Världens godaste kanelknäcke. – Food Pharmacy

Recept

Post image
fav

Världens godaste kanelknäcke.

fav

Stigs fru Marianne har ett grymt recept på knäckebröd, men eftersom en av våra små vandaler plötsligt har fått för sig att hon inte gillar kummin så gjorde vi en variant med hennes favoritkrydda kanel i stället. Det blev gott! Inte lika sött som vanligt kanelknäcke men det var heller aldrig tanken. Däremot jättefrasigt, härligt kaneligt och sprängfullt av nyttiga fröer. Dix points!

FullSizeRender-80

För att undvika höga temperaturer sätter vi ugnen på 70 grader. Det kräver två timmars tålamod vilket är en prövning i sig, men å andra sidan slipper vi allt vad bränt bröd och giftiga nysynteser heter.

Kanelknäcke
(1 plåt)

1 dl durramjöl
1 dl glutenfria havregryn
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
1/2 dl pumpakärnor
1/2 dl linfrön
1/2 dl rapsolja
2 dl vatten
kanel
salt & peppar

Blanda alla torra ingredienser och toppa med olja och vatten. Åh, nu skulle Leila Lindholm rodnat om hon hörde oss men vi har faktiskt glömt hur mycket kanel vi hade i. Några tsk? 1 msk? Du får helt enkelt smaka dig fram. Låt stå och götta till sig i typ 10 minuter. Klutta ut smeten på ett bakplåtspapper och lägg ytterligare ett bakplåtspapper ovanpå. Tryck ut smeten med händerna eller med en brödkavel till en tunn någorlunda symmetrisk ruta. In på 70 grader med ugnsluckan på glänt i typ 2 timmar. Färdigt!

Print

Världens godaste kanelknäcke

 • Av : Food Pharmacy
 • Portioner : 1 plåt 1x
Scale

Ingredienser

1 dl durramjöl

1 dl glutenfria havregryn

1 dl solrosfrön

1 dl sesamfrön

1/2 dl pumpakärnor

1/2 dl linfrön

1/2 dl rapsolja

2 dl vatten

kanel

salt & peppar

Instruktioner

Blanda alla torra ingredienser och toppa med olja och vatten. Åh, nu skulle Leila Lindholm rodnat om hon hörde oss men vi har faktiskt glömt hur mycket kanel vi hade i. Några tsk? 1 msk? Du får helt enkelt smaka dig fram. Låt stå och götta till sig i typ 10 minuter. Klutta ut smeten på ett bakplåtspapper och lägg ytterligare ett bakplåtspapper ovanpå. Tryck ut smeten med händerna eller med en brödkavel till en tunn någorlunda symmetrisk ruta. In på 70 grader med ugnsluckan på glänt i typ 2 timmar. Färdigt!

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Älskar era recept! Jag har dock en synpunkt (eller fråga): när ni anger sånt som Durramjöl så tänk på oss utanför storstan som bara har tillgång till matbutikens bassortiment. Skriv gärna alternativ!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Risenta har precis släppt durramjöl (och teffmjöl) – hittade det på Coop i veckan (dock ej eko). Annars tror jag att man kan köpa durramjöl på nätet, bl a på friends of adams hemsida? Ha en fin helg!

 2. Jag är förvisso inte påläst, eftersom glutenintolerans inte är något som förekommer i min närhet, men är inte havregryn alltid glutenfria? Eller finns det “spår av”?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Anna, havre är naturligt glutenfritt men “smittas” tyvärr vid hanteringen av gluten.

 3. Hej! Ville bara säga att det funkade bra med hirsmjöl också, vet dock inte om det är lika nyttigt? Tack för inspirationen! 🙂

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Mia och tack för tipset! Det måste vi testa.

 4. Kan jag använda kokosfett.. Hur mycket i så fall? Tack

  1. Food Pharmacy skriver:

   Absolut, vi har testat receptet även med kokosolja och det går alldeles utmärkt. Ta lika mycket som det står i receptet, dvs 1/2 dl!

 5. carolina skriver:

  Är det 70 grader i varmluftsugn eller vanlig “över-under-värme”?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Vi kör vanlig över-under-värme!

 6. Får inte till knäcket. Det faller bara sönder och är torrt i kanterna men mjukt innanför. Fått stå drygt 2 timmar.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Nä men … Fy vad tråkigt … Åh, önskar vi kunde hjälpa …

 7. Charlotte skriver:

  Hej, jag bor inte i Sverige och tror inte jag har sett durramjöl här. Vad kan jag använda som alternativ? Teff? Hirs? Eller något annat lite vanligare förekommande? Tack!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Ja, eller bovetemjöl!

 8. Har gjort detta knäcke, supergott!!!!! Dix point. Har bara en liten fundering ang uppvärmning av oljor.
  Vad jag förstår så ska man inte hetta upp dessa. Vid vilken temperatur blir det “farligt?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Vet inte exakt på graden men kokosolja tål absolut upphettning bäst!

 9. Sara Voxendal skriver:

  Hej! Tack för ett receptet, gott bröd! Tyvärr blev mitt så smuligt att man inte kan hålla det eller bre något på det…har jag gjort fel? /Sara

 10. Hej!
  Samma här! Följde receptet till punkt och pricka och det var så blött att jag lät det stå inne i ugnen en timme till utan det översta bakplåtspapperet. Men sedan var det bara smuligt. Fick inte upp en enda bit. All åkte i soporna. Så jag undrar om ni har gjort något magiskt med ingredienserna :-)?

 11. Julia Eklöf Johansson skriver:

  Hej!
  Är det kallpressad rapsolja ni använder?
  Hur varmt kan man ha i ugnen utan att kallpressade raps och olivolja förstörs och blir till farliga fetter?
  Mvh//

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Julia, och tack för frågan! För hälsan är det (som du är inne på) bättre att välja en annan olja, framför allt när den ska hettas upp. Men rapsolja är bättre för miljön! Du får därför göra en avvägning och själv välja typ av olja, t.ex. raps-, oliv- eller kokosolja.

 12. Julia Eklöf Johansson skriver:

  Hej!
  Förlåt att jag frågar igen men är lite trög;)
  Är det kallpressad eller varmpressade ni använder?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Vi använder oftast kallpressad, men som vi skrev tidigare kan det ju vara lite komplicerat med valet av olja ibland. Lycka till med knäcket!

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.