Problem med sköldkörteln och tarmbakterier - finns det ett samband? – Food Pharmacy

Intervju

Post image

Problem med sköldkörteln och tarmbakterier – finns det ett samband?

På senaste har vi ju som bekant snöat in fullständigt på tarmbakterier. Kanske lite hobby, men sådana är vi. Häromdagen träffade vi härliga näringsterapeuten Maria Berglund Rantén och när hon började berätta om en av hennes klienter som har sköldkörtelproblem (något som, enligt Maria, var och varannan människa och främst kvinnor har) så hade vi ingen aning om att även detta kunde ha ett samband med våra älskade tarmbakterier. Men se, det kan det tydligen.

Maria berättade att det vanligaste problemet med köldkörteln är att den är underaktiv (dvs för låg), men den kan också vara för hög eller så går den igenom en period när den ballar ur helt och är både hög och låg om vartannat. Sköldkörteln fungerar som en termostat i kroppen och ifall den är nerriden så blir hela systemet slött. Vanliga symptom är trötthet, man fryser lätt och har ofta kalla händer/fötter/nästipp, viktuppgång, svårt att gå ner i vikt, svårt att bygga muskler, torrt hår med dålig kvalitet, torr hy, sköra naglar, nedstämdhet, hjärndimma, morgonhuvudvärk, förhöjda värden av triglycerider, LDL och kolesterol, mag/tarmsymptom, kronisk förstoppning samt att dåliga bakterier och svampar gärna långtidscampar i tarmen.

Förlåt Maria att vi avbryter, men sa du dåliga bakterier? Menar du att en obalans i tarmfloran kan ha ett samband även med sköldkörtelproblem?

– Japp, det sa ja. Många saker kan leda till obalanser i sköldkörteln, bl a obalans i tarmfloran, näringsbrister, överkänsligheten mot gluten och annan mat och p-piller. 60 % av ditt aktiva sköldkörtelhormon T3 omvandlas i levern så har du leverproblem sker det inte effektivt. 20 % av ditt T3 omvandlas i tarmen av dina goda tarmbakterier så du kan ju tänka dig vad som händer om du har långtidscampande dåliga bakterier i tarmen eller har fått massa antibiotika.

Men, symptomen ovan känns ju minst sagt lite diffusa. Vad ska man göra om man misstänker att man har problem med sköldkörteln?

– Ja, de är lite diffusa och det är väl tyvärr därför som det kan ta så lång tid innan en person får hjälp. Uppsök en läkare/endokrinolog och be om följande sköldkörtelmarkörer: TSH, fritt T3 och T4, totala T3 och T4, TPO Ak, TG Ak och gärna något som heter rT3 . Sedan kan du alltid be om vitamin D och järn. Det är jätteviktigt att ta alla tester eftersom en väldigt vanlig anledning till problemen är att man utvecklar antikroppar mot sin sköldkörtel, dvs att en autoimmun sjukdom (AIS) utvecklas. Då börjar ett självkrig i kroppen som förstör den egna vävnaden. Klienten jag nämnde som hade problem med sköldkörteln hade gått till läkaren redan för 6 år sedan och kollat flera sköldkörtelmarkörer, bl a testat antikroppar. Hon fick Levaxin för att höja sitt sköldkörtelhormon men blev inte bättre. På papperet har hennes värden som TSH, T3 och T4 blivit helt perfekta men TPO-antikropparna fortsatte att öka. Tyvärr testades hon aldrig för TPO-antikropparna och förmodligen gjordes inte det för att läkarna inte alltid vet hur man kommer till bukt med TPO-antikropparna. Om hon hade testats för TPO-antikroppar hade man kunnat se att hon utvecklat Hashimotos. Hashimotos är just när man har antikroppar mot sin sköldkörtel, dvs en autoimmun sjukdom. Jag verkligen lider med läkare för de vill såklart göra sina patienter bra men vet oftast inte vad de ska göra när en patient har antikroppar mot en vävnad. Verkligen tråkigt för både patienten och läkaren.

Okej, så Levaxin är en medicin men inte alltid tillräcklig för att komma till bukt med problemet?

– Levaxin kan öka kroppens produktion av det aktiva sköldkörtelhormonet T3 och har du låga värden och tar Levaxin så kan du genast må bättre. Dock är processen att skapa T3 lång, – den börjar i hjärnan (hypotalamus + hypofysen) och slutar i kroppen (involverar flera organ och tarmbakterier) och mycket kan gå fel i denna process. Om det t ex är så att du samtidigt har TPO-antikroppar så kommer de inte alls påverkas av att du tar Levaxin, dvs TPO-antikropparna kommer inte att gå ner. Du kan gå på Levaxin i åratal utan att känna dig bättre just pga att kroppen självkrigar. Därför måste du undersöka de bakomliggande anledningarna till vilket steg i T3-formationen det gått fel och varför din kropp självkrigar.

Men vad gör man för att bli kvitt TPO- och TG-antikroppar och komma till bukt med Hashimotos?

– Det gör man genom att hitta de bakomliggande anledningarna till varför kroppen börjar självkriga. Oftast ligger näringsbrister, matöverkänslighet, läckande tarm, inflammationer, gifter, fel mikrober och stress som grund för de flesta autoimmuna sjukdomar. Det gäller att städa upp i kosten, bara äta det som vi verkligen behöver dvs fibrer från grönsaker och frukt, proteiner och bra fetter. Träna och vila. Sova. Vara mindful, glad, ha mening och mål i livet, utöva sina hobbies, skratta och leva lyckligt.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.