Recept

Recept på antiinflammatorisk gurkmejashot.

Vi sitter på McDonalds och käkar nuggets. Närå, skojar bara, vi sitter hemma i köket och funderar på vad vi ska blogga om. Och då slår det oss att det är vabbruari och att folk snorar som mest just nu och att vi måste påminna om Stigs magiska gurkmejashot. Så det gör vi. Nu.

Stigs antiinflammatoriska gurkmejacoctail

½ – 1 glas fruktjuice – t.ex. ananas, äpple el dyl
1 toppad matsked gurkmeja 
Upp till ¼ tesked chilipeppar (Cayenne)
Knivsudd av kryddnejlikapulver
½-1 matsked äppelcidervinäger
1 tesked citronjuice (färsk eller på flaska)
1 msk olivolja

Blandas och dricks 1-2 gånger dagligen. Skål!

stamp-glutenfreestamp-milkfreestamp-vegetarian


Kommentarer
Anna E skriver:
24 februari, 2016 kl. 08:41

Hej!

Kan ni inte förklara ingrediensernas verkan lite mer? De två tidigare inläggen tar inte upp det heller…

Jag börjar – ni får korrigera:

Fruktjuice: enbart smak?
Gurkmeja, nejlikor: superduperinflammatoriska
Chilipeppar/Cayenne: Hjälper kroppen att ta upp gurkmejan
Olivolja: Också en medhjälpare för att kroppen ska ta upp det goda. Funkar det t.ex. lika bra att äta en avokado efter shoten? Funkar vilket bra fett som helst?

Men vad gör citronjuice och äppelcidervinäger för nytta?

Jessica skriver:
24 februari, 2016 kl. 15:51

Hej! Och tack för en superbra blogg. Jag är frälst! Har läst igenom många av era äldre inlägg och blir bara mer och mer inspirerad för varje dag. Jag har precis själv börjat lägga om min kost till en mer hälsosam sådan. Till en början har jag uteslutit gluten nu i några veckor.

Jag undrar hur/om ni själva märkte någon markant skillnad efter att ni ändrade er kost? Känner ni att ni mår bättre, och i så fall på vilket sätt? Är ni friskare, har mer energi etc?

Tack igen för en jätte fin blogg. Hälsning /Jessica

    Food Pharmacy skriver:
    26 februari, 2016 kl. 15:57

    Tack Jessica! Härligt att du gillar bloggen. Som snabbt svar på din fråga så känner vi oss 10 år yngre än vi gjorde för 10 år sedan!

Catarina skriver:
24 februari, 2016 kl. 16:07

Varför är det bara 1 tsk citronsaft i denna, men 1 msk i den som innehåller kanel?

Anna Malmberg skriver:
24 februari, 2016 kl. 16:45

Jag har mycket svårt för äppelcidervinäger – går det att ersätta med något annat tro?

    Food Pharmacy skriver:
    27 februari, 2016 kl. 08:39

    Hej Anna, hm inget vi kan komma på på rak arm. Ett tips är att ta pyttelite äppelcidervinäger och öka på successivt. Förmodligen kommer du märka att det gick snabbt att vänja dig vid smaken. Lycka till!

Sussi skriver:
25 februari, 2016 kl. 17:12

Hej! Ger gurkmeja samma effekt i sin malda kryddform som roten gurkmeja? Har nämligen hört att kryddan inte ger alls samma effekt som roten, antar att det beror på att den är processad..? Skulle vara intressant att höra era tankar kring det. Förövrigt, fantastiskt bra blogg! Kikar in här som ordinationen säger; 1ggn/dag! 😉

    Food Pharmacy skriver:
    27 februari, 2016 kl. 08:33

    Hej Sussi och tack! Bra fråga – som vi tyvärr inte har svar på. Det skulle vara intressant att höra mer om detta så återrapportera gärna om du kommer över någon mer info. Vi ska kolla lite på vårt håll.

Johanna skriver:
26 februari, 2016 kl. 08:59

Kan man göra en större sats och ha i kylen? Hur länge håller den kyld?

    Food Pharmacy skriver:
    27 februari, 2016 kl. 08:31

    Hej Johanna, ingen aning hur länge den håller sig kyld men du kan ju blanda kryddorna och förvara dem i en större sats för de håller ju länge! Good luck!

Mia skriver:
28 februari, 2016 kl. 13:28

Hej,
En kort fråga angående cayennepepparn – är det inte i själva verket svartpeppar som gör att vi i högre grad kan tillgodogöra oss det gynnsamma ämnena i gurkmejan? Tänkte att chili kan tillhöra den grupp nattskuggeväxter ( potatis, paprika och tomat) som innehåller solanin och som i vissa fall bör uteslutas om man exempelvis har autoimmuna inflammatoriska sjukdomar?

    Food Pharmacy skriver:
    2 mars, 2016 kl. 19:54

    Hej Mia, du kan köra på svartpeppar om du vill undvika cayennepeppar!

Anna skriver:
28 februari, 2016 kl. 16:59

Varför har ni bytt ut kanelen ?
Bra blogg !
Mvh Anna

    Food Pharmacy skriver:
    2 mars, 2016 kl. 19:52

    Hej Anna, vi kör fortfarande med kanel i vår shot. Kanel är antiinflammatorisk och sänker blodsockret så kör du på det om du vill

Micke skriver:
28 februari, 2016 kl. 20:32

Hejsan! Upptäckte just denna sida och tycker den verkar väldigt intressant, speciellt gillar jag att informationen backas upp Stigs kunskap och källhänvisningar!
Dock funderade jag på fruktjuicen till denna shot; att dricka runt 2 glas fruktjuice om dagen blir väl en väldig massa socker? Eller har jag fel? Inte tillsatt socker då, men väl naturligt socker. Det går ju åt ganska mycket frukt för att få ihop ett glas, och det hade varit svårt att få i sig allt det sockret om en skulle ha ätit hela frukten/frukterna eftersom mättnadskänslan skulle blir starkare av fibrerna från t.ex skalet.

    Food Pharmacy skriver:
    6 mars, 2016 kl. 21:52

    Bra fråga Micke! När vi började dricka Stigs shot adderade vi fruktjuice. I dag är vi lite mer hard core och adderar vatten i stället för juice. Kör på det du med om du vill undvika juicen.

Jenny Johansson skriver:
28 februari, 2016 kl. 20:37

hej o Tack för intressant blogg! Vad säger ni om detta att Gurkmeja bör kokas för att kunna tas upp av kroppen? Har hört o läst detta i flera år. Mvh Jenny

    Food Pharmacy skriver:
    2 mars, 2016 kl. 19:50

    Hej Jenny och tack! Detta är inget vi känner till!

Emelie skriver:
16 mars, 2016 kl. 12:12

Hej!

Blev precis rekommenderad att besöka sidan, är väldigt imponerad hittills! Är detta något som tas enbart i förkyldningstider eller något som tas varje dag i förebyggande syfte?

    Food Pharmacy skriver:
    16 mars, 2016 kl. 15:33

    Tack, vad härligt! Varje dag enligt professor Stig, men vet att han även varvar med färsk gurkmeja. Lycka till!

Lotta skriver:
9 oktober, 2016 kl. 13:48

Hur tidigt kan man introducera denna shot till barn? Går det till en 14 månaders?

    Food Pharmacy skriver:
    14 oktober, 2016 kl. 19:55

    Hej,
    Bra fråga! Testa med en halv shot. Kanske kan vara svårt att få en så liten att dricka showen eftersom den är ganska stark men något du kan testa är en mildare variant av guldmjölk! Lycka till och återrapportera gärna!

Nils Erik Björsenius skriver:
5 november, 2016 kl. 19:47

Hur länge tycker ni man kan förvara gurkmeja-shoten i kylskåp???

    Food Pharmacy skriver:
    9 november, 2016 kl. 18:04

    Åh, båda vi är ju bohemer och inte så bra att göra saker i förväg så tyvärr har vi ingen stark åsikt. Prova dig fram!

Ulrika skriver:
6 december, 2016 kl. 10:23

Kan man ersätta gurkmejan i pulverform till färskpressad? Om så är fallet, vet ni med hur mycket? 1 msk färskpressad ersätter 1 msk pulver?

Tack för härlig blogg och bok!

Hans Norin skriver:
25 december, 2016 kl. 13:02

Välkomstshot med gurkmeja i boken. På bilden visas snapsglas, så jag undrar om blandningen som anges är en sats eller avsett för ett intag, för 1dl vätska plus kryddor är en stor shot

    Food Pharmacy skriver:
    29 december, 2016 kl. 10:37

    Instämmer – den är stor. Men klarar du mindre vätska, dvs lite mer trögflytande shot, så kör på det. Eller dela upp den i två omgångar om du vill.

sheila skriver:
26 december, 2016 kl. 10:29

Hej
Dricker man hela denna blandning på en gång eller delar man upp det?

Mvh

    Food Pharmacy skriver:
    29 december, 2016 kl. 10:33

    Man gör så klart som man vill men vi brukar dricka den i ett svep … Eller ja, snarare i några snabba klunkar.

Kalle skriver:
19 januari, 2017 kl. 19:51

Är detta verkligen sunt? Det är oerhöft starkt och jobbigt att ha i munnen och magen och jag blir rädd att detta senare visar sig vara ohälsosamt. Använder gärna någon tesked gurkmeja i en gryta men med så här mycket på en gång börjar jag undra om det verkligen finns belägg på att detta inte är skadligt?

    Food Pharmacy skriver:
    30 januari, 2017 kl. 22:58

    Om du är nyfiken på att lära dig mer om gurkmeja så kan du börja följa Stig på hans Facebook (om du inte redan gör det), där hittar man svar på det mesta!

Susanna skriver:
13 februari, 2017 kl. 13:55

Hej! Hur blandar ni shoten utan att den skär sig? Min delar sig i vätska och kryddor vilket gör den lite jobbig att dricka…. Tjock kryddklump liksom…. Tacksam för tips!

    Food Pharmacy skriver:
    16 februari, 2017 kl. 11:23

    Testa att blanda ihop kryddorna först, sedan olja, vinäger och citron och sist vatten. Rör noggrant.

Kristina skriver:
15 februari, 2017 kl. 07:58

Hej!
Kan man göra en större sats och spara i kylskåp?

    Food Pharmacy skriver:
    16 februari, 2017 kl. 11:22

    Det går bra. Blir dock lite grynig/geggig om den får stå.

Gabriella skriver:
31 juli, 2017 kl. 08:39

Hej! Kan man ta kokosolja istället för olivolja?

    Food Pharmacy skriver:
    1 augusti, 2017 kl. 22:45

    Det kan man. Man kan även utesluta olja helt, Stig har numera en variant utan olja. Man kan ju även ta shoten i samma veva som man dricker t ex en smoothie med avokado, så får man i sig fettet på det viset.

Kommentera

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra.

Observera att du måste få en godkänd kommentar
från en admin innan dina kommentarer visas.