Vi provade periodisk fasta. Så här gick det: – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Vi provade periodisk fasta. Så här gick det:

Vi fortsätter att fundera lite på det här med frukost. I går nämnde vi ju att frukost kanske trots allt inte är det viktigaste målet på dagen utan eventuellt det minst viktigaste målet på dagen (om det är första gången du hör det så kan det ta ett tag för det att sjunka in, känn ingen stress, ta din tid).

Nåväl.

Peppade av Stigs krönika och hans “fettströmbrytare” bestämde vi oss i alla fall för att prova. Det var ett plötsligt infall, det var januari och målet var att prova en vecka. Vi fastnade för det där att man kunde äta exakt lika mycket som tidigare fast om man bara sköt lite på frukosten och slutade äta någon timme tidigare på kvällen, så vann man en hel drös med hälsofördelar. Värt att prova, tänkte vi.

Hur det gick?

Jo, vi upptäckte väldigt snart (läs: dag 1) att vi hade lite olika utmaningar framför oss. Lina, som vaknar hungrig som en varg varje morgon, hade stora problem med att skippa frukosten. Redan vid 10:30 började hon morra och kl 11:00 satt hon bredvid kylskåpet och ylade.

Mia, däremot, hade stora problem på kvällen. I samma sekund som solen gick ner började hennes mage att kurra så högt att grannarna ringde polisen. Polisen: “Hej, slår ni varandra?”. Mia: “Nä, det var bara min mage som kurra lite”.

Men, som med så mycket annat så vänjer ju sig kroppen efter ett tag. Och en vecka blev till två blev till en månad blev till två. Och i dag kan vi, nästan ett helt år senare, konstatera att periodisk fasta verkligen är vår grej. Kanske inte alla dagar i veckan för, well, det händer saker ibland. Men för alla de där vanliga trökdagarna i veckan du vet, när det ändå inte händer något särskilt.

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

 1. Hallå där! Hur distribuerar ni era måltiden under sådan fasta? När äter ni ert första mål, och när ert sista? Hur många mål om dagen äter ni?! Hehe tack! Är lite nyfiken!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Lisa, vi kör lite olika beroende på dag och agenda men i princip äter vi en större lunch mellan 11 – 11:30-tiden. En grön smoothie + lite nötter på em när vi dippar lite och sen middag. Lina kör middag runt 18 och Mia middag runt 19-tiden. Detta är ju dagar vi inte har middag med vänner (eller frukost med vänner för den delen)

 2. Jamen precis, hur ser en dag ut med frukost, lunch, middag och mellisar? Det här måste jag nog ta upp med min diabetesläkare, om det skulle funka, med insulindoser och så… Tack för en snygg och lärorik blogg! 🙂

 3. Uppskattar er blogg så mkt! Tack!

  Det här med periodisk fast… Jag kör på det konceptet nu och det fungerar oväntat bra. Jag kommer dock inte riktigt upp i samma antal timmar som man gör om man kör 18 – 12- Mest för att mitt liv är inte så regelbundet, jag äter kanske ute, kvällsmat vid sju eller när jag är hemma eller pocorn på kvällen eller går på fest. Dock tänker/undrar jag, att jag inte äter frukost på det innebär ju ändå att mina organ och kroppen får fasta betydligt fler timmar än jag tidigare har gjort med frukost. Fungerar det så eller måste man upp i prick det antal timmar för att det ska “verka”?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tack Sofia! Vi är själva inga fundamentalister på något sätt och vi tänker att det är bättre att du fastar 12 timmar än 8 timmar osv. Baby steps för att det ska hålla i längden. Lycka till!

 4. Vad tycker ni om kaffe? Bu eller bä?

  För min del så dämpar en espresso hungerkänslan och jag klarar mig väldigt bra på en espresso fram till lunch. Detta gör jag då och då, mest av lathet, men efter att ha läst er blogg om frukost för en tid sedan, nu även med lite extra gott samvete – det är alltid en trevlig krydda i tillvaron!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Anna, vi dricker båda kaffe. Med havremjölk. Oatleys havremjölk speciellt framtagen för kaffe är beroendeframkallande….

 5. Hej!
  Märker ni någon skillnad i kroppen såhär några månader senare? Piggare, fräschare?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Malin, vi känner oss garanterat piggare och fräschare!

 6. Johanna Nyström skriver:

  Vid vilken ålder kan man börja med periodisk fasta?
  Min sambo har en hög förbränning och tränar en hel del. Klarar han av att hålla vikten? Han har ju ett heltidsjobb och hinner ju inte äta lika mycket som krävs under återstående timmar.

  Vart fick ni bilderna ifrån, i förra inlägget?

 7. Johanna skriver:

  Kom på en till fråga.
  Vilka människor passar inte periodisk fasta för?
  Gravida? Människor med diabetes? Ungdomar?

 8. Hej!
  Har det någon betydelse när på dygnet man fastar? Förutom att det är smart att utnyttja nattfastan man får automatiskt såklart. Min man och jag fastar varje måndag. Vi äter lunch vid 11.30 och sen ingenting (förutom vatten, kaffe och te) förrän frukost dagen därpå vilket brukar bli vid sjusnåret. I början var det jobbigt men nu såhär efter ett par månader är det ganska enkelt. Jag blev inspirerad av Henrik Ennart som beskrev det i sin Åldrandets Gåta. Den här rutinen att skippa middagen funkar väldigt bra för mig och om jag förstått saken rätt så handlar det främst om att hitta vad som funkar bäst för en själv snarare än att det är just frukosten som ska hoppas över. Har ni några tankar kring det? Tack för en mycket, mycket bra blogg.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej och tack Emma för att du delar med dig! Vi blev också inspirerade av Åldrandets gåta! Vi vågar inte ge svar på din fråga dock men ska hålla utkik efter svaret!

 9. Alexander skriver:

  Hej på er och tack för en mycket intressant blogg. Jag undrar lite om det här med periodisk fasta. Hur är det med vätska? Är det ok att dricka vatten eller sätter det också igång organen?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Alexander! Absolut, drick vatten!

 10. Skippar ni frukosten varje dag nu? Hur var det med periodisk fasta? Jag kanske bara är trött men hänger inte med på hur det går till.
  Ni har en helt underbar blogg, förresten! Ett rent nöje att läsa.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tack Anna! Vi skippar frukosten de flesta dagar men äter frukost av sociala skäl då och då-

 11. Som svar till Johanna så hittade jag en intressant artikel av Dr. Mercola där det står vilka det passar för och inte, samt vilka negativa symptom man ska vara vaksam på: http://fitness.mercola.com/sites/fitness/archive/2012/05/04/fasting-effects-on-human-growth-hormone.aspx

  Känns viktigt att påpeka att det inte passar alla. Hann själv testa i nästan en vecka och var beredd att satsa stenhårt på det i min jakt på bättre hälsa tills jag läste den här artikeln. Lider av utmattningssyndrom som skulle riskera att försämras snarare än förbättras (som jag naivt hade hoppats) av periodisk fasta. Gravida och diabetiker är andra som bör undvika detta enligt artikeln.

 12. Min man är läkare och säger att det inte alls är bra att vänja kroppen vid fasta. När du väl äter så bränner kroppen mindre vilket leder till att det blir svårare att gå ned i vikt exempelvis? Om ni bara äter lunch med sallad och sedan middag, är inte det för lite?

  1. Julia Axelsson skriver:

   Här hittar du lite läsning om fasta! Enjoy!
   https://foodpharmacy.se/search/fasta/

 13. Deniz Temur skriver:

  Deniz Temur

 14. Hej,
  ett gammalt inlägg -men lyssnade precis på ert podd-avsnitt om detta ämne ( och andra fantastiskta avsnitt!). Har kört 16:8 ett tag nu – känner igen mig så i mycket av det ni pratar om i podden! För mig fungerar det bra – faktiskt minskad stress på grund av att jag sliupper fundera på frukost på morgonen! Och hungern – planar ut allt eftersom och framför allt lär man sig att man dör inte av en kurrande mage! Däremot lite jobbigt ibland när man sitter i möte 🙂
  En fråga – jag kör kaffe med en liten skvätt mjölk exempelvis, och låser mig inte vid mjölken… Men vill ändå göra fastan “rätt”. Hur skall man tänka kring kosttillskott? De flesta tar jag i samband med måltid, men ibland glömmer man, och vissa brukar jag ta vid sänggående (magnesium bl a). Hur ska man tänka, bryter detta fastan? Är det i så fall skillnad på olika tillskott? (Omega 3, multi, magnesium, synbiotika (yes, kör på er!)
  Tack för input!!

 15. I er bok skriver ni om fastesmoothie, vilken innehåller blåbär. Jag undrar om man kan dricka den under fastan. För tidigare i boken skriver ni att man endast får dricka kaffe, vatten och te.

 16. Hej! Jag har lättast att hoppa över middagen, men undrar över de dagar då jag kombinerar periodisk fasta och då inte äter något efter träning, många menar ju att det ska bryta ner kroppen, men har googlat och nästan lika många påstår att det är en myt att en måste äta efter träning. Vore fint höra era åsikter kring saken.

 17. Therese Kihlberg skriver:

  Hej!
  Jag undrar vad som gäller med antal h när man kör periodisk fasta. Vad är minsta antal h för att få effekten man vill uppnå? Bryter kosttillskott fastan? Allt gott, Therese

  1. Food Pharmacy skriver:

   Vi bollar din fråga till en av våra experter på periodisk fasta. Håll utkik på bloggen för svar!

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.