Peter Jihde: Det är för jävligt att det finns så få kvalificerade koststudier på typ 1-diabetes. – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Omvärldsbevakning

Post image

Peter Jihde: Det är för jävligt att det finns så få kvalificerade koststudier på typ 1-diabetes.

Vi har haft så fullt upp med boken vi håller på att skriva de senaste dagarna att vi helt missat att berätta att världens bästa initiativ Kostfonden har inlett ett superspännande samarbete med Peter Jidhe för att samla in resurser till en studie som ska utvärdera hur kosten kan användas för att stabilisera blodsockret. För tre år sedan fick Peter Jihde själv diagnosen diabetes typ 1 och när har började läsa på om sjukdomens följer på internet fick han en chock.

– I den fasen fanns bara mörker. Jag såg enbart problemen och trodde aldrig mer att jag skulle få göra något roligt i livet, säger Peter Jihde i TV4 Nyhetsmorgon.

Den planerade studien ska hålla en så hög kvalitet att den kan ligga till grund för nationella behandlingsrekommendationer, och målet är att förbättra framtidsprognosen för de runt 800 barn och unga i åldern 0-18 år och cirka 1200 vuxna som årligen drabbas av sjukdomen. Fler ska kunna leva ett längre och friskare liv, helt enkelt.

– På ren svenska tycker jag att det är för jävligt att det finns så få kvalificerade koststudier på typ 1-diabetes. Det kommer att bli min livsuppgift att se till att en sådan genomförs, säger Peter Jihde.

Heja Kostfonden vad bra det är att ni finns! Om du vill kan du ge en donation, julgåva eller – ännu hellre – bli månadsgivare här.

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

 1. När min son föddes fick vi reda på att han har förhöjd risk att få diabetes 1. Vi fick då erbjudandet att vara med i TEDDY-studien, vilket är ett forskningsprojekt som försöker ta reda på just vad det är som gör att barn får typ 1 diabetes. Det är den amerikanska hälsovårdsmyndigheten som bekostar forskningen och den genomförs i Sverige (Skåne enbart), Finland, USA och Tyskland. Så, sen sonen har varit en liten plutt har vi lämnat blodprov, salivprov, bajsprov, vattenprov, nagelprov, mätt, vägt, skrivit matdagbok och en massa annat och det ska vi göra fram tills han är 15 år.
  Proverna används också till annan forskning som tex uppkomsten av celiaki. I julbrevet som kom i dagarna kunde vi läsa att det är fler svenska barn i TEDDY-studien som drabbas av glutenintolerans än i de andra länderna. Det som man än så länge har kommit fram till är att tidpunkten för när gluten ges för första gången inte ökar risken. Inte heller mammans glutenkonsumtion under den senare delen av graviditeten verkar spela någon roll. Däremot verkar en tidig maginfektion tillsammans med mängden gluten vara av betydelse. Spännande!
  Här är en länk till TEDDYstudiens hemsida:
  http://www.med.lu.se/teddy

 2. Hej!

  Det här är en fråga som ni kan svara på privat om ni så vill. Jag undrar lite hur ni förhåller er til att de indirekt förespråkar LCHF? Nu har ju iofs LCHF-gardet mer gått mot paleo på senare år, vilket har gjort dem mindre strikta och dogmatiska. Men även den kosten är ju oftast ganska köttcentrerad, även om det klart går att äta andra varianter. Den kosthållning ni själva förespråkar är ju ganska långt ifrån LCHF. Hur pusslar ni ihop detta? Eller tänker ni att bara det går ått rätt rikting hälsomässigt är det ok?

  Jag är inte ute efter att radikalisera något läger, men det blir ju lätt knivigt när man själv är lite i mitten hälsoåsiktsmässigt men drar mot ett annat håll miljö och djuretiskt.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Jens och tack för intressant fråga! Vi har gjort ett inlägg på detta. Vi lovprisar lågkolhydratskosten men man bör se upp med att överkonsumera de animaliska fetterna och proteinerna eftersom det skadar tarmfloran och eldar på inflammationen i kroppen. Sök gärna på vårt inlägg om detta!

Comments are closed.

Kommentera

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.