"That Sugar Film" – så bra! – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Omvärldsbevakning

Post image

“That Sugar Film” – så bra!

Häromdagen såg vi en dokumentär som du inte får missa – den australiensiska dokumentären “That Sugar Film” av Damon Gameau. Damon, som normalt lever ett hälsosamt liv utan socker, var intresserad av hur hans värden och hälsa skulle förändras om han började äta socker igen och inledde ett experiment som gick ut på att äta minst 40 teskedar socker per dag. Men då inte  från godis, glass och läsk utan från vanliga livsmedel som flingor, fruktyoghurt, spannmål och juice. Spoil alert: hans hälsa försämrades radikalt.

Det är en viktigt film på flera sätt men framför allt så visar den att många livsmedel som de flesta betraktar som “nyttiga” i själva verket innehåller enorma mängder socker. WHO har pekat ut socker som den största hälsoboven och i Sverige äter vi i snitt fyra gånger mer socker per dag än vad Livsmedelsverket rekommenderar. Många tror att det räcker med att sluta äta godis, läsk, glas soch choklad men sanningen är att socker finns i det mesta och att det är lättare än du tror att komma upp i RDI (rekommenderat intag) av socker redan vid frukosten.

En mycket intressant och välgjord dokumentär. Om du inte hunnit se den så ligger den på svtplay. Och kom ihåg att en av de absolut bästa sakerna vi kan göra för att förbättra våra tarmfloror är att sluta äta socker.

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

 1. Kristina skriver:

  Apropå bilden till ert inlägg, menar ni att en inte bör äta frukt heller?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Kristina, nej det menar vi inte:)

 2. OK, då borde man kanske se den ändå. Jag har läst så många sågningar av den här filmen. Var den alltså inte så ovetenskaplig som det ses i till exempel en sådan här post: http://tranastyrka.se/hur-du-gor-en-storsaljande-men-usel-dokumentar-om-kost/

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Olof och tack för länken (som vi inte hunnit läsa men ska försöka hinna med:). Vi tyckte det var väldigt intressant att få följa med på resan i dokumentären men som alltid finns det säkert saker som kan ifrågasättas. Det vi tyckte var intressant var att se hur lätt det var att få i sig sjukt stora mängder socker genom sådant som många av oss betraktar som “vanlig mat”och kanske inte reflekterar över det höga sockerinnehållet.

 3. 40 teskedar! Inte 40 gram.

 4. Så bra dokumentär, har sett den flera gånger och blev så glad när jag såg att den är bland de mest populära programmen just nu på svtplay.

  Men visst är det 40 tsk socker han äter per dag, och inte 40 gram?

  Älskar er blogg. Glad fredag!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Yes, tack Hanna! Vi var lite trötta på kvällen när vi såg den:) Tack också för fina komplimanger!

 5. Hej på er,

  Och tusen tack för en härlig, rolig och informativ blogg. Det är med glädje jag till lunchen loggar in på er blogg och vet att jag kommer att få information/kunskap om så viktiga ämnen, skrivna på ett mycket humoristisk sätt. Tack.

  Men jag har en fråga – vad brukar ni ge era barn att dricka till frukosten? Jag har en 7 årig son som jag försöker hitta något lämpligt till, dvs inte jos, chockladdryck, mjölk men inte hittat något bra. Kanske Innocents jos då…. men nu är det vatten som gäller och det känns så tråkigt ibland. Så har ni något tips om det vore det toppen.

  Hälsningar

  Annika

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Annika och tack för komplimangerna!Vi ger allt från vatten till te till havremjölk. Under vinterhalvåret blir det ofta varm choklad gjord på havremjölk (den för barristan som är lite krämig) med raw kakaopulver i. Ofta blir frukost någon form av smoothie och då brukar de inte vara så intresserade av att dricka något till.

Comments are closed.

Kommentera

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.