Bidrar stark upphettning av kött till ökad risk för tarmcancer? – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Omvärldsbevakning

Post image

Bidrar stark upphettning av kött till ökad risk för tarmcancer?

För inte så länge sedan kunde vi läsa överallt om att WHO ändrade sina rekommendationer och klassade rött kött och då, i synnerhet, processat kött som cancerframkallade för människor. Det var inte så konstigt att vi kunde läsa om det överallt eftersom 1) många människor äter rött kött och processat kött dagligen, och 2) det är första gången någonsin som WHO listar ett livsmedel som cancerframkallande. Det innebär alltså att bacon, korv och snabbköttbullar numera får skämmas på samma lista som ämnen som asbest och tobak. Listan kallas “grupp 1, cancerframkallande för människor” och innebär att de vetenskapliga bevisen för dessa ämnen är lika starka, men det är samtidigt viktigt att förstå att det inte är samma sak som att risken för cancer är lika stor för alla ämnen i grupp 1.

Att processat kött innebär en större risk för tarmcancer än rött kött som inte är processat var inte så förvånande, med tanke på alla tillsatser och annat skräp som finns i industritillverkad mat. Och att vanligt rött kött ofta grillas och steks hårt borde bidra till att själva tillagningen av köttet gör det cancerframkallande? När mat upphettas bildas ju en mängd gifter (läs gärna Stigs krönika om AGE och ALE) och ju starkare upphettning, desto värre gifter. Det kanske är som med tobak? Det är ju när vi sätter eld på tobaken som den blir extra giftig.

Det var våra tankar kring rött kött. Det finns många vinster med att sänka temperaturen när du tillagar det. Inte minst för att köttet blir så oändligt mycket mörare och godare.

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentera

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.