En mer nyanserad rapportering om kosttillskott, bitte. – Food Pharmacy

Forskning, Food Pharmacy

Post image

En mer nyanserad rapportering om kosttillskott, bitte.

Vi läser Anna Bäsens artikel i Expressen och konstaterar än en gång hur slarvigt media rapporterar om kosttillskott. Som vi alla vet omfattar kosttillskott, tyvärr, allt från seriösa och väldokumenterade preparat med en lång rad vetenskapliga studier i ryggen till billiga proteinpulver och tvivelaktiga prestationshöjande träningspreparat och bantningsmedel. När vi diskuterar kosttillskott är det därför extra viktigt att vi gör det nyanserat, vilket tyvärr inte är fallet i Expressen.

I artikeln redogörs det för att ett överskott av näring kan vara lika farligt som ett underskott, och att ett överskott faktiskt kan skynda på olika sjukdomar. Som ett exempel tar artikeln upp studier i vilka man har sett att risken för lungcancer hos rökare ökar om de tar betakaroten. Vi tycker också att det är intressant att studier visar att vissa antioxidanter kan förvärra cancerspridning, men att det inte har något med den övergripande frågan (huruvida vi ska äta kosttillskott eller inte) att göra. Vidare tar artikeln upp riskerna med att överdosera D-vitamin. Visst, det stämmer att det finns risker med att överdosera D-vitamin, men vilken verklighet utgår Anna Bäsen från när hon väljer att lyfta fram överdosering av D-vitamin som ett problem i ett land där majoriteten av befolkningen lider av stark D-vitaminbrist? Ännu mer förvånade blir vi när Livsmedelsverkets tillfrågade expert i artikeln, Hanna Eneroth, varnar för överkonsumtion av D-vitamin och hänvisar till kosten. Som de flesta av oss vet är det ytterst svårt att fylla D-vitaminbehovet genom enbart kosten, förutsatt att du inte äter makrill, sill eller lax varje dag. Och Livsmedelsverkets anställda, om några, borde väl känna till att det är köttfärssås och köttbullar som är svenskens paradmiddag, och inte makrill och sill? Ännu konstigare blir det när Livsmedelsverkets expert menar att man inte bör äta D-vitamintillskott. Detta sker alltså samtidigt som Livsmedelsverket propagerar för att fler livsmedel borde D-vitaminberikas på grund av D-vitaminbristen i Sverige. Mycket märkligt. Vi konstaterar att artikeln känns väldigt verklighetsfrånvriden.

Ja Anna och Hanna, det är sant att överkonsumtion av vissa näringsämnen kan vara farligt, men tyvärr får artikeln den oinsatte läsaren att tro att det pågår en skadlig överkonsumtion av näringsämnen i Sverige. Olyckligt, med tanke på det är precis tvärtom. Produktionen av livsmedel har förändrats så mycket de senaste åren att livsmedel generellt sett är mer näringsfattiga i dag än någonsin tidigare. Samtidigt innehåller maten fler tillsatser och ämnen som är direkt skadliga för oss och bidrar till en rad kroniska sjukdomar. Kroniska sjukdomar ökar i en ruggig takt i vår del av världen och det är otvivelaktigt så att många av dem, som övervikt, diabetes typ 2, hypertoni och hjärt- kärlsjukdom, skulle kunna elimineras bara genom rätt kost. Även kronisk sjukdom som t ex cancer anses till 30% (beroende på art) vara kopplad direkt till vår kost.

Avslutningsvis menar Hanna Eneroth att det inte finns något vetenskapligt underlag för att säga att det är allmänt hälsosamt att äta kosttillskott. Vi håller med om att maten ska vara den viktigaste källan för att få i sig näringsämnen, men verkligheten visar att det inte alltid räcker. Vi har gång på gång skrivit om den oroande utvecklingen – om hur antalet kroniska sjukdomar ökar lavinartat samtidigt som sjukvårdskostnaderna har nått gränsen för vad ett offentligt skattesystem kan klara av – och nu efterlyser vi en mer nyanserad rapportering av både kost och kosttillskott kopplat till vår hälsa.

Vi får väl helt enkelt ta och ringa Hanna Eneroth på Livsmedelsverket för en uppföljningsintervju. Om inte annat skulle det vara intressant att höra varför Livsmedelsverket är så emot kosttillskott när Mayo Clinic, USA:s högst rankade sjukvårdsorgan, ser så stora behandlingsmöjligheter med individanpassade kosttillskott att de precis har startat egen forskning inom området?

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

 1. Hej!
  Intressant inlägg!
  Man börjar ju funder då man läser och det jag tänker på är:
  Vad menar man egentligen med kosttillskott, vad räknas dit? Vetegräs? Multivitaminer och gröna pulver? Eller menar man proteintillskott? Och vilka näringsämnen är det som anses vara skadliga att få i sig i stor mängd?
  Nyfiken!
  Med vänlig hälsning, Sigrid

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.