fbpx

Intervju

Post image

Problem med sköldkörteln och tarmbakterier – finns det ett samband?

På senaste har vi ju som bekant snöat in fullständigt på tarmbakterier. Kanske lite hobby, men sådana är vi. Häromdagen träffade vi härliga näringsterapeuten Maria Berglund Rantén och när hon började berätta om en av hennes klienter som har sköldkörtelproblem (något som, enligt Maria, var och varannan människa och främst kvinnor har) så hade vi ingen aning om att även detta kunde ha ett samband med våra älskade tarmbakterier. Men se, det kan det tydligen.

Maria berättade att det vanligaste problemet med köldkörteln är att den är underaktiv (dvs för låg), men den kan också vara för hög eller så går den igenom en period när den ballar ur helt och är både hög och låg om vartannat. Sköldkörteln fungerar som en termostat i kroppen och ifall den är nerriden så blir hela systemet slött. Vanliga symptom är trötthet, man fryser lätt och har ofta kalla händer/fötter/nästipp, viktuppgång, svårt att gå ner i vikt, svårt att bygga muskler, torrt hår med dålig kvalitet, torr hy, sköra naglar, nedstämdhet, hjärndimma, morgonhuvudvärk, förhöjda värden av triglycerider, LDL och kolesterol, mag/tarmsymptom, kronisk förstoppning samt att dåliga bakterier och svampar gärna långtidscampar i tarmen.

Förlåt Maria att vi avbryter, men sa du dåliga bakterier? Menar du att en obalans i tarmfloran kan ha ett samband även med sköldkörtelproblem?

– Japp, det sa ja. Många saker kan leda till obalanser i sköldkörteln, bl a obalans i tarmfloran, näringsbrister, överkänsligheten mot gluten och annan mat och p-piller. 60 % av ditt aktiva sköldkörtelhormon T3 omvandlas i levern så har du leverproblem sker det inte effektivt. 20 % av ditt T3 omvandlas i tarmen av dina goda tarmbakterier så du kan ju tänka dig vad som händer om du har långtidscampande dåliga bakterier i tarmen eller har fått massa antibiotika.

Men, symptomen ovan känns ju minst sagt lite diffusa. Vad ska man göra om man misstänker att man har problem med sköldkörteln?

– Ja, de är lite diffusa och det är väl tyvärr därför som det kan ta så lång tid innan en person får hjälp. Uppsök en läkare/endokrinolog och be om följande sköldkörtelmarkörer: TSH, fritt T3 och T4, totala T3 och T4, TPO Ak, TG Ak och gärna något som heter rT3 . Sedan kan du alltid be om vitamin D och järn. Det är jätteviktigt att ta alla tester eftersom en väldigt vanlig anledning till problemen är att man utvecklar antikroppar mot sin sköldkörtel, dvs att en autoimmun sjukdom (AIS) utvecklas. Då börjar ett självkrig i kroppen som förstör den egna vävnaden. Klienten jag nämnde som hade problem med sköldkörteln hade gått till läkaren redan för 6 år sedan och kollat flera sköldkörtelmarkörer, bl a testat antikroppar. Hon fick Levaxin för att höja sitt sköldkörtelhormon men blev inte bättre. På papperet har hennes värden som TSH, T3 och T4 blivit helt perfekta men TPO-antikropparna fortsatte att öka. Tyvärr testades hon aldrig för TPO-antikropparna och förmodligen gjordes inte det för att läkarna inte alltid vet hur man kommer till bukt med TPO-antikropparna. Om hon hade testats för TPO-antikroppar hade man kunnat se att hon utvecklat Hashimotos. Hashimotos är just när man har antikroppar mot sin sköldkörtel, dvs en autoimmun sjukdom. Jag verkligen lider med läkare för de vill såklart göra sina patienter bra men vet oftast inte vad de ska göra när en patient har antikroppar mot en vävnad. Verkligen tråkigt för både patienten och läkaren.

Okej, så Levaxin är en medicin men inte alltid tillräcklig för att komma till bukt med problemet?

– Levaxin kan öka kroppens produktion av det aktiva sköldkörtelhormonet T3 och har du låga värden och tar Levaxin så kan du genast må bättre. Dock är processen att skapa T3 lång, – den börjar i hjärnan (hypotalamus + hypofysen) och slutar i kroppen (involverar flera organ och tarmbakterier) och mycket kan gå fel i denna process. Om det t ex är så att du samtidigt har TPO-antikroppar så kommer de inte alls påverkas av att du tar Levaxin, dvs TPO-antikropparna kommer inte att gå ner. Du kan gå på Levaxin i åratal utan att känna dig bättre just pga att kroppen självkrigar. Därför måste du undersöka de bakomliggande anledningarna till vilket steg i T3-formationen det gått fel och varför din kropp självkrigar.

Men vad gör man för att bli kvitt TPO- och TG-antikroppar och komma till bukt med Hashimotos?

– Det gör man genom att hitta de bakomliggande anledningarna till varför kroppen börjar självkriga. Oftast ligger näringsbrister, matöverkänslighet, läckande tarm, inflammationer, gifter, fel mikrober och stress som grund för de flesta autoimmuna sjukdomar. Det gäller att städa upp i kosten, bara äta det som vi verkligen behöver dvs fibrer från grönsaker och frukt, proteiner och bra fetter. Träna och vila. Sova. Vara mindful, glad, ha mening och mål i livet, utöva sina hobbies, skratta och leva lyckligt.

Dela

Kommentarer

 1. Patrick Sellman skriver:

  Hej och tack för en mycket intressant blogg.

  Ni nämner flera gånger detta att läkare inte känner till hur de skall hjälpa sina patienter. En av de mest grundläggande färdigheterna i en läkarutbildning måste väl ändå vara hur man tar reda på saker, ständigt lärande. Är det inte så? Idag har vi i princip obegränsade möjligheter att ta del av den mesta kunskap som finns.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej och tack Patrick! Hoppas Maria ser detta och svarar:)

 2. Mycket möjligt att jag har det problemet. Läkare tar minsta möjliga tester känns som det är bättre att skicka tester utomlands.

 3. Marika Henrysson skriver:

  Japp,så här har jag det i min kropp .Har länge sagt att jag krigar med mina hormoner och att det känns som om jag förlorar muskler i min kropp av den medicinering jag har för sköldkörteln . Jag tillsätter kosttillskott och försöker vara noga med min kropp . Gör det när energin är tillräcklig för att orka tänka fullt ut på kosten . Jag har själv förstått att en anti-inflammatorisk paleokost är att föredra . Så långt har jag inte kommit i min process . Har än så länge slängt ut gluten och mår bättre på det. Laktosen har jag hittills behållit och testar mig fram på alternativ som jag tycker smakar gott . Inte så lätt tyvärr . Jag äter mycket grönsaker och proteiner,använder fett i form av kokos,oliv och raps och även rent smör . Bär och lite frukt slinker oxå ner . Har lite superfoodpulver som jag använder mig av .Tycker att Terra Novas produkter är bra . Om detta kan hjälpa mig vet jag inte säkert men experimenterar med dem för jag har det intresset .Det här med tarmfloran skulle jag vilja få mera koll på då jag tror att mycket börjar i tarmen . Jag har gjort flera av de tester du rekommenderade i inlägget inklusive rt3 ,där jag hade förhöjda värden . Därför medicinerar jag med lio och ntd ,med ett tillägg av kortison som jag hoppas bli av med i framtiden .

 4. Susanna Noren skriver:

  Jag har själv hypotyreos, dvs underfunktion i sköldkörteln. Okunskapen är stor i läkarkåren och många är de som inte får hjälp för detta. Själv har jag istället fått mycket hjälp av att gå med i facebooksidan “Sköldkörteln – provsvar”. Mvh Susanna Norén

 5. Christiane skriver:

  Hej!
  Tack för det hjälpsamma blogginlägget!!! Jag tar också Levaxin sen några år tillbaka innan jag fick mitt första barn. Dosen höjdes hela tiden nu när jag var gravid igen. Läkaren som är ansvarig för mig “träffar” jag bara på telefon och nu när barnet fötts sa han att det inte behövdes ett nytt blodprov. Känner mig hjälplös.
  Problemet ligger ju någonstans “därunder”. Tror ni att man kan få hjälp av en homeopat eller vem ska jag gå till? Har just nu en mycket ansträngande vardag med två små barn och känner att orken tar slut trots att jag försöker äta “rätt”, rör på mig och har lite tid för meditation/yoga.
  Tacksam för något svar!

  Christiane

 6. Yvonne skriver:

  Jag har precis gått över till NDT från Thailand . Jag tar 1gain nu 60mg. Jag tog 100mcg levaxin innan. Jag vet inte om det är rätt? Jag svettas så fort jag gör något som dammsuger eller promenerar med hundarna. Blodtryck 140/90.vilket är högt för mig. Med levaxin hade jag 127/70. Vad tror ni för mycket eller för lite?

 7. Cecilia skriver:

  Har bla Hashimotos sedan 15 år tillbaka och det var en alternativläkare som upptäckte detta. Min vanliga läkare visste inte vad det var…. går nu hos en privat läkare som jobbar med funktionsmedicin och inser efter alla tester att jag inte haft några bra bakterier över huvudtaget i tarmarna. Nu två år senare mår jag klart bättre även om det är en bit kvar. Inge gluten eller mjölkprotein för min del. Äter även lio och levaxin.

 8. Har efter 14 år med diagnosen hypotyreos och mycket Levaxin i alla olika styrkor nu fått diagnosen Hashimoto’s. Diagnosen ställdes av en naturopath i Kanada där jag är bosatt. Hon tog alla sköldkörtelprover, inte bara 50% som vanliga läkare gör, och kanske är jag nu på rätt spår. Har helt lagt om kosten och kommer troligen behöva äta så här nu resten av mitt liv eftersom att medicineringen med Levaxin inte hjälpt samt att kroppen helt enkelt kört slut på sig själv.
  Har litat på läkarna i Sverige och duktigt tagit mitt Levaxin varje dag. Tänk om någon kunnat ställa en korrekt diagnos tidigare och tänk om läkare kunde mer om kostens påverkan på kroppen. Jag har varit trött och sliten i över 10 år. Nu ser jag äntligen ljuset och längtar till den dag då jag får känna mig stark igen!

 9. Linda Eriksson skriver:

  Det finns ju flera livsmedel som man rekomenderar att vi med sköldköttelproblem bör undvika. Bland annat soja, gluten, raps. vissa säger ät mycket mjölkprodukter vissa säger undvik. förvirringen är stor. Mitt största dilemma är kål. En ganska bred släkt med många grönsaker som ju skall vara så nyttiga. måste jag verkligen undika dem helt eller finns de vissa jag kan äta? Jag har nyligen tagit bort gluten, soja och undviker mjölkprodukter. skulle gärna ta bort kött helt men det känns ju trist när man dessutom inte får äta sojaprodukter. Tänker att jag får fasa ut köttet över tid medan jag letar substitut jag är ok med. Tacksam för tips om hur man skall tänka just kring detta med kål. Gärna från er på food pharmasy men även ni andra läsare. 🙂

 10. Lotta skriver:

  Svar till Linda Eriksson: Jag har läst mig till att så länge du värmer upp grönsakerna (de korsblommiga, som olika kålsorter) ska det gå bra att äta dem.

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.