Food Pharmacy Store ABs integritetspolicy
Food Pharmacy Store AB (“Food Pharmacy”) arbetar för att säkerställa att din integritet ska skyddas vid användning av våra tjänster. Food Pharmacy är personuppgiftsansvarig för de personuppgifter som du skickar till oss i enlighet med dataskyddsförordningen (GDPR).
I denna integritetspolicy informerar vi dig om varför och på vilket sätt vi behandlar personuppgifter och hur vi använder cookies. Här kan du även läsa om vad du som registrerad har för rättigheter och vart du kan vända dig med frågor eller synpunkter kopplade till Food Pharmacys personuppgiftsbehandling. Integritetspolicyn uppdaterades senast i september år 2019.
Vad för slags personuppgifter samlar vi?
Kund
Vi samlar in personuppgifter som du skickar till oss, t.ex. när du gör beställningar och kontaktar vår kundtjänst. De personuppgifter som du skickar till oss kan t.ex. omfatta kontaktinformation, födelsedatum och betalningsinformation. Dessutom kan vi samla in vissa personuppgifter från externa källor, t.ex. kreditupplysningar och adressuppdateringar. När vi gör kundundersökningar anonymiseras alla användaruppgifter. Vår lagliga grund för denna personuppgiftsbehandling är för att kunna fullgöra avtalet mot dig som kund eller för att kunna fullgöra förpliktelser enligt lag. Personuppgifterna lagras i 3 år.
Nyhetsbrev och erbjudanden
Personuppgifter samlas också in vid registrering av vårt nyhetsbrev. Har du handlat en vara hos oss tidigare behandlar vi även dina kontaktuppgifter för att kunna skicka ut erbjudanden till dig. Sådan personuppgiftsbehandling grundar sig på vårt berättigade intresse. Om du har nåtts av oönskade utskick från oss har du, i enlighet med GDPR och marknadsföringslagen, alltid rätt att motsätta dig fortsatta utskick. Det gör du genom att klicka på länken i själva mejlutskicket eller genom att kontakta oss på info@foodpharmacy.se.
Medlemskap
Om du är medlem i Food Pharmacy behandlar vi dina kontaktuppgifter och de uppgifter du anger i din profil. Denna behandling av dina personuppgifter krävs för att vi ska kunna fullgöra våra åtaganden enligt avtalet/villkoren om medlemskap. Personuppgifterna lagras till dess att medlemskapet avslutas.
Hur använder vi dina personuppgifter?
För följande ändamål:
- för att ge dig som kund en så bra upplevelse som möjligt
- för att hantera ditt personliga konto på Food Pharmacy (om du väljer att skapa ett sådant)
- för att bearbeta dina beställningar och returer och för att kontakta dig angående dina beställningar.
- för att sammanställa statistik
- för att uppfylla lagstiftarens krav på bokföring
- för att marknadsföra våra produkter till dig
- för att skicka kundundersökningar till dig
Var lagras dina personuppgifter?
Uppgifterna lagras inom det europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES).
Vilka är dina rättigheter?
Du har rätt att begära information om de personuppgifter vi har om dig. Om dina uppgifter är felaktiga, ofullständiga eller irrelevanta, kan du begära att få dem rättade eller raderade. Vi kan däremot inte radera dina uppgifter i fall då det föreligger ett lagstadgat krav på lagring för t.ex. bokföringsregler, eller när det finns andra legala skäl till varför uppgifterna måste sparas. Du har även rätt att vända dig till Datainspektionen på datainspektionen@datainspektionen.se för att lämna klagomål.
Vem har tillgång till dina personuppgifter?
Vi säljer, byter eller vidarebefordrar aldrig dina personuppgifter för marknadsföringsändamål till tredje part utanför Food Pharmacy. Uppgifter som vidarebefordras till tredje part används endast för att tillhandahålla ovannämnda tjänster till dig, t.ex. transportörer i samband med leverans av varor, mediebyråer för distribution av nyhetsbrev och kreditupplysnings- eller inkassobyråer för upplysningskontroller för kontroll av identitet, kredit eller indrivning av skulder.
Vi skyddar dina personuppgifter
Vi har tekniska och organisatoriska åtgärder för att skydda dina uppgifter från obehörig åtkomst. Vi anpassar fortlöpande våra säkerhetsåtgärder. Våra betalningsombud bearbetar dina kort- och personuppgifter i enlighet med den internationella säkerhetsstandarden. Du kan läsa mer om dessa standarder på våra leverantörers hemsidor – Klarna.se och Stripe.com.
Cookies
En cookie är en textfil som sparas på din dator eller mobila enhet och hämtas därifrån vid senare besök på vår hemsida. Food Pharmacy använder cookies för att förbättra och förenkla ditt besök. Vi använder inte cookies för att lagra personuppgifter eller för att sprida uppgifter till tredje part.Du kan enkelt radera cookies från din dator eller mobila enhet via webbläsaren, alternativt surfa i anonymt läge.
Vi använder cookies från tredje part för att samla in statistik i samlad form i analysverktyg som Google Analytics. De cookies som används är både permanenta och tillfälliga cookies (sessionscookies). Permanenta cookies sparas som filer på din dator eller mobila enhet i max 24 månader. Tillfälliga cookies raderas när du stänger webbläsaren.
För att få mer information om cookies och lagen om elektronisk kommunikation kan du besöka Post- och telestyrelsens webbplats.
Personuppgiftsansvarig
Food Pharmacy Store AB är personuppgiftsansvarig för de personuppgifter som du skickar till oss i enlighet med dataskyddsförordningen (GDPR).
Food Pharmacy AB
Riddargatan 20
114 51 Stockholm
E-post: info@foodpharmacy.se, jonna.andersson@foodpharmacy.se
När kor och andra betesdjur får uttrycka sig naturligt, samspela med gräs, svampar och mikrober som miljoner år av evolution lärt dem, då pumpas koldioxid från atmosfären ner i matjorden som därmed blir mer mullrik och bördig för varje år som går.
Utan betande djur bryts det här samspelet och mullhalten sjunker, med ökande koldioxidhalt i atmosfären som resultat.
Det är naivt och rentav farligt att hoppas på mänsklighetens förmåga att frivilligt avstå från förbränningen av olja och kol.
Desto mer realistiskt är det att vi på 100 år kan upptäcka och tillåta naturens egen arbetsförmåga att bygga matjord av koldioxidöverskottet från de senaste seklens misshushållning av fossila bränslen och matjordar.
Realistiskt är det eftersom byggande av matjord är en lönsam verksamhet, som höjer markpriset, ger hälsosammare mat och dessutom bättre tillgång på vatten, då en dubblering av matjordens kolinnehåll fyrdubblar kapaciteten att ta emot och hålla kvar vatten i jorden.
Som bonde behöver jag generellt sett 20 år och en flock kor, för att dubbla kolinnehållet i en matjord som plågats av den traditionella kreaturslösa växtodlingen för spannmål, socker och vegetabiliska oljor.
Den dieseldrivna växtodlingens tre industriråvaror som, på folkhälsans bekostnad, fabriksförädlas till livsmedelsliknande produkter för maximalt enögd vinst. (Senaste exemplet är den så kallade växtmjölken).
De andra fabrikerna som använder inspärrade husdjur för produkter som liknar ägg, bacon och ost, pumpar kolet ännu fortare åt fel håll och gör det svårt för människorna att kunna se djuren i ögonen utan att skämmas.
På senare år har det tydligt märkts hur den globala folkrörelsen, där fler människor tar större ansvar för sin mat, växer sig allt starkare.
Ökande kunskaper gör det allt svårare att hitta något ätbart i butiken, och när livsmedelsindustrins lejda lagstiftare sätter stopp, uppfinns nya vägar som till exempel att bli delägare i en ko för att få köpa gräsbaserad obehandlad mjölk.
Internets möjligheter är oändliga och de direkta relationerna mellan konsument och producent behöver inte vara småskaliga och ineffektiva. Det är industrin som behöver oss, och inte tvärtom!
Miljarder hektar koltörstande jordbruks- och gräsmarker behöver bönder som kan stänga av traktorn och låta naturen göra mer av jobbet.
Dessa bönder, tillsammans med delaktiga konsumenter, ordnar utan vidare hälsosam mat till 15 miljarder människor bara vi bestämmer oss för att tygla industrimonstret.
Som biprodukter får vi rent vatten i floder som rinner året om och blomstrande biologisk mångfald, (ju fler kor som får beta på rätt sätt desto fler vilda djur).
När vi bestämmer hur vi brukar planetens jordar så bestämmer vi alltså om koldioxidhalten i atmosfären ska ökas eller minskas.
Mänsklighetens framtid hänger på korna och vi behöver först skämmas, sedan be dem om ursäkt och lova bättre respekt för vårt 8000 år gamla samarbetsavtal.
Jörgen Andersson
Åh jag blir så arg. Ytterligare ett exempel på den typiskt svenska “så fort det skulle påverka saker jag tycker om så skjuter jag det åt sidan”. Ingen vill ta ansvar och en blundar och fortsätter sin sjukt ohållbara konsumtion precis som vanligt, för alla andra äter kött, dricker mjölk, tar inrikesflyget och åker till Ullared några gånger om året och köper skit de inte behöver. Alla gör ju det så varför skulle jag sluta? Jag blir så himla upprörd att jag känner att jag inte ska skriva mer här för det hade lätt utvecklats till en uppsats. Tack för att ni har en så himla bra blogg!
Tack Beatrice!
Ååå det låter som att ni också har sett dokumentären Cowspiracy the sustainability Secret? Jag såg den för ca. en månad sedan och sedan dess har jag varit vegan. Med dessa fakta svart på vitt förstår jag inte hur jag någonsin har kunnat äta animaliska produkter på det sätt jag gjorde förut, dvs helt skamlöst. Jag trodde naivt att det räckte med att källsortera och cykla till jobbet. Nu är det så självklart för mig att äta vegetabiliskt så jag undrar varför inte alla är med och drar sitt strå till stacken? Jag mår dessutom bättre än någonsin! 🙂
Hej!
Var har ni hittat statistiken?
Tack på förhand!
//Sandra
Hej Sandra, se http://www.cowspiracy.com/facts/
Det låter som om det bara är konventionell uppfödning, dvs djurfabriksuppfödning, ni kommenterar. Jag har läst att man har visat att att naturbeteskött inte alls har dessa negativa effekter, utan tvärtom bidrar till att t ex binda koldioxid. När korna får rätt föda, dvs inte kraftfoder, så får de t ex inte gaser i magen på samma sätt som de djur vars tillväxt hetsas fram med fel mat och antibiotika.
Vilka kommentarer har ni till detta?.
Bra! Mer vego!.
En komplettering till min förra kommentar är en undran om ni anser att konstgödsel är ekologiskt och hållbart? Om inte det är det – jag anser att det i huvudsak inte är hållbart – så behövs djuren för att omvandla för oss människor inte användbar biomassa till användbar gödsel och mat. Annars blir våra åkrar snart utarmade och ger oss inte längre någon vegetabilisk föda.
Se även Cornucopias text om biomassa och CO2; all biomassa genererar lika mycket CO2, oavsett om det går via en komage, ett kraftvärmeverk eller en människomage, eller bryts ner av naturen själv. http://cornucopia.cornubot.se/2015/10/bioenergi-vs-kossa.html.
I övrigt tycker jag att era artiklar och recept är fantastiskt intressanta och inspirerande 🙂 och hoppas att ni inte bara publicerar inlägg som till 100% stödjer era åsikter :-).
Hej Lisa och tack! Vi ska naturligtvis kika in även här!
Tack för en bra och givande blogg. Uppskattar mycket ert samarbete med Stig, för att få en vetenskapliggrund till det ni skriver.
Vilket fall, denna post känns betydligt tunnare och som väldigt mycket “cherry picking” av de argument som passar in på tesen att vi ur hälsosynpunkt bör äta mer (endast?) vegetariskt.
Det moderna jordbruket är tveksamt ut klimatsynpunkt, oavsett om det handlar om boskap eller grödor. En sund och naturlig djurhållning är inte sämre för klimatet än en ekologisk odling.
Mer av någon som är betydligt mer påläst än mig finns att läsa här:
http://cornucopia.cornubot.se/2012/03/radda-klimatet-at-mer-kott-och-drick.html?m=1
Tack Jonas, detta ska i naturligtvis kika in på!
Hej. Jag efterlyser källor till de fakta ni presenterar. Enligt rapporten TACKLING CLIMATE CHANGE THROUGH
LIVESTOCK av FNs Food and Agriculture Organization så står boskap för 14,5% av växthusgasutsläpp orsakat av människor. Var kommer er 51% ifrån och övriga data? Ni tar upp utsläpp från fossila bränslen från transportsektorn men varför nämns inte utsläppen från kol-, olje- och gaseldade kraftverk för värme och elframställning som är betydligt större?
Hej Henrik och alla ni andra läsare, se länk http://www.cowspiracy.com/facts/
Mycket skrämmande men ack så viktig fakta. Finns möjlighet att få länk till källan?
Jag är visserligen vegan, men jag ställer mig skeptisk till siffran 51%. FAO påstår i sin stora studie “livestocks long shadow” blott16%. Var kommer era siffror ifrån?
Jag har inga invändningar mot vegetarisk/vegansk kost, det är något jag strävar efter att öka i min kost, inte heller mot minskad köttkonsumtion, den behöver sjunka drastiskt av många skäl.
Däremot har ni fel vad det gäller era fakta ovan, de gäller globalt, inte för produktionen i Sverige.
Svensk produktion är absolut inte fri från utsläpp, men svenska kor bidrar till att hålla landskapet öppet genom betet, de naturbetande och ekologiska vill säga. De använder mark som är svår att använda på annat vis (mycket sten, små åkerlappar osv) och omvandlar det som är oätligt för oss så att vi får mjölk och kött. Smart tycker jag, men mycket av köttet och osten i Sverige är importerat tyvärr och framställt under mycket sämre förhållande.
Det finns dock definitivt utrymme för förbättringar i svensk djuruppfödning, både klimatmässiga och för djurens välfärd.
När det gäller klimat, är det så komplexa förhållanden, hur mycket utsläpp skulle vi spara om vi slutade äta chips, godis och läsk? Vet inte, men det går åt en massa energi för att odla och förädla potatis och sockerbetor. Se Gunnar Rundgrens blogg tex för intressanta tankar om detta, http://tradgardenjorden.blogspot.se/2013/02/ol-lask-och-snacks-ar-varre-energibovar.html
Min främsta undran kring helt vegetarisk/vegansk livsföring är dock att även den behöver gödsel, så vart ska den komma ifrån om inte djuren? Ska vi använda människors avföring till detta eller vad tänker ni?
Tack för en intressant och bra blogg!
Hej och tack för dina tankar. En viktig bov som tyvärr inte nämns i debatten är kött- och mejeriindustrin. Med det menar vi inte att djur inte ska finnas. Vi vill visa på vilken enormt stor negativ inverkan på miljön som det innebär att föda upp massor av boskap bara för vår allt större konsumtion av kött- och mejeriprodukter. Vi kan aldrig eftersträva noll i växthusgaser men vi har nått en akut fas i klimatkrisen och de flesta av världens ledare, beslutsfattare och makthavare är eniga om att vi måste arbeta gemensamt för att minska växthusgaserna. Om vi ska göra det kan vi inte fortsätta blunda för fakta. Vad händer när Kina, Indien och andra länder börjar äta kött- och mejeriprodukter i samma skala som vi? Det är helt riktigt att denna fakta gäller globalt. Miljökonferensen i december är global och världens länder ska samlas och enas om hur vi gemensamt kan bidra till minskad klimatpåverkan. När vi skriver till Stefan Löven gör vi det för vi vill att Sverige ska lyfta frågan på konferensen.
Hej!
Apropå elefant i rummet så har jag inte sett någon som tar upp frågan om hästars roll i energiförbrukningen.
Det finns fler hästar än mjölkkor i Sverige. En stor del av foderproduktionen går till dessa. De transporteras mer än köttdjur. De producerar inte lika mycket metangasen som idisslade men ändå!
Tom