Den rosa elefanten i klimatdiskussionen. – Food Pharmacy

Forskning, Food Pharmacy

Post image

Den rosa elefanten i klimatdiskussionen.

Som du kanske vet vid det här laget är vi inte bara intresserade av mat utan även av politik. I december håller FN sin stora klimatkonferens i Paris och inför den vill vi skicka med Stefan Löfven och Sveriges regering ett litet bidrag. Det står nämligen en enorm rosa elefant mitt i rummet som ingen verkar vilja låtsas om, och det är hög tid att någon börjar prata om den.

Det är väl ingen av oss som har missat att fossila bränslen lyfts upp som en stor bov i klimatdebatten, men visste du att transportsektorn och världens transporter står för 13% av jordens utsläpp av växthusgaser? Japp, du läste rätt: 13%. Vilket innebär att något annat måste stå för de resterande 87%, eller hur?

Om politikerna och makthavarna verkligen menar allvar med att ta tag i klimatkrisen måste vi en gång för alla ta bladet från munnen och adressera det största problemet i klimatdiskussionen, nämligen: mjölk- och köttindustrin. En riktig klimatbov som står för majoriteten av koldioxidutsläppen.*

Fakta:
51% av all världens växthusgaser orsakas av boskap och deras biprodukter.

Fakta:
Det går åt 2500 liter vatten för att tillverka en ynka hamburgare (100gram) – lika mycket som om du duschar varje dag i två månader.

Fakta:
Kött- och mjölkindustrin använder 1/3 av jordens resurser av dricksvatten.

Fakta:
En köttgård med 2500 kor ger lika mycket avfall som en helt samhälle med 411 000 invånare.

Fakta:
4000-8000 kvadratmeter regnskog avverkas varje sekund och köttindustrin ligger bakom 91 % av avverkningen.

Fakta:
110 djur- och insektsarter försvinner varje dag på grund av skövlingen av regnskogen.

Men herregud, varför känner våra makthavare inte till detta? kanske du tänker. Ja, med tanke på att FN har påpekat det gång på gång i sina klimatrapporter så kan vi nog vara rätt säkra på att de gör det. Men varför görs inget då? Svaret stavas: industrins lobbyorganisationer. Eller som DI:s ledarsida uttryckte det så träffsäkert i tisdags: “Globalt är annars kött- och jordbruksindustrins lobbymaskiner nästan lika starka som oljeindustrins. Hade de inte funnits hade vi kört elbilar och varit vegetarianer för 40 år sedan.”

Så, snälla Stefan Löfven – gör världen en stor tjänst. Låt Sverige resa ner till klimatkonferensen och få världens länder att adressera den verkligt brinnande frågan i klimatkrisen. Den där rosa saken, som står där mitt i rummet.

 

* Vi rekommenderar alla att se den viktigaste filmen vi har sett i år: Cowspiracy (finns på Netflix).

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.