Den rosa elefanten i klimatdiskussionen. – Food Pharmacy

Forskning, Food Pharmacy

Post image

Den rosa elefanten i klimatdiskussionen.

Som du kanske vet vid det här laget är vi inte bara intresserade av mat utan även av politik. I december håller FN sin stora klimatkonferens i Paris och inför den vill vi skicka med Stefan Löfven och Sveriges regering ett litet bidrag. Det står nämligen en enorm rosa elefant mitt i rummet som ingen verkar vilja låtsas om, och det är hög tid att någon börjar prata om den.

Det är väl ingen av oss som har missat att fossila bränslen lyfts upp som en stor bov i klimatdebatten, men visste du att transportsektorn och världens transporter står för 13% av jordens utsläpp av växthusgaser? Japp, du läste rätt: 13%. Vilket innebär att något annat måste stå för de resterande 87%, eller hur?

Om politikerna och makthavarna verkligen menar allvar med att ta tag i klimatkrisen måste vi en gång för alla ta bladet från munnen och adressera det största problemet i klimatdiskussionen, nämligen: mjölk- och köttindustrin. En riktig klimatbov som står för majoriteten av koldioxidutsläppen.*

Fakta:
51% av all världens växthusgaser orsakas av boskap och deras biprodukter.

Fakta:
Det går åt 2500 liter vatten för att tillverka en ynka hamburgare (100gram) – lika mycket som om du duschar varje dag i två månader.

Fakta:
Kött- och mjölkindustrin använder 1/3 av jordens resurser av dricksvatten.

Fakta:
En köttgård med 2500 kor ger lika mycket avfall som en helt samhälle med 411 000 invånare.

Fakta:
4000-8000 kvadratmeter regnskog avverkas varje sekund och köttindustrin ligger bakom 91 % av avverkningen.

Fakta:
110 djur- och insektsarter försvinner varje dag på grund av skövlingen av regnskogen.

Men herregud, varför känner våra makthavare inte till detta? kanske du tänker. Ja, med tanke på att FN har påpekat det gång på gång i sina klimatrapporter så kan vi nog vara rätt säkra på att de gör det. Men varför görs inget då? Svaret stavas: industrins lobbyorganisationer. Eller som DI:s ledarsida uttryckte det så träffsäkert i tisdags: “Globalt är annars kött- och jordbruksindustrins lobbymaskiner nästan lika starka som oljeindustrins. Hade de inte funnits hade vi kört elbilar och varit vegetarianer för 40 år sedan.”

Så, snälla Stefan Löfven – gör världen en stor tjänst. Låt Sverige resa ner till klimatkonferensen och få världens länder att adressera den verkligt brinnande frågan i klimatkrisen. Den där rosa saken, som står där mitt i rummet.

 

* Vi rekommenderar alla att se den viktigaste filmen vi har sett i år: Cowspiracy (finns på Netflix).

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Jörgen skriver:

  När kor och andra betesdjur får uttrycka sig naturligt, samspela med gräs, svampar och mikrober som miljoner år av evolution lärt dem, då pumpas koldioxid från atmosfären ner i matjorden som därmed blir mer mullrik och bördig för varje år som går.

  Utan betande djur bryts det här samspelet och mullhalten sjunker, med ökande koldioxidhalt i atmosfären som resultat.

  Det är naivt och rentav farligt att hoppas på mänsklighetens förmåga att frivilligt avstå från förbränningen av olja och kol.

  Desto mer realistiskt är det att vi på 100 år kan upptäcka och tillåta naturens egen arbetsförmåga att bygga matjord av koldioxidöverskottet från de senaste seklens misshushållning av fossila bränslen och matjordar.

  Realistiskt är det eftersom byggande av matjord är en lönsam verksamhet, som höjer markpriset, ger hälsosammare mat och dessutom bättre tillgång på vatten, då en dubblering av matjordens kolinnehåll fyrdubblar kapaciteten att ta emot och hålla kvar vatten i jorden.

  Som bonde behöver jag generellt sett 20 år och en flock kor, för att dubbla kolinnehållet i en matjord som plågats av den traditionella kreaturslösa växtodlingen för spannmål, socker och vegetabiliska oljor.

  Den dieseldrivna växtodlingens tre industriråvaror som, på folkhälsans bekostnad, fabriksförädlas till livsmedelsliknande produkter för maximalt enögd vinst. (Senaste exemplet är den så kallade växtmjölken).

  De andra fabrikerna som använder inspärrade husdjur för produkter som liknar ägg, bacon och ost, pumpar kolet ännu fortare åt fel håll och gör det svårt för människorna att kunna se djuren i ögonen utan att skämmas.

  På senare år har det tydligt märkts hur den globala folkrörelsen, där fler människor tar större ansvar för sin mat, växer sig allt starkare.

  Ökande kunskaper gör det allt svårare att hitta något ätbart i butiken, och när livsmedelsindustrins lejda lagstiftare sätter stopp, uppfinns nya vägar som till exempel att bli delägare i en ko för att få köpa gräsbaserad obehandlad mjölk.

  Internets möjligheter är oändliga och de direkta relationerna mellan konsument och producent behöver inte vara småskaliga och ineffektiva. Det är industrin som behöver oss, och inte tvärtom!

  Miljarder hektar koltörstande jordbruks- och gräsmarker behöver bönder som kan stänga av traktorn och låta naturen göra mer av jobbet.

  Dessa bönder, tillsammans med delaktiga konsumenter, ordnar utan vidare hälsosam mat till 15 miljarder människor bara vi bestämmer oss för att tygla industrimonstret.

  Som biprodukter får vi rent vatten i floder som rinner året om och blomstrande biologisk mångfald, (ju fler kor som får beta på rätt sätt desto fler vilda djur).

  När vi bestämmer hur vi brukar planetens jordar så bestämmer vi alltså om koldioxidhalten i atmosfären ska ökas eller minskas.

  Mänsklighetens framtid hänger på korna och vi behöver först skämmas, sedan be dem om ursäkt och lova bättre respekt för vårt 8000 år gamla samarbetsavtal.

  Jörgen Andersson

 2. Åh jag blir så arg. Ytterligare ett exempel på den typiskt svenska “så fort det skulle påverka saker jag tycker om så skjuter jag det åt sidan”. Ingen vill ta ansvar och en blundar och fortsätter sin sjukt ohållbara konsumtion precis som vanligt, för alla andra äter kött, dricker mjölk, tar inrikesflyget och åker till Ullared några gånger om året och köper skit de inte behöver. Alla gör ju det så varför skulle jag sluta? Jag blir så himla upprörd att jag känner att jag inte ska skriva mer här för det hade lätt utvecklats till en uppsats. Tack för att ni har en så himla bra blogg!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tack Beatrice!

 3. Johanna skriver:

  Ååå det låter som att ni också har sett dokumentären Cowspiracy the sustainability Secret? Jag såg den för ca. en månad sedan och sedan dess har jag varit vegan. Med dessa fakta svart på vitt förstår jag inte hur jag någonsin har kunnat äta animaliska produkter på det sätt jag gjorde förut, dvs helt skamlöst. Jag trodde naivt att det räckte med att källsortera och cykla till jobbet. Nu är det så självklart för mig att äta vegetabiliskt så jag undrar varför inte alla är med och drar sitt strå till stacken? Jag mår dessutom bättre än någonsin! 🙂

 4. Sandra Andersson skriver:

  Hej!

  Var har ni hittat statistiken?

  Tack på förhand!

  //Sandra

 5. Lisa Engen skriver:

  Det låter som om det bara är konventionell uppfödning, dvs djurfabriksuppfödning, ni kommenterar. Jag har läst att man har visat att att naturbeteskött inte alls har dessa negativa effekter, utan tvärtom bidrar till att t ex binda koldioxid. När korna får rätt föda, dvs inte kraftfoder, så får de t ex inte gaser i magen på samma sätt som de djur vars tillväxt hetsas fram med fel mat och antibiotika.

  Vilka kommentarer har ni till detta?.

 6. Bra! Mer vego!.

 7. Lisa Engen skriver:

  En komplettering till min förra kommentar är en undran om ni anser att konstgödsel är ekologiskt och hållbart? Om inte det är det – jag anser att det i huvudsak inte är hållbart – så behövs djuren för att omvandla för oss människor inte användbar biomassa till användbar gödsel och mat. Annars blir våra åkrar snart utarmade och ger oss inte längre någon vegetabilisk föda.

  Se även Cornucopias text om biomassa och CO2; all biomassa genererar lika mycket CO2, oavsett om det går via en komage, ett kraftvärmeverk eller en människomage, eller bryts ner av naturen själv. http://cornucopia.cornubot.se/2015/10/bioenergi-vs-kossa.html.

  I övrigt tycker jag att era artiklar och recept är fantastiskt intressanta och inspirerande 🙂 och hoppas att ni inte bara publicerar inlägg som till 100% stödjer era åsikter :-).

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Lisa och tack! Vi ska naturligtvis kika in även här!

 8. Tack för en bra och givande blogg. Uppskattar mycket ert samarbete med Stig, för att få en vetenskapliggrund till det ni skriver.

  Vilket fall, denna post känns betydligt tunnare och som väldigt mycket “cherry picking” av de argument som passar in på tesen att vi ur hälsosynpunkt bör äta mer (endast?) vegetariskt.

  Det moderna jordbruket är tveksamt ut klimatsynpunkt, oavsett om det handlar om boskap eller grödor. En sund och naturlig djurhållning är inte sämre för klimatet än en ekologisk odling.

  Mer av någon som är betydligt mer påläst än mig finns att läsa här:
  http://cornucopia.cornubot.se/2012/03/radda-klimatet-at-mer-kott-och-drick.html?m=1

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tack Jonas, detta ska i naturligtvis kika in på!

 9. Hej. Jag efterlyser källor till de fakta ni presenterar. Enligt rapporten TACKLING CLIMATE CHANGE THROUGH
  LIVESTOCK av FNs Food and Agriculture Organization så står boskap för 14,5% av växthusgasutsläpp orsakat av människor. Var kommer er 51% ifrån och övriga data? Ni tar upp utsläpp från fossila bränslen från transportsektorn men varför nämns inte utsläppen från kol-, olje- och gaseldade kraftverk för värme och elframställning som är betydligt större?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Henrik och alla ni andra läsare, se länk http://www.cowspiracy.com/facts/

 10. Mycket skrämmande men ack så viktig fakta. Finns möjlighet att få länk till källan?

 11. Jag är visserligen vegan, men jag ställer mig skeptisk till siffran 51%. FAO påstår i sin stora studie “livestocks long shadow” blott16%. Var kommer era siffror ifrån?

 12. Jag har inga invändningar mot vegetarisk/vegansk kost, det är något jag strävar efter att öka i min kost, inte heller mot minskad köttkonsumtion, den behöver sjunka drastiskt av många skäl.
  Däremot har ni fel vad det gäller era fakta ovan, de gäller globalt, inte för produktionen i Sverige.
  Svensk produktion är absolut inte fri från utsläpp, men svenska kor bidrar till att hålla landskapet öppet genom betet, de naturbetande och ekologiska vill säga. De använder mark som är svår att använda på annat vis (mycket sten, små åkerlappar osv) och omvandlar det som är oätligt för oss så att vi får mjölk och kött. Smart tycker jag, men mycket av köttet och osten i Sverige är importerat tyvärr och framställt under mycket sämre förhållande.
  Det finns dock definitivt utrymme för förbättringar i svensk djuruppfödning, både klimatmässiga och för djurens välfärd.

  När det gäller klimat, är det så komplexa förhållanden, hur mycket utsläpp skulle vi spara om vi slutade äta chips, godis och läsk? Vet inte, men det går åt en massa energi för att odla och förädla potatis och sockerbetor. Se Gunnar Rundgrens blogg tex för intressanta tankar om detta, http://tradgardenjorden.blogspot.se/2013/02/ol-lask-och-snacks-ar-varre-energibovar.html

  Min främsta undran kring helt vegetarisk/vegansk livsföring är dock att även den behöver gödsel, så vart ska den komma ifrån om inte djuren? Ska vi använda människors avföring till detta eller vad tänker ni?

  Tack för en intressant och bra blogg!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej och tack för dina tankar. En viktig bov som tyvärr inte nämns i debatten är kött- och mejeriindustrin. Med det menar vi inte att djur inte ska finnas. Vi vill visa på vilken enormt stor negativ inverkan på miljön som det innebär att föda upp massor av boskap bara för vår allt större konsumtion av kött- och mejeriprodukter. Vi kan aldrig eftersträva noll i växthusgaser men vi har nått en akut fas i klimatkrisen och de flesta av världens ledare, beslutsfattare och makthavare är eniga om att vi måste arbeta gemensamt för att minska växthusgaserna. Om vi ska göra det kan vi inte fortsätta blunda för fakta. Vad händer när Kina, Indien och andra länder börjar äta kött- och mejeriprodukter i samma skala som vi? Det är helt riktigt att denna fakta gäller globalt. Miljökonferensen i december är global och världens länder ska samlas och enas om hur vi gemensamt kan bidra till minskad klimatpåverkan. När vi skriver till Stefan Löven gör vi det för vi vill att Sverige ska lyfta frågan på konferensen.

 13. Hej!
  Apropå elefant i rummet så har jag inte sett någon som tar upp frågan om hästars roll i energiförbrukningen.
  Det finns fler hästar än mjölkkor i Sverige. En stor del av foderproduktionen går till dessa. De transporteras mer än köttdjur. De producerar inte lika mycket metangasen som idisslade men ändå!
  Tom

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.