Varför välja att vara sjuk när du har rätt att vara frisk? – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Varför välja att vara sjuk när du har rätt att vara frisk?

Det börjar dra ihop sig för ettårsjubileum här på bloggen, och med anledning av denna milstolpe började vi bläddra baklänges. Vi stannade till vid några gurkmejashotar på vägen, men det var först när vi landade på Stigs allra första krönika som vi blev riktigt nostalgiska.

Den handlar om att kronisk inflammation är startskottet för många, om möjligt alla, sjukdomar. För femton år sedan satte Stig av mer än ett år till att studera orsakerna till alla kroniska sjukdomar och upptäckte då till sin stora överraskning att alla var desamma – samtliga kroniska sjukdomar var syskon eller kussar med varandra. Stig förstod att så gott som alla kroniska sjukdomar är orsakade av den uttröttning av immunförsvaret som en kronisk inflammation innebär.

Kronisk inflammation är till skillnad från en vanlig inflammation lika diskret som Lisbeth Salander och ofta svår att identifiera. Lågmälda tecken på kronisk inflammation kan vara oförklarlig trötthet, sömnsvårighet och huvudvärk, men det slutar tyvärr inte där – efter några år med kronisk inflammation uppstår inte helt sällan mycket allvarliga kroniska sjukdomar som t ex Alzheimer, diabetes och cancer (och det slutar tyvärr inte där heller, för det kroniska inflammatoriska trycket gör ofta att en människa som fått en kronisk sjukdom löper större risk att drabbas av en andra och en tredje).

Men, hur ska man göra för att undvika kroniska inflammation då?

Enligt Stig är det tusentals, sannolikt tiotusentals, faktorer som bidrar till utveckling av långvarig kronisk inflammation – allt ifrån hur din farfar levde när han var liten till hur din mamma levde före och under graviditeten samt medan hon ammade (dvs i den period då immunsystemet programmeras och kalibreras) – men det hoppfulla är att du själv disponerar över ca 70% av dina hälsoresurser. Du kan alltså, på många sätt, själv välja om du vill vara frisk eller sjuk, och dina verktyg är bl a vad du äter och vad du undviker att sätta i dig och, inte minst, motion.

Så, vi fortsätter att proppa i oss antiinflammatorisk mat. Vi fortsätter att yoga och promenera med små jyckar. Vi fortsätter att blogga om forskning och mat. Och vi tänker absolut ta en gurkmejashot på vår födelsedag (som infaller nu på torsdag, just sayin).

Och här har du förstås Stigs allra första krönika i sin helhet, läs och njut!

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.