Kan rätt kost bota autoimmuna sjukdomar? – Food Pharmacy

Intervju

Post image

Kan rätt kost bota autoimmuna sjukdomar?

För några månader sedan bjöd Blueberry in till en frukostföreläsning med Maria Berglund Rantén, näringsterapeut och snart Sveriges första certifierade Functional Medicine Practitioner. Funktionell medicin, eller funktionsmedicin som det också kan kallas, letar efter grundorsakerna till varför ohälsa, smärta och rubbningar i kroppen sker och man tittar på allt från biokemisk individualitet, näringsbrister, överkänsligheten och allergier, mikrober, gifter och tungmetaller, stress och mentalt välmående till inflammatoriska, hormonella, neurotransmittor och immuna obalanser. När Maria berättade att hon fokuserar mycket på autoimmuna sjukdomar (AIS) kände vi att vi ville veta mer. Så, vi tog en lunch.

– Vad är AIS och hur uppstår de?

– AIS är ett stort och mycket komplicerat ämne som vanlig sjukvård har svårt att råda bot på. Man kan förenklat beskriva att AIS uppkommer när kroppens eget immunförsvar vänder sig mot sig själv och attackerar egen vävnad, proteiner, fetter och celler – dvs immunförsvarets soldater för ett självkrig. Det börjar med att något kommer in i kroppen som immunförsvaret ser som en inkräktare (a bad guy) och vill göra sig av med. I denna förgörelseprocess så kanske sköldkörteln, myelinet i nervsystemet eller någon annan vävnad ser så likt ut the bad guy att immunförsvaret börjar kriga mot båda. Så länge inkräktaren finns kvar i kroppen kommer soldaterna att förstöra den egna vävnaden tills den är helt förstörd.

– Varför är AIS inte bra?

– Immunförsvarets roll är att hålla dig vid liv så när dina soldater börjar kriga mot sina egna celler så behöver man inte vara rymdforskare för att lista ut att detta inte är något bra. När soldater bestämt sig för att rusta för självkrig mot något i kroppen så bryts den vävnaden sakta men säkert ner och efter cirka 5-10 år så har man ofta en cocktail av olika autoimmuna antikroppar och personen i fråga har fått en diagnos på en sjukdom.

– Vilka är de vanligaste?

– Det finns ett par hundra AIS och följande är sådana jag ofta ser i kliniken: eksem, psoriasis, reumatism, Crohns, Ulceröst kolit, celiaki, Hashimotos tyreoidit, Lupus, MS, Alopecia areata och ataxi. Förutom dessa så har nästan alla hjärt & kärlsjukdomar, cancer, mentala & neurologiska symptom, Alzheimers, kroniskt trötthetssyndrom, fibromyalgi, ADHD och autism en autoimmun komponent, dvs en del av sjukdomsförloppet är pga immunförsvarets självkrig. Om man gräver djupt så hittar jag ofta autoimmuna antikroppar vilket kan bidra till en myriad av symptom.

– Har de ökat med tiden?

– AIS är säkert vanligare nu än förr men sedan har sjukvården också blivit bättre på att testa och hitta antikroppar. Det finns ju alltid flera anledningar till varför AIS uppkommer och man kan ju säga att dessa anledningarna blivit vanligare. Det jag letar efter för att hitta grundorsaken till AIS är: näringsbrister, stress, överkänsligheter, gifter och mikrober. Oftast är det en kombination av hur dessa påverkar kroppen och interakterar med dina gener. Jag brukar förklara för mina klienter att de flesta av oss föds med en mer eller mindre tom spann och allteftersom vi växer och åldras fylls den på av gifter, stress, virus och bakterieinfektioner, skador, mediciner, alkohol, cigaretter, droger, dålig luft, inflammation, kass mat, socker, födoämnesöverkänsligheter och näringsbrister. Allt detta påverkar våra gener, celler och samtliga kroppsliga funktioner. När spannen allteftersom fylls upp kan inte kroppen kompensera för dessa skador och diverse symtom uppkommer. Tillslut rinner den över och det är då vi blir sjuka och tillslut får en diagnos av någon vanlig, eller läskig, sjukdom. Kroppen tåler ju inte hur mycket stryk som helst och ibland kan spannen rinna över hos barn men i de flesta fall börjar den rinna över vid 30-35 års ålder.

– Hur har vården anpassats för att ta hand om alla patienter med AIS?

– Vanlig konventionell sjukvård har svårt att behandla AIS av många anledningar. Enligt mig är den största anledningen att sjukvården är väldigt fokuserad på diagnosen och att ge mediciner. Tyvärr behandlar detta bara symptomen – vem har egentligen brist på en medicin?

– Vad är ditt viktigaste råd till någon som sitter hemma med sin sjukdom och inte får hjälp med sin AIS?

– Ifall du länge dragits med en AIS, blivit behandlad för den och ändå inte blir bättre, ja då är det kanske dags att ta till andra metoder. Kom ihåg att det alltid finns en anledning till dina symptom. Hitta en duktig terapeut som du litar på, eller prova själv och analysera din kost och livsstil och hitta the bad guy.

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Vanessa skriver:

  Hej
  Oj, vad intressant! Jag känner direkt igen mig men har aldrig hört om uttrycket. Utreder ledvärk som nu brutits ned till eventuell stress, (känner mig inte ett dugg stressad) mitt vardagliga arbete (kontor/stillasittande) 3 barn med vad allt det innebär. Man har röntgat, tagit en drös prover mm som inte visar nått. Alltså ger läkarna upp och hänvisar mig till naprapater och råder mig att träna.

  Om jag går på magkänslan skulle jag behöva byta jobb, ägna mig mer åt träning och mindfullness. Men hur lätt är det?!

  / Vanessa

 2. Hej, sjukt intressant detta med kost + ais. Blir peppad att lära mig mer och det jag hittils lärt mig ( med mycket inspiration från er och stig b, ) kommer jag uttrycka i ett experiment som startar 2016-01-01.

  Då ska jag bli helt gluten, laktos och mjölkfri samt öka intag av antiinflammatoriska livsmedel markant! Typ acai gurkmeja + chili etc.

  Sen får naturen ha sin gång och planen är att vara i stort sett fri ( eller åtminstone en minskning) psoriasissymptom vid 2016 slut 🙂

  Wish me luck! Och fortsätt gärna skriva i detta ämnet för herregud vad glad man blir 🙂

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Hanna, vad spännande! Lycka till och återrapportera gärna till oss om dina framsteg!

 3. Emelie Wallqvist skriver:

  Jag har 2 autoimmuna sjukdomar, vitiligo och hashimotos. Jag har under 1 år och två månader försökt leva efter det autoimmuna protokollet (AIP). Jag har prioriterat sömn och stresshantering, som mindfullness och att ligga på spikmatta. Jag har ätit enligt AIP lika länge. I somras började jag få tillbaka pigment som varit borta i flera år (har haft vitiligo i 15 år). På de senaste proverna hos läkaren så hade mitt TSH gått ner till normala nivåer. Jag började aldrig medicinera mot Hashimotos. Min läkare tyckte inte att jag skulle börja nu heller, utan avvakta ett halvår och komma in för nya prover då. Jag är så glad att ändringar av kost och livsstil kunnat hjälpa mig så mycket! Jag mår dessutom så himla bra inombords! Är lugn, glad och lycklig! Food Pharmacy var boken och bloggen som öppnade mina ögon för hur maten kan påverka hur vi mår! Jag älskar er bok och blogg! Jag rekommenderar den till alla jag känner 🙂 Ni har förändrat mitt liv! Tack!!! 🙂

 4. Pernilla Backman skriver:

  Hej!
  Jag tycker inte att fråga i rubriken blir riktigt besvarad… Har det gjorts studier på ais+kost? Det hade varit intressant med ett mer uttömmande svar på om det verkligen går att “bota” ais.
  Jag har Ankyloserande Spondylit (spondylartrit) sedan 20 år och inga mediciner hjälper. Jag har nu – tack vare era böcker och er blogg – blivit peppad att lägga om min kost för att se om jag blir bättre.
  kram från Pernilla

 5. Hej!
  Jag är en av de som fått en autoimmun sjukdom på halsen iom en graviditet dvs Reumatism RA. Har haft det nu i 2 år är 35 år och jag var som ni innan käkade en kexchoklad till frukost o rester av prinsesstårtan dagen innan till lunch typ. Katastrof med andra ord så vill ni ha en försökskanin som börjar med AIS på heltid så ställer jag upp:) såklart äter jag bättre idag med gröna drinkar och helst inte kött osv men går sådär..
  Tack för allt ni gör! Ni gör ett fantastiskt jobb!
  Kram Jenny

 6. camilla skriver:

  hej vad intressant.! Har själv drabbats av psoriasis och behöver hjälp med ändring av kost. Vad ska jag inte äta? Emelie: hur lång tid syntes det innan du fick effekt av koständringen?

 7. Johanna skriver:

  Jag har en kompis med autoimmun sjukdom som ligger just nu i sjukhuset sedan flera veckor tillbaka. De matar folk med fruktansvärt dålig mat (kvällsmat var knäckebröd, Brago-kex och bullbit!!!) så jag började googla och söka. Hittade denna studie från 1,5 år tillbaka: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5647120/ Där kan man se någon tilltydelse till hur kosten kan påverka autoimmuna sjukdomar. Jag bad kompisen att fråga läkarna, hur tänker dom när de matar patienter med tarmproblem med sån mat, vet inte om han har vågat göra det än.

 8. Mkt intressant läsning även om inlägget har några år på nacken. Min mamma har en autoimmun sjukdom, reumatism eller fibromyalgi vilket sitter i mjukdelarna. Hon har haft det i 40 år och ingen läkare har någonsin kommit med något bot, bara fyllt på med mediciner. Jag är ingen expert men är bra på att hitta orsak och verkan och se samband. Min slutsats mynnar ut i en teori som jag tror alltmer på ju mer jag läser om autoimmuna sjukdomar, diabetes och cancer. Det börjar när vi är mkt små, när vi föds för modern över mikrober, bra bakterier och en bra flora till spädbarnet vid vanlig förlossning. Är modern frisk så brukar det inte betyda så mkt mer än ett friskt barn. Men har modern en rubbad balans i denna mekanism påverkar detta barnet, kan utveckla allergier i tidig ålder eller andra sjukdomssymtom. Oftast har det med tarmfloran att göra. När barnet sedan växer upp blir det sjuk i t.ex öroninflammation och får antibiotika. Antibiotika dödar tarmbakterierna. Det finns ett samband mellan den floran vi har och hinken som rinner över. Min andra tes i detta har med svampinfektioner att göra, om modern har en svampinfektion i slidan vid förlossning kan barnet smittas. Många barn som får olika svampinfektioner när dom är små, inget konstigt med det kan tyckas men detta borde forskarna kika närmare på. En svampinfektion som får fäste i kroppen kan bli mycket besvärlig och allvarlig och även slå ut tarmfloran. Det som händer i tarmen när floran inte fungerar är sk. läckande tarm. Då läcker skadliga ämnen och bakterier ut i kroppen som det egna immunförsvaret försöker göra sig av med men det blir överaktivt och angriper även de egna cellerna, autoimmuna sjukdomar. Det finns även en koppling till cancer och hjärnsjukdomar i detta och det verkar ändå bevisat att de med autoimmuna sjukdomar även har cancer, MS eller Alzheimers.

  Ska även ta upp detta med att Otto Heinrich Warburg 1932 fick Nobelpriset i medicin för att han upptäckte att cancer trivs i sura, syrefattiga miljöer samt växer av socker. Låt oss betänka detta, hur fungerar en svamp. Den trivs i sura, syrefattiga miljöer och växer av socker ellerhur. Ok kanske inte bevisar något iofs men det är ändå värt att kika på. Hur växer och sprids cancer, via metastaser som kan liknas vid svampars spridningssätt via sporer. Ok hur får vi bukt med en svampinfektion? Tar antibiotika och så är vi tillbaka på ruta ett. Vi måste börja tänka om vad gäller sjukvården och vi behöver bli förebyggande i vårt sätt att tänka medicin. Mina råd till någon som är sjuk i en autoimmun sjukdom eller har cancer.
  1. Fasta, jätteviktigt att nollställa kroppen. Gärna periodfasta.
  2. Probiotika, för att återställa tarmfloran
  3. Avstå helt från antibiotika, alkohol, rökning, sötsaker och värktabletter. Det dödar dina tarmbakterier.
  4. Vitamin och mineraltillskott
  Rubbningen beror på att tarmarna inte tar upp tillräckligt vid dålig tarmflora.
  5. Träning, ej cardio eller uthållighetsträning, detta stressar en redan stressad kropp. Lättare styrketräning under max 30-45 min men med hög puls och kort vils mellan. Tänk på andningen, jätteviktigt att syresätta kroppen.
  6. Andningsövningar med djupandning. Googla djupandningsövningar. Detta för att syresätta celler i vila.

  Du kommer må hur bra som helst efter 3:e dagen vid fasta. Mer energi och en lyster i huden. Anledningen heter Autofagi som forskarna borde dyka djupare i. Autofagi är ett slags reningsprogram som atartar vid fasta och som får bukt med den översvämmade hinken.

  Med vänlig hälsning,
  Henrik

 9. Elina Södring skriver:

  Hej! Jag har en fundering ang. det autoimmuna protokollet. Och hur det står sig i jämförelse med den mat som Food Pharmacy presenterar i sin kokbok, på bloggen, på Instagram osv. Enligt det autoimmunaprotokollet är ju vissa grönsaker och baljväxter bannlysta. Hur tänker Food Pharmacy kring det eller ni andra följare? Jag äter själv veganskt och glutenfritt och får i mig mycket frukt och grönt. Jag har en diagnostiserad och behandlad Hypotyreos sedan ca 10 år och är mån om att stärka min tarmflora men som vegan (och glutenkänslig) är jag beroende av att kunna äta baljväxter, det blir så lite kvar annars. Borde jag tänka om vad jag gäller min kost och välja enligt autoimmunaprotokollet istället? För mig är djurrätt och miljö också aspekter som gjort att jag valt veganskt och vill gärna fortsatta med den kosten. Trots det vill jag ändå må optimalt.. så hur ska jag tänka?

  Vänliga hälsningar
  Elina Södring

  1. Food Pharmacy skriver:

   Vi är inte medicinskt utbildade och får därför inte ge några individuella medicinska råd. Hoppas det löser sig för dig!

  2. Hej Elina! skriver:

   Hoppas du hinner svara.
   Du skriver att du har har en doagnostiserat och behandlat hypotyreos sedan 10 år tillbaks.
   Vad betyder det?
   Behandlas du med mediciner alltso äter du levaxin varge dag sen du fick diagnosen eller har du blivit behandlad på nåt sett så din sköldkörtel fungerar igen och du behöver inte ta levaxin?
   Jag har fått också hypotyreos nyligen och en autoimmun sjukdom.
   Enligt sjukvården den autoimmuna sjukdomen har motarbetat sköldkörteln och därför fungerar den inte längre och jag måste äta levaxin resten av mitt liv. Det känns jätte jobbigt. Kan jag göra nånting själv? Jag skulle vara så tacksam om du vill dela med dig!
   Mvh/Mari

 10. Hej!
  Bra läsning.
  Hur är det med motorneuronsjukdom, kan mat återuppbygga myelinet?

 11. Mattias skriver:

  Hej på er,

  Intressant läsning och lyssnade även på ert poddavsnitt om autoimmuna sjukdommar, har själv Hypotyreos. För att göra en utredning kring detta, vet ni hur man enklast går vidare? Den traditionella vården erbjuder som bekant inte detta.

  Stort tack!

  /Mattias

 12. Hej!
  Har fått nyligen hypotyreos och autoimmun sjukdom och önskar få råd med kost och annat som jag kan gör själv.
  Hoppas jag får återkoppling.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej! Vi kan och får tyvärr inte ge individuella kostråd, vi rekommenderar att du vänder dig till en näringsterapeut eller kostrådgivare. Lycka till 💚

 13. Hej Elina! skriver:

  Hoppas du hinner svara.
  Du skriver att du har har en doagnostiserat och behandlat hypotyreos sedan 10 år tillbaks.
  Vad betyder det?
  Behandlas du med mediciner alltso äter du levaxin varge dag sen du fick diagnosen eller har du blivit behandlad på nåt sett så din sköldkörtel fungerar igen och du behöver inte ta levaxin?
  Jag har fått också hypotyreos nyligen och en autoimmun sjukdom.
  Enligt sjukvården den autoimmuna sjukdomen har motarbetat sköldkörteln och därför fungerar den inte längre och jag måste äta levaxin resten av mitt liv. Det känns jätte jobbigt. Kan jag göra nånting själv? Jag skulle vara så tacksam om du vill dela med dig!
  Mvh/Mari

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.