Sambandet mellan inflammation och alzheimer. – Food Pharmacy

Forskning, Food Pharmacy

Post image

Sambandet mellan inflammation och alzheimer.

I går intervjuade vi veganen och överläkaren i onkologi David Stenholtz, och på vägen hem från intervjun kom vi över en DN på tunnelbanan och fastande vid en mycket intressant artikel om inflammation och alzheimer. En ny svensk studie visar nämligen att man redan 20 år innan man får de första symtomen på alzheimer kan se en inflammationsprocess i hjärnan. Studien gjordes på friska personer från familjer med kända mutationer för alzheimer, och forskarna vid Karolinska institutet hoppas att det kan leda till ett nytt sätt att angripa sjukdomen.

– Den här studien ökar förståelsen av tidiga skeden av Alzheimers sjukdom. Det har varit ett enormt fokus på amyloider inom alzheimerforskningen men det har inte varit så framgångsrikt vad gäller behandlingsförsök, kanske för att de flesta studier har utförts på patienter med redan uttalade symtom. Den här upptäckten visar att det finns andra komponenter som är nog så viktiga att utforska, säger Agneta Nordberg, professor vid Karolinska institutet.

I dag finns ingen behandling som kan bota alzheimer och de flesta mediciner riktar in sig på att lindra symtomen. Tänk om vi nu är på väg att hitta en väg för att kunna ge förebyggande behandling mycket tidigare i sjukdomsförloppet?

Mycket intressant, konstaterade vi, och la tillbaka tidningen där vi tog den. Tekniska Högskolan. Dags att hoppa av.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.