Fredrik Paulún: Tarmfloran har koppling till nästan alla sjukdomar och problem. – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Omvärldsbevakning

Post image

Fredrik Paulún: Tarmfloran har koppling till nästan alla sjukdomar och problem.

HERREGUD vad vi längtar efter Stigs synbiotika. Det lilla parti av snälla bakterier och magiska fibrer som vi fick när vi hälsade på honom i London förra året är slut sedan länge, och i fredags blev cravingen extra stor när TV4 Nyhetsmorgon gästades av Fredrik Paulún som berättade att tarmbakterier har större koppling till hälsa än vad man tidigare förstått. Eller för att citera Paulún: “Det är nästan så att man undrar om det kan vara sant när man började läsa om det här… Nästan alla typer av sjukdom och problem har någon slags koppling till tarmfloran.”

Det här är ju så klart inga nyheter för oss, men vi kan ändå inte låta bli att bli lite upprymda. Äntligen känns det som att världen på allvar börjat fatta vikten av att ta hand om de goda bakterierna i våra kroppar. Paulún berättade t ex att när han läste näringslära för 20 år sedan så konstaterade man att det finns bakterier i kroppen men att de inte hade någon som helst betydelse för hur vi mådde. I dag vet vi ju att de styr nästan allt.

Enligt Paulún förbättras följande saker om man tar hand om sin tarmflora:

* Immunförsvaret. Det stärks och vi blir inte sjuka lika lätt. Paulus tog som ett exempel att vi inte drabbas av cancer i samma utsträckning om vi har ett starkt immunförsvar.

* Allergier. En tarmflora som mår bra motverkar allergier.

* Vikten. Det finns bakterier som äter upp en del av näringen vilket gör att våra fettceller inte göds lika mycket. På samma sätt som det finns bakterier som gör oss feta.

* Diabetes typ 2. Vår nya folksjukdom. Bara i Sverige lider 400.000 av diabetes typ 2 och nästan 20% av alla vuxna lider av metabolt syndrom (dvs har förstadie till diabetes typ 2).

* Psyket. Forskning visar att människor som lider av ångest och depression har en dålig tarmflora och studier visar att en dålig tarmflora gör att vi mår psykiskt sämre.

Det här tycker Paulún att du ska äta om du vill mata dina snälla bakterier:

* Fibrer (prebiotika) i form av grönsaker, frukt, bär och nötter som gör att de goda bakterierna förökar sig.

* Antioxidanter, speciellt polyfenoler som finns i kryddor, blåbär och rödvin, är fantastiskt bränsle till de goda tarmbakterierna.

* Syrade grönsaker. Syrade grönsaker innehåller snälla bakterier.

Och det här avråder Paulún från att äta:

* Antibiotika. Ät bara antibiotika om det är absolut nödvändigt. Antibiotika dödar nämligen all god flora som gör att immunförsvaret försvagas och att du har lättare att bli sjuk igen och igen.

* Raffinerat socker. Sockret göder en bakteriestam som är ond och gör oss sjuka. Desto starkare den onda bakteriestammen blir desto större blir ditt sug efter socker. Den onda stammen kräver socker för sin överlevnad och härigenom skapas ett starkt sockerberoende. Bakterien skriker ”ät mer socker”.

* Tillsatser. Tillsatser i mat har som syfte att öka hållbarheten vilket de gör bland annat genom att döda bakterier. Det gör ju att de fungerar på samma sätt i vår mage dvs tarmfloran försvagas.

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Hej tjejer
  Hur är det med den probiotika man kan köpa på Apoteket? Tex probi mage med mjölksyrebakterier. Funkar den för att få en bra tarmflora?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Just nu äter vi probimage men det är tyvärr inga fibrer i den och fibrer verkar ju vara jätteviktigt för att mjölksyrebakterierna ska kunna nå hela vägen ner till där de gör mest nytta (samt att kunna växa och frodas och ha det gött väl på plats). Stigs synbiotika är ju både mjölksyrebakterier och fibrer så den längtar vi efter… Ha det fint!

 2. Ingwor Åhlström skriver:

  Raffinerat socker? Men jag köper mest råsocker vilket då verkar vara bra. Stämmer det?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej, råsocker är tyvärr inte heller något bra:(

 3. Maria Anderasp skriver:

  Forever Living har en fantastisk Box som alla borde äta för att må så bra de går
  Vital 5 heter den! Finns att köpa i min shop http://www.myaloevera.se/mariaanderasp

 4. Hur kan man få tag på den här “Stigs synbiotika”? Låter ju jätteintressant?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Anna,
   Vi kommer att hjälpa Stig att sälja synbiotikan med start någon gång under första halvåret 2016

 5. Karin Brunström skriver:

  Önskar att sjukvården skulle ta till sig denna information och helhjärtat gå in för att sprida den
  De serverar massor av produkter med socker och snabba kolhydrater och säger att det inte spelar någon roll att äta socker t o m då de meddelat en cancerdiagnos

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Karin, vi veeeeet. Det är helt sjukt ändå att maten på sjukhus inte håller högre standard!

 6. Den bästa med flest bakterierstammar i som finns i sverige heter Innate response och säljs på nätet el på greatlife. Den har förbättrat mina eksem o min uppblåsta mage. Dessutom gör jag egen kefir fil med goda mjölksyrebakterier! Undviker tillsatser så gott d går!

 7. På varje sjukhus i Sverige finns det kafé/restaurang för besökare och patienter. Deras sortiment består av kakor, bullar, bakelser, pajer, pastasallader och annan skräpmat som innehåller socker och/eller vetemjöl. Det är skrämmande att se dessa kaféer med sitt usla utbud i sjukhusmiljö. SJUKT HUS! Läkare säger till patienter att de inte behöver ändra sin kost för det har ingen betydelse för hälsan vad man föder sin kropp med. Dietister råder sina diabetespatienter att äta någon god bulle eller kakor då och då. Man tror att det är som tandläkaren som uppfann sega kolor för att få fler patienter. När skall tillräckligt många bli informerade om och förstå matvanornas betydelse?

 8. Irma Krojegård skriver:

  Helt otroligt att inte saker och ting har utvecklats mer än vad de gjort!! Jag var på Föllingegården hos Lilly Johansson 1983 och gjorde en kostomläggning. Trodde väl aldrig att det fortfarande år 2015 skulle diskuteras hit och dit om tarmfloran???? Lilly talade sej het redan då om den men än idag står folk som frågetecken! Vad har hänt på över 30 år?

 9. Hej, låter mycket intressant, kan man köpa Stigs Synbiotika i London? Isåfall var?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Nanna, du kommer att kunna köpa Stigs synbiotika online från och med början av april. Vi kommer att släppa adressen inom kort här på bloggen!

 10. Ulrika Paulson skriver:

  Hej och tack för bra sida med mycket bra info och goda recept. Dessutom skriver ni trevligt ,-) Apropå probiotika så finns det andra än apoteket, själv äter jag Forevers probiotika, ja, jag är återförsäljare 😉 men det finns säkert andra märken som är bra. Man får helt enkelt läsa på och testa sig fram.
  Helt galet att läkare säger att det inte spelar någon roll vad man stoppar i oss! Tänkvärt är att en läkare har bara ca 12 timmars utbildning i näringslära. Om man jämför med hundmat och hästfoder är vår egen kost ofta ganska dåligt sammansatt.

 11. Hanna skriver:

  Jag skulle vilja se forskningsrapporter som stödjer detta. Artikeln är skriven på ett sådant sätt att det känns mer som personligt tyckande än att det finns källor på det. Mig veterligen så triggar socker beroendecentrum i hjärnan och att det är det som gör att vi vill äta mer socker. För övrigt samma centra som gör att vi blir beroende av olika droger. Så att det skulle vara bakterierna i tarmen som orsakar var mycket intressant.

  http://hannafialotta.blogg.se

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Hanna, du kan säkert ladda ned avsnittet från tv4. Sök på Paulun så borde det komma upp. Och ja, det är våra personliga reflektioner av vad Paulun sa. Magen kallas för vår andra hjärna eftersom det finns otroligt många kopplingar mellan magen och hjärna. Väldigt mycket av det vi trodde “bara satt i huvudet förut” hänger hop med magen. Forskningen är ännu i sin linda men det finns trots det massa du kan läsa om detta. Om du söker information i olika medicinska magasin kommer du med all säkerhet att hitta en hel del.

Comments are closed.

Kommentera

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.