Stöd riksdagsmotion om märkning av mängden tillsatt socker i mat. – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Stöd riksdagsmotion om märkning av mängden tillsatt socker i mat.

Vi svenskar äter mer socker än någonsin och mycket får vi i oss som så kallat “tillsatt socker”. Trots detta är det inte lag i Sverige på att en vara behöver deklarera det. Nu har vetenskapsjournalisten Ann Fernholm gjort oss uppmärksamma på att två riksdagsledamöter från MP har lämnat en motion till riksdagen om att det ska bli lag på att märka mängden tillsatt socker på alla livsmedel – en utmärkt motion som inte kommer en dag försent!

Så här skriver Ann i dag på sin blogg:

“Märk alla livsmedel med mängden tillsatt socker – det är förslaget i en motion som riksdagsledamöterna Stefan Nilsson (MP) och Niclas Malmberg (MP) har lämnat till riksdagen: Motion till riksdagen 2015/16:1601. Under våren kommer riksdagen att ta beslut i frågan. Dela och sprid detta inlägg som stöd.

Stefan Nilsson och Niclas Malmberg motiverar sin motion med att människor har rätt att kunna ta informerade beslut i affären. Livsmedelsverket rekommenderar idag att maximalt 10 procent av alla kalorier ska komma från tillsatt socker, men för den enskilde konsumenten är det i dagsläget omöjligt att veta hur mycket tillsatt socker ett livsmedel innehåller. Mat märks endast med mängden ”sockerarter,” som även inkluderar socker som finns naturligt i frukt, grönsaker eller mjölk. När du exempelvis köper ketchup kan du inte avgöra hur mycket av sockret som kommer från tomaterna och hur mycket som är näringsfritt tillsatt socker.

Proposed_Standard_NFL_2.13.14Amerikanska Food and Drug Administration (FDA) har utarbetat ett förslag där mängden tillsatt socker ska anges på de livsmedel som säljs i USA. På bilden här bredvid ser du hur FDA vill utforma den framtida märkningen.

Jag tycker absolut att något liknande borde införas i Sverige och ställer mig bakom denna motion. Det gör även Andreas Eenfeldt som driver kostdoktorn.se och Lina Nertby Aurell och Mia Clase som driver bloggen foodpharmacy.se.

Vill du också att livsmedel ska märkas med mängden tillsatt socker? Hjälp i så fall till att skapa en opinion för motionen. Gilla, dela och sprid detta inlägg på Facebook. Kommentera gärna med ditt namn och skriv varför du vill att mängden tillsatt socker ska anges på alla livsmedel.”

Ja, vi säger precis som Ann: dela och sprid detta inlägg på för att ge ditt stöd!

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

 1. ingela Bruke skriver:

  Vill veta hur mycket socker,som finns i min mat.
  Tack

 2. Mita Svensson skriver:

  Jag tycker detta låter alldeles ypperligt! Jag är diabetiker och som sådan bl a, undrar man ju varför detta inte varit lagstadgat innan med tanke på hur mycket vår sjukdom kostar oss drabbade och samhället i stort! Lycka till!

 3. Eva Sundstén Henriët skriver:

  Jag ser det som min absoluta rättighet att veta vad maten jag äter innehåller!

 4. Janet Borvander skriver:

  Alla livsmedel bör redovisa hur mycket socker de innehåller men också vilken typ av socker.

 5. Helene Blom Fd Sundgren skriver:

  Jag har diabetes och försöker hålla mig utan socker eller under 5g/100g det är för hemskt att alla livsmedel ska inehålla socker.

 6. Petter Björnsson skriver:

  Bra, men även glukossirap (ännu värre för hälsan än socker) och andra sockerersättare bör märkas ut.

 7. Camilla Lundqvist skriver:

  Gravt sockerberoende som förstört hela mitt liv med fetma, depression, ångest, 3 för tidigt födda barn, ätstörningar och självmordsförsök. Inför även sockerskatt!

 8. Violeta Talevska skriver:

  Varför är det inte redan så kan man undra? Varför allt detta socker? Helst ska det ju bort från maten så vi kan ge våra barn en sundare och friskare framtid. Socker ska man kunna välja in i sin kost. Inte behöva undvika med lupp.

 9. Jag vill kunna fatta informerade beslut i affären. Tillsatt socker vill jag verkligen undvika.

 10. Gudrun Thuresson skriver:

  Det är ju “dolt” socker i nästan all mat man köper. Ett stort problem för alla diabetiker. Och vem vet om inte det kan vara orsaken till att så många får diabetes. Allt detta socker påverkar kroppen mer än vad vi vet. Jag har själv märkt att det förvärrar min artrosvärk.

 11. Bettina Ulonska skriver:

  Detta stödjer jag verkligen!
  Vi behöver sällan tillsätta extra socker i maten, det förstör mer. Har märkt att flera produkter har blivit mkt sötare på senare år, så illa så jag slutat köpa.
  Hurra vad bra om detta går igenom, då slipper jag köpa för att sedan kasta bort!

 12. Ammie Nylin skriver:

  Jag vill inte få i mig allt detta socker!

 13. christin viltsilvra skriver:

  Det är alldeles för mycket socker i det vi äter idag,det räcker med det som finns naturligt i frukt och grönsaker.

 14. Det är ju alldeles självklart att man som konsument måste få ordentlig information om allt innehåll, som tillsätts i mat man köper. Stöder helt och hållet motionen om att mängden tillsatt socker ska anges på all mat. Viktigt inte minst på grund av att diabetes är en utbredd folksjukdom och att många människor därmed är beroende av information om sockret i maten man äter.

 15. Mia Flygare skriver:

  Jag tycker att det är allas rätt att få veta om det är tillsatt socker i maten vi köper. Jag vet att det smyg tillsätts socker i maten. För då tycker våra kroppar om det och då vill vi ha mer. När man tillsätter socker i kyckling filéer, pålägg , där vi absolut inte kan tänka oss det då har det gått för långt. Socker gör så att våra kroppar vill ha mer. Ja lite som en drog. Skriv det där det är tillsatt så att vi kan välja bort det om vi vill.

 16. Anders Krutzén skriver:

  Märk upp all livsmedel med dess innehåll…inte bara socker utan allt innehåll.

 17. Ingrid Kastman skriver:

  Självklart ska det märkas ut så folk får veta hur mycket socker som är “dolt” de får i sig!

 18. Lotta Lindeborg skriver:

  Är fullständigt sockerberoende (fast hysfsat avvand just nu), vilket tyvärr min dotter ärvt 🙁

 19. Torgny Söderlund skriver:

  Sockerdrogen måste bekämpas, att märka ut mängden socker i all livsmedel är ett måste!

 20. Charlotta Gunnarsson skriver:

  Fullständigt vansinne att livsmedel ska innehålla extrema mängder socker. Tydlig märkning på tillfört socker, sockerart. När man ändå tittar på livsmedel, borde en hel del annat hamna under lupp. Som konserveringsmedel, saltlösning i kyckling och skinka bl.a. Dags att ta tag i livsmedelsindustrin och rensa bort alla onödiga tillsatser, och allt onödigt socker. I folkhälsans bästa intresse.

 21. Anders Björklund skriver:

  Jag vill ej ha tillsatt socker i matförpackningar. Gärna sockerskatt.

 22. catrin gisslin skriver:

  Det är sockret som är boven i våra liv, inte fettet. Socker gömmer sig i allt bl.a. i halvfabrikat som många av våra barn äter både hemma och i skolan. Av vilken anledning har vi så många barn som visar ett ADHD beteend , för att de bl.a. äter för mycket socker.

 23. Linnea Johansson skriver:

  Socker, speciellt vitt socker är ett gift för oss människor. I längden blir det sjukdomar med belastning på vårt samhälle. Upplys och informera är enda vägen till förändring. Nu finns forskning som bevisar dess farlighet. När jag växte upp, på 60-70 talet visste vi inget. Nu vet vi och kan förändra.

 24. Marianne Kumlien skriver:

  Jag tycker att vi självklart ska ha rätt att veta vad som finns i det som vi köper för att stoppa i våra kroppar! Först då kan vi få en chans att välja, visa vad vi vill ha och också påverka utbudet!

 25. Eva Lennartsson skriver:

  Jag anser att det absolut är viktigt att informera om ett livsmedel innehåller tillsatt socker och hur mycket!

 26. Leila Lind Karlsson skriver:

  Självklart ska jag kunna veta vad jag och min familj äter! Stifta en lag där man måste ange socker och salt mängde korrekt, annars får man dryga böter. Tack.

 27. ellinor evertsson skriver:

  Fullständigt vansinnigt att inte få reda på hur mycket socker och salt maten innehåller som diabetiker högt kolostrol och blodtryck vill jag ha reda på hur mycket socker och salt jag stoppar i mig

 28. Agnetha Örnbrink skriver:

  Socker är lika giftigt/beroende framkallande som kokain för min kropp. Det är min rättighet att veta vad jag äter. Självklart ska detta vara utmärkt på alla varor. Helst skulle jag se ett totalförbud mot vitt socker. Det är inte mat, det finns INGEN motivering till varför detta skall tillsättas i något förutom att lura hjärnan att maten är godare än den faktiskt är. Den enda som tjänar på det är matföretagen.

 29. Jag vill att det ska stå hur mycket tillsatt socker det är i produkterna. Gärna ta bort skiten överhuvudtaget!

 30. Ulrika Suschinski skriver:

  Ja tack! För allas och framför allt barnens bästa.

 31. Veronica Kennett skriver:

  Dags att ta kampen mot det gömda sockret. Jag stödjer motionen om krav på märkning av mängd tillsatt socker.

 32. Gunnar Friberg skriver:

  Min åsikt är att raffinerat socker borde klassas som en drog.
  Droger bör ej säljas som livsmedel.
  Kanske skulle dödskallemärkningen på cigaretter kunna modifieras och användas på aktuella livsmedel?
  Soliga hälsningar
  från Karlstad och
  Gunnar Friberg
  Sockerskadad pensionär

 33. Maria Söderberg skriver:

  Jag tycker det är en självklarhet att det borde finnas med! Det ska stå tydligt vad all mat innehåller.

 34. Monica Lind skriver:

  Jag vill att Riksdagen snarast fattar beslut om att konsumenter har rätt att få veta hur mycket tillsatt socker som finns i matprodukter. Och att märkningen blir tydlig och lättbegriplig.

 35. ja tack!! antligen!

 36. Lisa i LA skriver:

  Instämmer med alla övriga kommentarer. Inför hårdare reglar och gör det enklare för oss konsumenter att välja rätt.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.