke, till att en dag ställa om helt och gå över till den gröna sidan. – Food Pharmacy

Intervju

Post image

Mannen som gick från att äta brutalt mycket kött utan eftertanke, till att en dag ställa om helt och gå över till den gröna sidan.

Sedan vi började blogga om mat och tarmfloror så har vi kommit i kontakt med en hel liten liga av intressanta människor, bland annat Mattias Kristiansson. Vi kan väl erkänna att vi hade koll på honom långt innan han fick nys om oss, bl a pga att han under flera år hade en fantastiskt kul blogg full av kreativa kakor, tokiga tårtor, ägg, smör och mjölk. Det var då det. Nu är han strikt vegan och chefredaktör för tidningen VEGO. Vad hände?

– Så Mattias, när blev du vegan?

– För lite mer än 3 år sedan. Jag gick verkligen från att äta brutalt mycket kött utan eftertanke, till att en dag ställa om helt och gå över till den gröna sidan.

– När kom du på att du skulle bli vegan? Varför?

– Jag hade funderat på det ett tag. Från början handlade det mycket om miljö för mig, jag ville rädda världen. Och efterhand som jag käkade mer och mer veganskt började jag se hur allt hängde ihop. Hälsa är till exempel väldigt viktigt för mig. Jag vill leva friskt och länge och det bästa man kan göra då är att käka växtbaserat. Och när jag blev medveten om att kött faktiskt var söta, kännande varelser som också borde få leva glada, fria liv med sina familjer, så blev djurfrågan minst lika viktig.

– Var det svårt att ställa om din kost så radikalt? Hur lång tid tog det eller ställde du om på ett dygn?

– Inte alls. Jag trodde nog att det skulle bli svårare. Sen handlar det mycket om vilken nivå man väljer att lägga sig på. Precis i skiftet käkade vi ju samma mat vi alltid hade gjort, men bytte ut mjölkprodukter mot växtbaserade alternativ och kött med vegoalternativ. Sen upptäcker man mer och mer mat och ser det mer som en upptäcktsfärd än vanlig matlagning.

IMG_2341
Bild snodd från Mattias senaste kokbok “Välkommen till Vegoriket”.

– ”Fuskar” du någonsin?

– Nej. Jag kan ju äta allt veganskt utan problem. Maten är enklast, den lagar jag ju själv hela tiden eller vet var jag hittar ute. Sen kan jag ju äta veganska bakverk, choklad och godis om jag blir sugen på det.

– Är det något särskilt du brukar sakna?

– Jag hade aldrig en sån period. Och man saknar aldrig sådant man aldrig äter. På samma sätt som köttiga köttätare inte blir sugen på frasig tofu, så blir jag inte sugen på en blodig biff. Det jag saknar är möjligheten att gå in på vilken restaurang som helst och välja fritt från menyn, men snart är vi där också.

– Vad är det bästa med att vara vegan?

– Att man verkligen gör det bästa på alla plan, både ur miljö-, hälso- och djursynpunkt. Och det genom att äta fantastiskt god mat som alla mår bra av. Sen har jag blivit mycket piggare, behöver mindre sömn och kan träna hårdare eftersom kroppen återhämtar sig snabbare. Win win på alla sätt.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.