Dålig kost påverkar barnens mentala hälsa.
Många barn i Sverige är uppvuxna på halvfabrikat och tillsatt socker i allt från flingor och juice på frukosbordet, pasta med ketchup till lunch, ohälsosamma mellanmål och gigantiska mängder lördagsgodis. Det klart att vi inte kan låta bli att undra hur det påverkar dem och, inte minst, hur det påverkar deras mentala hälsa?
Det här med mental hälsa är något som ligger näringsterapeuten Maria Berglund Rantén varmt om hjärtat, men det hon gör är helt olikt det som en psykoterapeut, psykolog eller KBT-terapeut gör. Så, dags för frågestund.
– Är det inte att gå lite väl långt att säga att kosten kan påverka den mentala hälsan hos barn? Kan du snälla förklara lite närmare vad du menar med att det kommer inifrån?
– Visst kan jag det. Det finns ett så brett spektrum av olika mentala/psykologiska obalanser så låt mig välja tre väldigt olika exempel: autism, depression och tics.
Autism
Jag har under åren haft många föräldrar som kommit med sina autistiska barn. Tyvärr har de fått begränsad hjälp i den privata eller allmänna sjukvården och de flesta stirrar sig blinda på att hjälpa dem med olika former av beteendeterapier. Nu säger jag inte att beteendeterapi inte är bra – många gånger rekommenderar jag föräldrar att ta sina barn till terapi – men jag fokuserar på helt andra saker som t ex kosten, genetiska svagheter, heavy metal detox, blodsocker- och näringsobalanser. Många gånger har autistiska barn en störning i sin tarmflora, de har massa inflammation i tarmen och ofta lider de av odiagnostiserad celiaki och/eller glutenöverkänslighet. Dessutom brukar de ha störningar i sin heavy metal detox och metylering, så detta är något jag också stöttar. Och så hjälper jag dem att äta mer hälsosamt, som t ex att äta mycket grönsaker och bra fetter och skippa socker, mejeri, gluten eller soja.
Depression
Små barn är i regel inte så deprimerade så detta exempel är kanske inte så bra när jag tänker efter… Dock finns det många äldre tonåringar som känner sig nedstämda. Igen, det jag tittar efter vid depression (hos vuxna och barn) är neuroinflammation, ohälsa i tarmen, hormon- och blodsockerobalanser, näringsbrister och matöverkänsligheter.
Tics
Ibland kan barn (och vuxna) ha tics – ofrivilliga och plötsliga rörelser/ljud. När någon har tics så hittar man ofta GAD-antikroppar. GAD är ett enzym i hjärnan som tillverkar GABA, hjärnans lugnande neurotransmittor, och har man GAD-antikroppar så kan man inte producera detta lugnande ämne. Personen i fråga lider ofta av nervositet, ångest, insomnia, tics, restless leg-syndrom och andra plötsliga emotionella attacker. GAD-antikroppar får man på samma sätt som man får antikroppar mot annan vävnad (om det kan du läsa mer här).
– Vad som är lika för alla former av mental/psykologisk ohälsa är att jag stöttar hormoner, tarmen, immunförsvaret och alla andra obalanser. Allt detta påverkar hjärnan så jag ser till att där inte finns någon form av neuroinflammation. Inflammation i hjärnan ledet till hjärndimma, slö mental förmåga, dålig tankeprestation och koncentration, depression och neurodegenerativa sjukdomar. Du får helt enkelt en kass hjärna som sedan leder till kroppsliga, mentala och psykologiska symptom.
– Avslutningsvis, kan du ge tre enkla tips till föräldrar på vad de kan förändra i kosten för att ge sina barn bättre förutsättningar?
– Absolut!
1. Sluta ge ditt barn gluten. Det finns inget som triggar neurologisk autoimmunitet och neurologiska symptom mer än gluten. Tar man bort gluten så fungerar hjärnan och kroppen bättre.
2. Socker är ett gift för hjärnan och kroppen. Likaså mejeriprodukter för vissa personer. Människan är det enda däggdjur som äter någon annans babymat…
3. Ät massa grönsaker i regnbågens färger, prebiotisk mat, bra proteiner som ekologisk fisk/fågel/kött/vilt och konsumera bra fetter som kallpressad kokosolja och olivolja.