Word, Gunhild. – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Word, Gunhild.

Gunhild Stordalen, miljökämpe och läkare, drabbades som du kanske vet av den autoimmuna bindvävssjukdomen diffus kutan systemisk skleros för snart ett år sedan. Det är en sjukdom som gör bindväven stel och hård och som angriper inre organ. Gunhild fick en dödsdom, men tack vare en experimentell behandling som kallas högdoscellgiftsbehandling (jorå, ett ord ska det vara) med stamcellsstöd så har hon fått en andra chans.

Gunhild är en förebild för oss och vi har följt hennes resa med stort intresse. 2014 sjösattes hennes hjärteprojekt Eat Forum med fokus på mat och miljö, och förra veckan hade hon en viktig krönika i DI. Vi kunde inte sagt det bättre själva.

“Som konsument blir man lätt förvirrad av alla hälsoråd i medierna, och det är en debatt i sig. Men forskarna har i dag tillräcklig kunskap om, och är ganska eniga om, sambandet mellan det vi stoppar i oss och den alarmerande ökningen av kostrelaterade sjukdomar.”

Om du brukar läsa vår blogg så vet du ju att vi brukar framföra vår oro över de skenande sjukvårdskostnaderna. Det finns inget skattefinansierat sjukvårdssystem som kan palla den enorma kostnad som våra livsstilssjukdomar håller på att skapa. Vi är varma förespråkare för att ta bort momsen på ekologiska grönsaker men också för att göra det dyrare och svårare för de livsmedelsföretag som gör oss sjuka. Eller som Gunhild uttrycker det:

“Inom miljö- och klimatpolitiken är principen att den som förorenar betalar. På samma sätt är tobaksbolagen genom avgifter med och finansierar kostnader orsakade av rökning. Vilken politiker blir först med att införa effektiva skatter på osund mat, godis och läsk? Om vi skickar räkningen till industrin visar vi producenter och handlare hur mycket billigare det är att förebygga hälsoproblem med nyttigare mat, än att betala en ständigt växande nota för diabetesmediciner och cancerbehandlingar. Det skulle bli en morot för sund innovation.”

Word, Gunhild. Här har du krönikan i sin helhet.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.