Guide till en hälsosammare jul. – Food Pharmacy

Intervju

Post image

Guide till en hälsosammare jul.

Akuta sjukdomar, inte minst stroke och hjärtinfarkt, inträffar ofta i samband med stora måltider och runt jul och nyår är sjukhusens akutintag överfyllda. Så – vi blev nyfikna på vad Maria Berglund Rantén – näringsterapeut,  konsult och snart certifierad Functional Medicine Practitioner – hade för tankar och tips kring att unna sig inför högtider.

Hur ska man tänka? 

– I början av min karriär så sa jag till mig själv att jag inte skulle vara den typ av tråkig näringsterapeut som förbjuder all rolig mat men med tiden, mer erfarenhet och kunskap så har jag blivit exceptionellt restriktiv med kosten. Majoriteten av människor äter en på tok för inflammatorisk kost. Detta kan man se i alla de kroniska, neurologiska och autoimmuna sjukdomar som ökar explosionsartat i alla länder som adapterat en västerländsk kost. I min mening så unnar sig människor för mycket och för ofta. Det är frekventa fikor med bulle, fredagsmys, lördagsgodis, godis mitt i veckan, semlor i flera månader, saft till maten och påskmust från februari. Det finns en anledning varför Sveriges sjukhus började öppna upp avdelningar för överviktiga barn för ca 20-25 år sedan. Detta är ingen tillfällighet.

– Om du vet eller antar att du inte tål något av det du äter, dvs det ger dig något form av symptom, så ska du ju inte vräka i dig mer av det under julen. Som om kroppen skulle ge dig ett fripass bara för det är högtid… Socker är inte heller något man ska konsumera dagligen, det är ett gift. Det finns flera studier på djur och människor som visar att socker är mer tillfredställande och beroendeframkallande än kokain då de binder med samma receptorer i hjärnan. Scary stuff och detta ger vi utan att blinka till våra barn.

– Så för att svara på er fråga så kan man såklart unna sig under högtider, men med måtta.

Kan du komma på något som vi traditionellt unnar oss på julen som vi kan fortsätta äta med gott samvete?

– Clementiner och svenska äpplen är jättegoda just nu. Drick chai-te (rött, grönt eller svart). Food Pharmacy har recept på smarriga nöt- och mörk chokladbollar. Riktigt mörk choklad är både gott och innehåller mycket antioxidanter. Man kan gärna dricka 2-3 glas vin i veckan. Nötter är supernyttigt (om du tål dem) – varför inte prova på nötter du aldrig smakat tidigare? Just nu är svensk kål i säsong och googlar man finns det massa smarriga recept. Jag äter någon form av kål varje dag då det är så nyttigt. Prova att baka något glutenfritt kanske?

Vilken är värstingen på julbordet?

– Jag skulle säga bröd, knäckebröd, kakor och kex. Folk tror att man måste äta flera brödskivor för att ’’få en bra mage’’. Vad som istället händer är att man får i sig en glutenbomb som antänder en inflammatorisk skogsbrand kryddat med akrylamid. Branden börjar i tarmen men sprider sig snabbt till ALLA andra delar av kroppen inklusive hjärnan.

– För dem som inte ’’tror på gluten’’ så är akrylamid är ett farligt ämne som bildas när man hettar upp mat över 100 grader (glutenfritt eller inte). De värsta bovarna är potatis, pommes frites, kaffe, bröd/kex/kakor och frukostflingor som uppkommer vid ugnsbakning, fritering och rostning (ej kokning). Man vet vad som händer när kroppen utsätts för högre halter av akrylamid (cancer, neurologiska skador, fertilitetsproblem) men man vet inte vad som händer när man får i sig lite varje dag. Vad händer när skador på celler och neuroner ackumuleras och kroppen tillslut inte kan kompensera för de skadorna och spannen rinner över? Jag håller helt med Stig när han säger sjukdoms- och dödlighetsstatistiken aldrig är så hög som vid jul. Det finns en orsak.

Snart jul – dina tre bästa tips?

1. Respektera din kropp och hjärna. När det gäller gluten, socker och dåliga fetter – lev efter mottot ’’less is more’’. Ät massa brysselkål, grönkål och lax i alla olika former. Ju mer grönsaker i regnbågens färger du äter desto mer skydd har du när du väl unnar dig onyttigheter. Drick 2 liter vatten dagligen. Mys UTAN sötsaker och kakor.

2. Sov. Bunkra upp med sömn och fyll på dina reserver med bra hormoner.

3. Vila, gå ut i naturen, umgås med familj och vänner. Va snälla mot varandra. Kramas!

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.