Food Pharmacy

Sammanfattning av året som gick (okt – mars).

I dag är ingen vanlig, i dag är bloggens ettårsdag. För prick ett år sedan postade vi med andra ord vårt allra första inlägg i hopp om att någon skulle vilja läsa det.

stigskronika4

här såg det inlägget ut (oklart varför det står att det publicerades redan den 18 september men det stämmer inte, ok?).

Gurkmeja3

Några dagar sedan släppte vi receptet på vår superantiinflammatoriska gurkmejashot.

Stig_rotsaker2

Stig drog grunderna för oss om varför kronisk inflammation och sjukdom börjar i tarmen.

brev

Vi skrev ett öppet brev till folkhälsoministern Gabriel Wikström som GP publicerade.

pannkakor7

Vi red ut i skogen med ryggsäckarna fulla med glutenfria pannkakor.

apple+lok

Vi bekantade oss med uttrycket Dirty Dozen och Clean Fifteen.

regnbagssallad7

Och lagom till december lärde vi oss att man ska tänka på en liten regnbåge när man handlar. Gulligt och viktigt!

gluten

Oj oj oj, i mitten av december publicerade Stig sin krönika om gluten och det är fortfarande ett av våra mest lästa inlägg.

expressen

På självaste juldagen fick vi med vår very rafflande debattartikel om antibiotikaresistens i Expressen. Bra julklapp!

smoothie1

Vårt nyårslöfte blev att dricka en grön smoothie om dagen och faktum är att vi lyckats hålla det. Det här är fö ett av våra absoluta favoritrecept, signerat Marianne Bengmark.

skippafrukost1

Stig släpper bomben i mitten av januari: frukost är inte det viktigaste målet på dagen (snarare tvärtom). Redan dagen därpå bestämde vi oss för att prova och faktum är att detta är en av de största förändringarna som vi har gjort under det här året. Det klart att vi gör undantag då och då (som i dag t ex när vi firar vår ettårsdag med frukost på Nyborgatan 38), men på det stora hela går det faktiskt rätt bra.

Fig_no_22_akrylamdi_efter_temperatur-01

En annan stor förändring kom av bara farten när Stig lärde oss att det bildas nysynteser och gifter när man upphettar mat. Från den dagen har vi tänkt om rätt radikalt när vi lagar mat. Vi  har sänkt temperaturen rejält på ugnen, försöker att äta rått så ofta det bara går och steker i princip aldrig (förutom våra glutenfria pannkakorna då som inte blir riktigt lika goda råa).

varmchoklad4

Det började trilla in läsarbrev.

smoothie4

Och sedan kom den, Stigs krönika om växtfibrer. Alltså, vi kan inte nog poängtera hur viktiga de är.

scones1

1 mars gjorde vi en sak som vi fortfarande är väldigt malliga över: vi ringde och följde upp en mycket märklig (och ofullständig) glutenrapportering som SvD hade gjort. Se inlägget här (receptet på glutenfria scones hittar du förresten här).

kara_gabriel

Wow, till slut fick vi svar från regeringen! Strunt samma att de inte kunde stava till Mias namn.

Skarmavbild 2015-03-21 kl. 09.16.47

Oooh, vi hamnade ju mitt i kaneldebatten vilket resulterade i att vi fortfarande kommer på andra plats när man googlar ”kanel” (direkt efter Wikipedia). Jorå, testa så får du se!

_O1_1448

Så där ja, då har vi tagit oss igenom ett helt halvt år. Vi tror bestämt vi stannar här och fortsätter sammanfattningen april – september om några dagar. Och kanske att vi vågar oss på att göra en separat sammanfattning av våra recept också.

Men först ska vi fira vår födelsedag!

 

 



Kommentarer
Ulrika Fallenius skriver:
1 oktober, 2015 kl. 11:19

Grattis som tusan, bästa Mia & Lina! TACK för att ni hjälper oss med fakta & forskning och inte minst inspiration till hälsosammare matval.

Angelica skriver:
1 oktober, 2015 kl. 21:23

Hipp hurra för bästa bloggen och bästa fina Lina och Mia!! Kramar och kärlek ❤️

Kommentera

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra.

Observera att du måste få en godkänd kommentar
från en admin innan dina kommentarer visas.