Om tarmfloran mår bra så mår resten av kroppen bra. – Food Pharmacy

Intervju

Post image

Om tarmfloran mår bra så mår resten av kroppen bra.

Det har blivit dags för ännu en intervju med vår nya favoritnäringsterapeut Maria Berglund Rantén och i dag ska det handla om immunsystemet (eller immunförsvaret som det också kallas) och hur du boostar det i influensatider. Maria förklarar att immunförsvarets primära uppgift är att slå ner mikrober som virus, bakterier, svampar och parasiter som invaderar kroppen – väldigt likt ett lands militära försvar. Har ett land en svag försvarsmakt så ökar risken för invasion. Maria berättar:

– Ditt immunsystem kan bli försvagat men det kan också bli för effektivt och det är inte heller bra. Ett immunsystem som är för svagt orkar inte slåss mot alla inkommande inkräktare, och ett immunförsvar som är överaktivt börjar t ex slåss mot sig själv och föra självkrig som i autoimmuna sjukdomar (AIS). En person kan både ha ett överaktivt och samtidigt ett trött immunsystem och det kan vara samma saker som försvagar eller överaktiverar det. Mycket ny forskning inom t ex cancer handlar just om hur man stärker eller balanserar sitt immunsystem, och en annan primär uppgift som immunsystemet har är att skydda kroppen mot konstiga celler som muterar vilket slutligen kan leda till cancer. Det bildas dagligen muterade celler och ett fungerande immunsystemet förgör dessa muterade celler lika snabbt.

– Vad är det som stör immunsystemet så mycket att det inte klarar av att slåss mot t ex muterade celler eller mikrober?

– Listan på orsaker är lång – fel mat, gifter, stress, depression, latenta mikrober, näringsbrister, kronisk inflammation och dålig tarmhälsa. Om ditt immunsystem t ex konstant måste bekämpa mat som kroppen inte tål men som du äter ofta, måste soldaterna slåss mycket mer. Ni kan ju själva tänka er hur trötta dessa soldater blir – de ’’går in i väggen’’ och tillslut orkar de inte slåss mot det andra bad guysen som virus, bakterier eller muterade celler. Resultatet är att du får frekventa, långa eller utdragna förkylningar/influensor, allmän sveda och värk, kroniska besvär och risken för cancer ökar.

– Det känns som att influensorna blir starkare och starkare för att virusen blir starkare och starkare, stämmer det? Varför det i så fall?

– Ja det kan man säga. Mikrober är överlägsna i att överleva – de har funnits sedan tidens begynnelse och kommer finnas kvar långt efter det att vi människor försvunnit från jorden. Mikrober utvecklas och anpassar sig och kommer aldrig riktigt låta sig bli lurade av mediciners framfart. Sedan känns det också som att många människors hälsa är sämre nu än förr, främst vår tarmhälsa. Just nu läser jag en bok som heter ’’Brain maker’’ av Dr David Perlmutter (som även skrivit ’’Grain brain’’), och han och många andra läkare/forskare/experter pratar mycket om människors mikrobiota (tarmfloran) som består av miljarder mikrober. Det finns 10 mikrober för varje mänsklig cell så de är betydligt fler än vad vi är, och dessa mikrober har en otroligt stor impakt på vår hälsa och vårt immunsystem. Majoriteten av sjukdomar kan härledas till en ohälsosam tarm. Dr Perlmutter har skrivit en hel bok om detta (baserad på hundratals studier) så är det näst intill omöjligt att sammanfatta svaret i en liten intervju, men summan av kardemumman är att om tarmhälsan och din mikorbiotan mår bra så mår oftast resten av kroppen bra.

– Det är ju vanligt att folk vaccinerar sig mot influensa, är det något man ska göra?

– Jag vill inte stöta mig med någon… men jag skulle aldrig göra det på mig eller mina barn. Sedan får människor göra vad de vill. Det finns många näringsämnen som är susen för hälsan.

– Hur kan man själv boosta sig och sitt immunförsvar inför influensatider?

– Om du vet vad som negativt påverkar ditt immunsystem, dvs sådant som bränner ut dina soldater, så är det bara att ta bort de sakerna. 1) Du kan t ex rensa upp i kosten och ta bort sådant som immunsystemet generellt inte gillar som många spannmål (vete och gluten), mejeriprodukter, dåliga fetter (chips och pommes frites), socker, godis, kakor, bullar och raffinerade kolhydrater. Tänk dig själv vad som händer ifall dina soldater måste slåss mot sådant här ’’trams’’ flera gånger per dag – de blir trötta och sedan orkar de inte slåss mot de riktigt onda fienderna. 2) Ta hand om dina soldater genom att äta massa grönsaker/frukt/bär i regnbågens färger, bra proteiner och fetter i stället, drick vatten och gör gröna juicer och smoothies. 3) Se till att du inte exponerar dig för för mycket gifter. 4) Var mindful, lycklig, positiv, brinn för något, djupandas ett par gånger dagligen (tex på tunnelbanan el i bilen), lev livet och omge dig med människor du mår bra av. 5) Träna lagom mycket.

– Kort sagt – låt dina soldater gå på spa och vila upp sig så att de kan slåss för dig när det verkligen behövs.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.