Maria Berglund Rantén: Sambandet mellan tarmen och kronisk smärta. – Food Pharmacy

Intervju

Post image

Maria Berglund Rantén: Sambandet mellan tarmen och kronisk smärta.

I går när vi satt och väntade på Maria Berglund Rantén råkade vi ramla över en artikel om kronisk smärta. Enligt artikeln lider 10 procent av befolkningen av någon form av långvarig smärta och det motsvarar nästan 60 procent av alla långtidssjukskrivningar i Sverige. Så när Maria anlände till caféet och vi köpt varsin kopp te var samtalet ganska givet. Hade hon någon erfarenhet av kronisk smärta?

– Ja, kronisk smärta är tyvärr väldigt vanligt och något som många människor lever med. Tyvärr blir bara hälften av de personer som tar smärtstillande mediciner fria från sin smärta och det är vanligt med starka bieffekter. Dessutom är det inte bara smärtan i sig som är jobbig – när man har kroniskt ont så är det vanligt att andra system också påverkas som t ex energinivå och den mentala sinnesstämning.  Vem orkar hålla humöret uppe när man alltid har ont?

– Men vad beror det på?

– Kronisk smärta har många biologiska och biokemiska gemensamma nämnare och ofta spelar det ingen roll om symptomen är ont i huvudet, magen, leder eller muskler. Smärta handlar mestadels om ett urballat inflammationsförlopp. Inflammation i sig är inget onaturligt eller dåligt – det är en naturlig del i immunsystemets försök att reparera kroppen eller slåss mot the bad guys. Det är när den blir ur balans som det är ett problem, det verkar som att låggradig kronisk inflammation påverkar nervändar vilket i sin tur påverkar hjärnans uppfattning om hur man känner smärta.

– Och hur hänger inflammation ihop med tarmen?

– Centralt i funktionell medicin är att tarmen och slemhinnorna är kuggen i hjulet. 70-80% av immunförsvaret sitter i dina slemhinnor i tarmen och det är jätteviktigt att dessa fungerar optimalt för att hålla inflammationen i schack.

– Och hur översätter vi detta i praktiken, hur ska vi komma till bukt med problemen?

– Kosten, negativa tankar, stress, mikrobiella infektioner (bakterier, virus, svampar, parasiter) och mediciner (p-piller, steroider, NSAIDS, antibiotika m fl) är vanliga bovar bakom att slemhinnorna i tarmen och resten av kroppen blir påverkade – slemhinnorna läcker vilket bland annat kan leda till något som kallas för “läckande tarm”. Det är alltså väldigt viktigt att fokusera på bra tarmhälsa. Bra kost, livsstil, antiinflammatoriska supplement som probiotika, gurkmeja och Omega-3 samt mindfulness kan hjälpa till att hålla tarmen och immunsystemet balanserat.

– Så, vad är ditt bästa tips?

– Att ta kontroll över din smärta. Varje individ har möjlighet att påverka sin livsstil och kost och dessa modifierbara variablar spelar en enorm roll i smärtbehandling.

– Det låter ju lätt när du säger det men kan du berätta om någon som konkret fått hjälp?

– Förra veckan hade jag en klient som kom tillbaka för sitt första återbesök. Hon var lyrisk för hennes smärtande svullna knogar och fötter hade efter två veckor på sin nya kost och behandlingsplan helt blivit bra. En dag hade hon tittat på sina fingrar och insett att dem inte alls var svullna och knotiga längre. Hon hade blivit smärtfri. Det ’’roliga’’ var att hon lärt sig leva med sina fingrar och fötter så hon glömde nämna detta under konsultationen. Detta kom alltså som en positiv bieffekt.

– Det måste vara väldigt givande för dig när någon kommer med besvär och råden du ger hjälper personen i fråga till ett nytt liv?

– Det känns som ett privilegium att få jobba med funktionell medicin eftersom vi har en stor möjlighet att bistå med lösningar för kronisk smärta, troligtvis mer än vad konventionell medicin har där man mer fokuserar på att hitta en diagnos och sedan behandla symptomen med mediciner. Fördelen med att gå till botten och hitta grundorsaken till smärtan och således kontrollera den inflammatoriska processen är att man får ett betydligt mer långvarigt resultat.

 

 

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

  1. Agnetha Sjökvist skriver:

    Hur gör man när man inte har någon tjocktarm ? Har ca 5 m tunntarmen kvar o undrar hur jag kan påverka mina smärtor o inflammation ??? Har vidriga smärtor i bäckenet o båda benen, har förklarat för er rad olika läkare inom olika specialiteter att det känns som mina smärtor kommer från bak i bäckenet där Bechterews skadan finns, de säger jag har fel ???? Ok då känner jag väl fel då !!??

  2. Ulrika skriver:

    Har varit med om just detta. Fick borelia för flera år sedan, behandlades med två penicillin kurer men behöll värk i musklerna som blev värre ju längre tiden gick. Sökte läkare ett flertal gånger, tillslut ” tröttnade”de på mig o någon läkare sa att det var psykiskt en annan att det var fibromyalgi och bara att acceptera. Det gjorde inte jag utan började forska på det själv och hittade candida.
    Uteslöt bl.a. vete, socker, jäst, alkohol, svamp och mjölkprotein. Efter fyra dagar försvann värken, den har bara kommit när jag inte orkat vara strikt. Tyvärr är vårt samhälle inte anpassat för den typen av kost som jag behöver äta, så man får slita hårt och att kriga mot candidan är att kriga mot mig själv, därför är det skönt att hittat er sida som lite pepp. Tack för en kul och lärorik sida!

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.