Morotspasta med sting – Food Pharmacy

Recept, Food Pharmacy

Post image
fav

Morotspasta med sting

fav

I dag ska vi laga en sanslöst god morotspasta med sting. Vi tar det steg för steg:

IMG_2403

1. Ta fram sex stolta morötter och en potatisskalare. Skala/tvätta morötterna och “riv” ner dem som långa spagettisar i en bunke.

IMG_2406

2. Lägg 3 msk pumpakärnor på en plåt. Skriv första bokstaven på den du älskar i pumpakärnorna (E för Enrique Iglesias). Ringla 2 msk soja över kärnorna och rosta i ugnen på strax under 100 grader. Rör om då och då. Ta ut när de ser färdiga ut.

IMG_2417

3. Notera att du måste köpa ny soja. Och måla tumnageln.

IMG_2420

4. Kör 1 dl cashewnötter (gärna blötlagda), 4 dadlar, 1 tsk lantbuljong, 1 tsk curry, 1 krm cayenne och cirka 1 dl vatten i en mixer.

IMG_2423

5. Notera att du måste köpa nya dadlar. Och måla pek- och långfingernageln.

IMG_2430

6. Ta 15 broccolibuketter och ångkoka dem snabbt (frivilligt, en smaksak om du vill äta dem råa eller lätt ångkokta).

IMG_2439

7. Blanda ner morötterna, broccolin och spenaten i cashewnötssåsen och lägg upp på två tallrikar med pumpakärnorna på toppen. Alltså, det blev ännu krämigare än det ser ut på bilden. Så gott!

Print

Morotspasta med sting

Recept: Ulrika Fallenius på glowbyu.com

 • Av : Food Pharmacy
Scale

Ingredienser

6 morötter

3 msk pumpakärnor

2 msk soja

1 dl cashewnötter (gärna blötlagda)

4 dadlar

1 tsk lantbuljong

1 tsk curry

1 krm cayenne

1 dl vatten

15 broccolibuketter

Instruktioner

Ta fram morötter och en potatisskalare. Skala/tvätta morötterna och “riv” ner dem som långa spagettisar i en bunke. Lägg pumpakärnorna på en plåt och ringla över sojan. Rosta kärnorna i ugnen på strax under 100 grader. Rör om då och då. Kör cashewnötter (gärna blötlagda), dadlar, lantbuljong, curry, cayenne och cirka 1 dl vatten i en mixer. Ångkoka broccolibuketterna snabbt (frivilligt, en smaksak om du vill äta dem råa eller lätt ångkokta). Blanda ner morötterna, broccolin och spenaten i cashewnötssåsen och lägg upp på två tallrikar med pumpakärnorna på toppen.

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Å H H E R R E G U D va gott! Glömde broccolin i min eufori över smaken men det tar vi nästa gång! Tack

 2. Lisa i LA skriver:

  Igår vågade jag testa ännu ett nytt recept som jag hittat här på FP, kan ju inte riktigt svälja att ni kallar denna rätt för pasta men hur som helst blev det så gott och mycket uppskattat av alla, trots att jag glömde broccolin OCH bladspenaten… Tack snälla för världens bästa blogg!

 3. Sex morötter, det blir betydligt mer än en portion, eller hur?

 4. Testade detta. Fick kasta allt!! Vad använder ni för matberedare/mixer för detta?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Nej vad tråkigt, varför gick du kasta allt? Vi använder en Blendtec men även kört på landets gamla bettan (matberedare årgång -85).

 5. Jättegoda smaker! Förutom broccolin hade jag blomkålsbuketter som jag ångkokte. Det här kommer jag att göra flera ggr.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Mums!

 6. Som nötallergiker, kan man använda solrosfrön eller kikärtor istället? Fungerar det på samma sätt att blötlägga solrosfrön?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Inte provat men tycker du ska prova – blir ju lite annorlunda i smaken med solrosfrön men säkert gott det också!

 7. Jenny Danell skriver:

  Jag lagade detta i går kväll men har inte smakat än. Laddar inför att äta upp det som en riktigt smaskig lunch på jobbet. Är sjuukt pepp. Eventuellt lite för pepp. Nu till min fråga. Jag gjorde detta i min Omniblend blender. (som jag för övrigt köpte för att jag snålade ur på en Blendtec. Ångrar mig lite men tycker ändå den är bra. Men den låter en del. Eller mycket till och med.) I alla fall får man väl säga att 1 dl cashewnötter med 1 dl vatten och lite kryddor inte är så mycket att köra och jag upplever det som att det svåraste i hela matlagningsprocessen var att få ut maten ur kannan utan att bli tokig. Förstår ni vad jag menar? Försökte skrapa sidorna och grävde med sked nere bland knivarna men tycker ändå att det i slutändan känns som att större delen av min lunch sitter kvar i kannan… Misstänker att min pasta inte kommer bli lika krämig som er pga mindre sås men får justera det till nästa gång. Har ni några tips? Trix? Är det bättre att köra små satser som detta med stavmixern för att minska nötsvinnet på vägen? 🙂

  För övrigt älskar jag er, er bok, er blogg och allt ni gör. Att köpa boken har förändrat mitt liv. Nej. Att läsa boken så klart. Försöker förändra livet för min familj också men där har jag stött på patrull. Min sambo och barn älskar korv liiiite för mycket men jag jobbar på det. Min 2-åring smakar glatt på alla gröna smoothies så jag försöker tänka att vi tar små steg framåt varje dag. Just idag sörjer jag med er också. Gick direkt in och skänkte pengar. Jävla sjukdom. Kram och lycka till med allt ni håller på med!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Ajdå, det fastnar alltid lite för oss också men inte SÅ mycket som det låter som att det fastnat för dig. Tack för alla fina ord!

 8. Bertil Bengtson skriver:

  Saliven har viktiga funktioner, bland annat på matsmältningen. Ett klipp från Wikipedia:
  “….påbörja nedbrytningen av maten främst genom enzymerna amylas och lipas.”
  Har ni forskat något inom detta område? Jag uppmuntrade mina barn att aldrig dricka något förrän vid måltidens slut, för att stimulera salivavsöndringen!
  Hälsningar Bertil

  1. Food Pharmacy skriver:

   Intressant, nej detta är vi inte så pålästa på!

 9. E-B Hedman skriver:

  Ska spenaten ångkokas med broccolin? Hur mycket?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Smaksak men vi äter alltid vår rå. 1-2 stora nävar!

 10. Gällande tankarna kring saliv så lärde jag mig nyss massor om det då jag lyssnade på magavsnitten på podcasten Hälsosant.se .. de har en pågående serie om magproblem och där tar de upp bland annat att tugga maten ordentligt och att “tugga din dryck” .. rekommenderas varmt.

  Jag hittade er blogg igår och har precis beställt boken, så ser fram emot att läsa den. Det roligaste är att jag hittade lite information om magen och helt plötsligt så så tycker jag att jag hittar mer information överallt! Nu ska magen tas omhand!

 11. Rebecca skriver:

  Var är stinget i receptet?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Cayenne.

 12. Patricia skriver:

  Alltså wow! Detta recept är det godaste jag ätit på länge!!! Fick er kokbok i julklapp och håller på att testa alla recept – hittills har allting varit fantastiskt gott, till och med så att köttälskande sambon även blev glatt överraskad! Tack ????

 13. Jolene Thieme skriver:

  Hade gärna haft ett “riktigt” recept med ingredienslista. När man har bråttom är detta extra svårt att följa och speciellt när man ska handla. Annars mkt gott.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tack för feedback Jolene! Har nu fixat så att även detta inlägg har ett receptkort längst ned. Förhoppningsvis blir det enklare att handla nu!

 14. Linnéa Faag skriver:

  Det här receptet låter såå gott! Men då jag inte tål dadlar, undrar jag om någon har förslag på något annat jag kan använda?
  Banan används ju ofta på liknande vis, men jag tål inte det heller 🙁

  Tacksamför tips 🙂

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.