Hur bra funkar din tarm? Tre enkla test du kan göra själv. – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Hur bra funkar din tarm? Tre enkla test du kan göra själv.

Det är enklare än du tror att kolla hur tarmen fungerar. Nedan, tre enkla test som du kan göra på dig själv.

1. Jordärtskockstestet
Jordärtskocka är mycket rikt på några nyttiga men svårsmälta fibrer som kallas fruktaner. Om du kan äta en rå, medelstor jordärtskocka utan att få tarmbesvär kan du vara ganska säker på att du har en hyggligt fungerande tarmflora.

2. Kebnekaisetestet
Om du äter riktigt ordentligt med grönsaker (cirka 1,5 kg per dag) och har en bra fungerande tarmflora är det normalt att bajsa 4-5 hg två gånger om dagen. Moderna toalettstolar är dock inte riktigt byggda för detta så räkna med att toaletten kommer att bli lätt överbelastad – en liten “alptopp” ska sticka upp över vattenytan och vattnet ska resa sig något vid spolning.

3. Blåbärstestet
I en perfekt värld ska det du äter ta cirka 20 timmar på sig genom kroppen. Lunchen får se världen igen mellan kl 8 och 9 nästa morgon och middagen kommer ut mellan 12 och 13 nästa dag. Hur snabbt din mat passerar kan du kolla genom att äta ett blåbär (eller ett majskorn) och sedan hålla utkik efter det i toaletten.

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

 1. 20h låter ganska länge…har tidigare hört att 12h skulle vara det ultimata? Vad tänker ni/Stig om det?

 2. Om det tar kortare tid (12 h), vad kan det indikera på?

 3. Annika Johansson skriver:

  Vad för typ av tarmbesvär får man om man inte klarar av att äta en jordärtskocka? Vad är det för fel på tarmfloran och man äter 1,5 kg grönsaker och inte går 2 gånger om dagen på toaletten? Har man för mycket av något eller för lite av något annat och vad i så fall?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hm, bra frågor – vi får ställa dem till Stig!

 4. Hej!
  Jag har varit med om att blåbärstestet har tagit tre timmar! Jag har pratat med min läkare om detta, men han tror inte på det… Men jag vet att jag har kollat tiden rätt.
  Har Stig hört talas om att det kan gå så snabbt?
  (Kan tillägga att jag har mycket problem med magen, smärtor osv).

 5. Har ni kommit fram till något? 🙂

 6. Och svaren är??

 7. Sanna skriver:

  Är intresserad om ni fått reda på vad definitionen på tarmbesvär är?

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.