Maria Berglund Rantén: Sambandet mellan akne och tarmen. – Food Pharmacy

Intervju

Post image

Maria Berglund Rantén: Sambandet mellan akne och tarmen.

Akne och dålig hy är ett gissel för många. Man pillar på dem, klämmer, tvättar sig med speciella tvålar, skrubbar för kung och fosterland, testar uttorkande salvor och täcker med tjugo lager puder. Ibland funkar det, ibland funkar det inte. Så, vi ringde en av våra favoriter – näringsterapeuten Maria Berglund Rantén – och pratade om sambandet mellan dålig hy och kosten.

– Hej Maria, det är många som tycker det är så jobbigt med akne att de går till doktorn och får medicin. Vad tycker du om det? 

– Ja, det stämmer. Det vanligaste är att man skriver ut p-piller för kvinnor och om aknen är olidlig så kan man få antibiotika utskriven som tas i flera månader. När jag har en klient som tar en medicin så frågar jag alltid om den funkar. Svaret ger värdefull information för vilka system som är inkopplade och ur balans. Medicin må ta bort symptomen och det är såklart viktigt för det är inte bra att må dåligt över hur man ser ut, men den går inte till botten av problemet och rättar till grundorsaken.

– Du pratar ju ofta om grundorsaker och att man ska balansera kroppen. Vad menar du med det och hur gör man med just akne?

– Akne uppkommer mestadels av hormoner, kosten, stress och vissa mediciner. Det är t ex vanligt att barn i puberteten lider av akne då deras hormonproduktion skjuter i höjden och de äter skräp/opassande mat. Men, akne är såklart inte begränsat till enbart tonåringar utan drabbar även många vuxna. Inom funktionell medicin så vill vi alltid gå till botten med problemet och anledningen är nästan aldrig bara en utan multifaktoriellt. Här är de vanligaste anledningarna:

Hormoner. Det är vanligt att tonåringar får akne pga av för mycket produktion av manliga hormoner. Även graviditeter kan trigga akne då en kvinnas hormoner helt förändras. Hormonet insulin utsöndras varje gång du äter raffinerade kolhydrater/socker och insulintoppar kan leda till akne. För mycket insulin hos kvinnor leder till excess testosteron och som ökar risken för akne. Insulinexcess är inflammatoriskt och inflammation påverkar tarmen och tarmen påverkar huden.

Kosten. Akne är ovanligt hos människor som utesluter de tre vita gifterna – mjöl (främst glutenmjöl), mejeri och socker. Har du överkänsligheter och allergier påverkar detta också tarmen och hyn. Kosten påverkar tarmhälsan både positivt och negativt. Det finns inget som ökar dina bra tarmbakterier så mycket som grönsaker. Personer med lågt grönsaksintag har därför sämre tarmhälsa. Överskott av omega-6-fetter som man får från bakverk, kakor, friterad mat och margarin leder till inflammation och akne .

Näringsbrister. Vitamin A, D, E och zink brist är generellt inte bra och inte heller för huden och behandling av vitamin A är vanlig inom dermatologin. Det finns massvis av forskning om brist på essentiella fetter (EFA:s) eller fel förhållande mellan omega-6 och omega-3 och hur detta leder till dålig hy och/eller finnar.

Tarmen. Länken mellan tarmen och huden är väldigt stark. Det finns massvis med info och publicerade studier som visar sambandet mellan kass tarmhälsa, inflammation och akne. Mat som gluten, mejeriprodukter, socker, alkohol, snabbmat och grönsaksbrist leder till ökad produktion av dåliga tarmbakterier. Många mediciner påverkar tarmfloran (inte till det bättre). Stress påverkar tarmen negativt och bidrar till sämre tarmflora. Nästan allt du gör påverkar tarmen, positivt eller negativt, och när det är negativt bildas inflammation i tarmen och detta visar sig i hyn.

Inflammation. Väldigt förenklat; inflammation i tarmen leder till akne och dålig hy för många. Stress leder till inflammation. Insulintoppar leder till inflammation. Dålig tarmflora leder till inflammation. Näringsbrister leder till inflammation. Förlåt om jag låter som repad lp-skiva, men inflammation påverkar ditt hormonsystem, din tarm, dina slemhinnor och din hud. Så sammankopplad är din kropp!

– Till sist, vilka praktiska tips har du för att din hy ska utstråla lyster och vitalitet? 

1. Skaffa dig en bra tarmhälsa!
2 Ät mycket grönsaker, bär och frukt i regnbågens alla färger.
3 Ha ett balanserat intag av essentiella fetter (EFA:s). Ät fet fisk, nötter, fröer, avokado, kallpressad/rå kokosolja och olivolja. Har du mjäll, akne, torr hy eller fet T-zon är risken högre för att du har en obalans i dina EFA:s.
4. Få i dig antioxidanter och antiinflammatoriska ämnen som ingfära, gurkmeja, grön te, mörk choklad (minst 70%) och grönsaker.
5. Balansera blodsockret och undvik insulintoppar.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.