Vad tusan, är inte den nyttiga morotspastan bättre än vanlig pasta? – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Vad tusan, är inte den nyttiga morotspastan bättre än vanlig pasta?

Nä, inte om du kokar den. Kolla den här GI-tabellen:

image001

Det här med att vi ska se upp med kokta och varma rotfrukter har ju Stig varnat för tidigare. Precis som pasta, vitt ris och bröd är känt för att ge upphov till högt blodsocker som varar åtminstone ett par timmar efter varje måltid, så kan kokta rotfrukter och andra grönsaker ha ännu mer blodsockerhöjande effekt. Det känns ju helt knäppt att skriva det här, men om du är noggrann med ditt blodsocker finns det ingen riktig fördel med att ersätta vanlig pasta och ris med “pasta och ris” på exempelvis kokta morotsspagettisar eller kokt riven blomkål.

Däremot går det ju såklart jättebra att göra blomålsris och morotspasta och äta den rå, eller, ännu bättre, satsa på aubergine och zucchini som tillhör den lilla skatt av grönsaker som har ett GI under 20 och nästan ingen blodsockerhöjande effekt alls. Vi lovar att det blir minst lika gott som att koka!

 

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Elisabeth skriver:

  Och om man tänker näringsmässigt? Vit pasta (som knappt innehåller någon näring alls) VS morötter (som i kokt form innehåller bl.a mycket A-vitamin).

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Elisabeth, absolut men fibrerna i rotfrukterna blir socker när du kokar dem. Trist men sant och därför mer hälsosamt med egen hemmagjort morotspasta

 2. Hej och tack för en inspirerande och bra blogg. Fråga, jag brukar laga matlådor med bland annat blomkålsris som jag sedan värmer i mikron. Har det samma blodsockerhöjande effekt som vid kokning? Tack på förhand!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej, jag tyvärr gäller det vid upphettning!

 3. En sak som är värd att nämna är att det också spelar roll hur mycket kolhydrater som frukten/grönsaken innehåller för hur mycket blodsockret påverkas. GI är inte enda faktorn. Vattenmelon har tex ett mycket högt GI – men innehåller mindre än 5 g kolhydrater per 100 g vattenmelon. Den totala sockerbelastningen blir därför väldigt liten om man äter en portion vattenmelon i jämförelse med tex kokt potatis (som har ett lägre GI, men innehåller betydligt mer kolhydrater per 100 g.) Detsamma gäller för bla blomkål och broccoli. Visst höjs GI om de kokas – men det är fortfarande kolhydratfattiga livsmedel med mer näring än tex vit pasta.

 4. Tack jätte rolig läsning och underbara recept. När jag studerade näringsterapi så tittade vi på den glykemisk laddning i en portion dvs att mängden kolhydrater varierar i en portion. Samt att det är viktigt att tillföra fett och protein som också bidrar till att reglera blodsockret. Jag tycker att det ger en rättvisare bild i alla fall utifrån mitt tankesätt om mat, dvs kombinera mat så att jag minskar blodsocker höjningen. Vänligen Malin

 5. Anita Nordin skriver:

  Det här med att vi ska se upp med kokta och varma rotfrukter har ju Stig varnat för tidigare.
  Får inte ihop det riktgt…

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Anita, när du upphettar rotfrukter (koka eller steker i ugnen) så förstörs fibrerna vilket gör att stärkelsen tas upp och omvanlas till glukos (socker) redan i tunntarmen och ditt blodsocker skjuter i höjden. GI- värdet för kokta rotfrukter är tyvärr väldigt högt och har därför en negativ effekt på blodsockret och inflammationen. Om du låter rotfrukter kallna sker en rekristallisering vilket innebär att fibrerna återskapas. Lite förenklat.

   1. Hej, går det att komma runt om man kokar, låter det svalna och sen värmer upp igen?

 6. Jag har lärt mig att värdena förbättras avsevärt om man äter den kokta pastan/potatisen kall. Och, åtminstone när det gäller pasta, blir värdena ännu bättre om man värmer den kalla, kokta pastan. Skulle var intressant att få kommentar till det

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej, det stämmer att GI-värdet sjunker när pastan och potatisen kallnar.

 7. Hej. Men råa rotfrukter kan ju också vara ganska irreterande för en inflammerad läckande tarm, eller hur? Något att tänka på och kanske därför hellre välja zucchini som ni föreslagit. Eller så kanske morot i såna fall är bättre att äta kokt och sedan kallnad. Då kanske de blodsockerhöjande ämnena försvinner?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej, om du inte tål råa rotfrukter så låt rotfrukterna kallna efter tillagning. Då sker en rekristallisering och GI-värdet sänks igen.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.