Så här stärker du kroppens egna detoxsystem. – Food Pharmacy

Intervju

Post image

Så här stärker du kroppens egna detoxsystem.

Att ditt reningssystem jobbar heltid för att din kropp inte ska fyllas på med gifter har vi koll på, men vad händer egentligen när kroppen inte hinner rensa bort allt skräp vi får i oss? Kan “sopptunnan” bli full? Och hur funkar kroppens egna detoxsystem? Eftersom Stig har fullt upp med sin synbiotika så ringde vi upp Maria Berglund Rantén – näringsterapeut, konsult och snart Sveriges första certifierade Functional Medicine Practitioner – och bad henne lära oss allt vi behöver veta om att stärka kroppens egna detoxsystem.

Kan du snälla förklara lite hur en detox funkar?

– Att prata om detox eller biotransformation som jag föredrar att kalla det, uppbringar många frågor och diskussioner. Några av de vanligaste frågorna jag får är: Kan kroppen verkligen avgifta allt som den kommer i dess väg? Hur kommer det sig att vissa människor tål mer gifter än andra? Vilka symptom kan vi se när någon är förgiftad? Och nu senast – blir jag arsenikförgiftad av riskakor? Detox är ett komplicerat ämne så jag tänkte börja med en superförenklad introduktion. När man pratar om biotransformation så är det en process när kroppen omvandlar en substans till en annan och sedan eliminerar den. Detta kan röra sig om ämnen vi kommer i kontakt med utifrån såsom t ex mediciner, p-piller, rök, alkohol, besprutningsmedel, gifter och liknande, men det är även ämnen som kroppen själv producerar som t ex hormoner och hemoglobin. Vattenlösliga ämnen är lättare att detoxa än fettlösliga ämnen vilket kan leda till att de lagras och fyller upp din sopptunna. Levern kan inte avgifta tungmetaller så de måste föras ut ur kroppen på annat sätt.

Vad händer när tunnan fylls upp och varför fylls vissas tunnor på och spiller över mycket snabbare än andras?

– Ja ni, detta svar kan bli hur långt som helst men jag ska ta upp några vanliga orsaker som majoriteten av ’’detoxdiskussioner’’ sällan pratar om. Det är ju inte så enkelt som att du äter en riskaka och automatiskt blir arsenikförgiftad – då hade de flesta av oss mått uruselt. Det är ju mycket mer komplicerat än så, och för att din spann ska spilla över, vilket är en stor faktor i många neurologiska problem, så krävs bla följande ingredienser:

Låga glutationsvärden. Det krävs att du har brist på kroppens egenproducerade superantioxidant glutation. Vardaglig exponering av kemiska föreningar triggar inte immunsystemet att reagera om inte kroppens glutationsnivå är låg. Glutation hjälper till att säkert detoxa miljögifter samtidigt som det lugnar immunförsvaret att inte överreagera på dem.

Nedbrytning av immunbarriärer. Våra slemhinnor i tarmen och lungor fungerar som en mur och skyddar kroppen mot farliga inkräktare och gifter som annars tar sig in i kroppen och röjer runt i immunförsvaret. Likaså finns det något som heter blod-hjärn-barriären som ska förhindra att blodburna gifter kommer in i hjärnan och stökar runt. Låga glutationnivåer samt inflammatorisk kost luckrar upp dessa barriärer.

Kronisk inflammation. Kronisk inflammation är otroligt vanligt och bidrar till glutationbrist, nedbrytning av immunbarriärer och överreagerande immunförsvar. Några vanliga symptom på kronisk inflammation är svullnad, hudutslag, ledvärk, depression, oro och ångest, kronisk värk, kronisk trötthet och autoimmuna flare-ups.

Dessa tre “ingredienser’’ avgör huruvida en människa kan ha ganska höga halter av gifter i kroppen och vara helt symptomfri, medan en annan människa har låga halter men reagerar kraftigt på dem. Saken är ju inte bara hur mycket gifter du har i kroppen utan hur ditt immunsystem reagerar. Givetvis spelar exponering en viktig roll – less is better than more. Autism och ADHD är exempel på när detta händer väldigt tidigt, och autoimmunsjukdomar är exempel på sådant som ofta händer från 30/35-års ålder.

Vad kan vi mer göra för att boosta vårt egna detoxsystem då?

– Man kan göra massor, bl a:

Undvik näringsbrister, se till att du kan absorbera upp all näring och bajsar bra.

Ät nyttig och antiinflammatorisk kost: dvs lite spannmål och gluten och massa grönsaker som lök och kål av olika slag.

Höj pulsen under den första vakna timmen, även om det bara är i 1-5 minuter (detta ökar kroppens eNOS produktion som skyddar immunbarriärerna och dämpar inflammation).

Undvik leverproblem som hepatit då majoriteten av din detox händer där. Dock kan inte levern avgifta tungmetaller så det krävs mer än en vanlig detox men man kan alltid stötta sin lever genom att att vara snäll mot den.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.