Studien om ekomat feltolkades av svensk media. – Food Pharmacy

Forskning, Food Pharmacy

Post image

Studien om ekomat feltolkades av svensk media.

För några veckor sedan hände en sak som inte borde få hända. Det här inlägget är ett av många försök att ställa saker och ting tillrätta.

Bakgrunden är att det släpptes en stor dansk studie som gjorts på ekomat. Överlag var den väldigt positiv till ekologisk odling och dess inverkan på miljö och människor, men tyvärr lyckades svenska TT citera en av de få negativa meningarna om ekomat i hela rapporten vilket fick ett kraftigt genomslag i svensk media och gav en rätt skev bild av ekologisk mat.

Nu går de danska forskarna bakom den uppmärksammade rapporten ut och säger att de har blivit misstolkade i svenska medier, och vi håller tummarna för att ursäkterna når minst lika människor som den första nyheten gjorde. Vi vill ju inte att folk ska tro att det inte gör någon skillnad att köpa eko, right?

Den danska forskningsrapportens slutsats är (citat):

“Ekologisk produktion har överväldigande positiva effekter på natur och biologisk mångfald, inklusive bin och andra pollinatörer och markens bördighet, liksom djurs hälsa och välfärd. En orsak är att djuren har mer utrymme, utomhusvistelse, bete och daglig tillgång till grovfoder. Effekten på människors hälsa och välbefinnande bedöms också vara positiv på grund av att ekologiska livsmedel har mindre rester av bekämpningsmedel, livsmedelstillsatser och läkemedelsrester, särskilt antibiotika som inte används i samma utsträckning i ekologisk animalieproduktion som i den konventionella.”

Så, nu vet vi det.

Fler som skrivit om detta:

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/danska-forskare-kritiserar-svenska-nyheter-om-ekomat
http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/vilseledande-nyhet-om-ekomat

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.