Veckans studie! Dålig kost är en av de viktigaste riskfaktorerna för dödsfall. – Food Pharmacy

Forskning, Food Pharmacy

Post image

Veckans studie! Dålig kost är en av de viktigaste riskfaktorerna för dödsfall.

Nu har en internationell studie kartlagt orsakerna till 30,8 miljoner dödsfall i 188 länder och tittat närmre på de olika riskfaktorerna för att dö. Internationellt sett har riskfaktorerna förändrats mycket sedan bara 1990 – undernäring och smutsigt vatten hör inte längre till den globala topplistan medan högt kolesterol och alkohol har tillkommit – och studien som nu publiceras i The Lancet visar att den största samlade effekten på hälsan och risken för att dö kommer från inget mindre än: dålig kost.

Gemensamt för den dåliga kosten är att den innehåller 1) för lite frukt, grönsaker och fibrer, och 2) för mycket rött kött och socker. Undersökningen visar att en sådan kost leder till en rad olika riskfaktorer där den största riskfaktorn i Sverige är högt blodtryck följt av fetma, rökning, diabetes och höga blodfettsvärden. I den svenska delen av studien har forskare från Sahlgrenska akademin tagit del och man samlat in data från i princip hela ­befolkningen (via nationell statistik från SCB).

Visst kan man tycka att det är ett nedslående resultat, men samtidigt är det ju faktiskt kolossalt bra att så många av riskfaktorerna går att f ö r e b y g g a genom att börja äta mer hälsosamt. Forskarnas slutsatser är nämligen bland annat att många av dödsfallen kan undvikas genom att ändra matvanorna, vilket ju är extremt positivt.

Studien heter förresten 1990-2013: a systematic analysis for the GBD 2013 och publicerades i The Lancet den 11 september. Och här är ett recept på Stigs gröna supersmoothie.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.