fbpx

Recept

Post image

En lyxig chokladtårta utan mjöl (men med svarta bönor).

I går fyllde världens finaste och snällaste och smartaste duracellkanin Ludde 8 år, så då tog vi tillfället i akt att baka en glutenfri chokladtårta. Med en hemlig ingrediens: svarta bönor. Innan vi sätter igång och läskar dig med vaniljpulver, kokosolja och honung hit och dit vill vi dock passa på att varna för en sak: det finns ingen bild på chokladtårtan. Vi hade så kul och var så glada att vi glömde fotografera den. Flåt.

IMG_1094

Du behöver ta fram:

– 400 g svarta bönor
– 6 ägg
– 1 tsk vaniljpulver
– 2 dadlar
– 1/2 tsk havssalt
– 1 dl kakao
– 2 tsk bakpulver
– 1 knapp dl kokosolja
– 1 1/2 dl honung

Du behöver göra:

Mixa bönorna tillsammans med tre av äggen, vaniljen, dadlarna och saltet till en jämn smet. Blanda kakaon och bakpulvret i en annan skål. Vispa honungen och kokosoljan och kläck ner de andra tre äggen, ett i taget (vispa ett tag mellan varje ägg, ha inte för bråttom). Tillsätt bönsmeten och kakaoblandningen och vispa ihop allt till en smidig smet. Sätt ugnen på cirka 100 grader förresten.

IMG_1110

Häll över smeten i en rund bakform (gärna med bakplåtspapper i botten och kokosolja på kanterna) och låt stå i ugnen i cirka 1 timme (prova dig fram med en sticka). Låt kakan svalna till rumstemperatur innan du slår in den i plastfolie och låter den stå till sig i kylen över natten, enligt Tareq (som vi fått inspirationen till receptet från) blir det godast så. Dekorera denna chokladtårta med färska bär och tårtljus innan du serverar den.

IMG_1122

Vill du spara in på diskmedel? Ropa på ett valfritt barn, ta fram en slickepott och räck över bunken. Och när slickepotten inte längre räcker till …

IMG_1136

… så finns det andra knep att ta till.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här.
Receptinspiration: nya boken “Mat som gör gott” av Tareq Taylor.

 

 

Dela

Kommentarer

  1. Gunnar Friberg skriver:

    Hej!
    Är de svarta bönorna blötlagda och kokade?
    Finns det kanske bättre sätt än att använda plastfolie?
    Soliga hälsningar
    Gunnar

    1. Food Pharmacy skriver:

      Ja – klart det finns bättre sätt än plastfolie. Faktum är att det nog inte behövs någonting alls mer än kylskåp, vi var bara “lata” och gjorde exakt som det stod i ursprungsreceptet. Nästa gång tänker vi till! Den här gången hade vi bråttom och använde ekologiska svarta bönor på tetra, men blötlagda och kokade går förstås lika bra det också. Ha en fin dag!

  2. Jennie skriver:

    Hej! Mumsigt! Har ni provat att göra den med carob istället för kakao? Hade tänkt denna till kalas i helgen men har en gäst som inte kan äta kakao (även rå).

    1. Food Pharmacy skriver:

      Det tror jag går alldeles utmärkt! Gjorde muffins med svarta bönor för några dagar sedan som var enbart med carob (och kardemumma) och det var hur gott som helst. Lycka till!

  3. Jennie skriver:

    Hej! Kakan står i ugnen men den blir aldrig fast. Varit inne snart 2 timmar. Kan jag ha missat något? eller kan det ta sådan tid?

    1. Food Pharmacy skriver:

      Attans, det låter inte alls bra ju. Vi satte vår ugn på strax över 100 grader (det är ju så svårt att säga exakt hur varmt men 110-125 kanske?), så testa att höja temperaturen lite kanske? Håller tummarna för att det gick bra tillslut! Hör gärna av dig igen och berätta hur det gick!

  4. Johanna skriver:

    Ni får gärna dela med er av receptet på muffinsen med svara bönor 🙂

    1. Food Pharmacy skriver:

      Hmmm, vilka muffins?

  5. Jennie skriver:

    Hej igen, ang kakan som aldrig blev fast i ugnen tog jag till slut ut den och lät den stå till sig lite så löste det sig jättebra. Fast jag ska prova att höja värmen lite och se om det går fortare. Den blev i vilket fall supergod! Godast blev det med kakaon, gjorde en med carob också men den smakade väldigt mkt honung.
    Tror Johanna menade att ni skrev att ni gjort muffins på svarta bönor och carob, som ni skrev som svar på mitt inlägg. Tar gärna också receptet på dom =)
    Tack för en supersida!

  6. Vore fint med denna kaka utan ägg

    1. Food Pharmacy skriver:

      Ulla! Skriv brownie i sökrutan på bloggen så ska du få smaka på en riktigt god chokladkaka utan ägg. Eller, vänta förresten, länken kommer här: http://foodpharmacy.se/2016/07/raw-brownie-vegan-glutenfri-jada-jada-jada/

  7. Hej och tack för ett intressant recept! Jag håller på att planera nästan-sockerfritt barnkalas och har 3 små funderingar 😉 Skulle det förändra smaken/konsistensen om jag valde en annan bönsort? Skulle det vara möjligt att försöka dela tårtan i 1 eller flera lager och smeta på tex banan som fyllning eller är det bara onödigt att riskera förödelsen? Och det viktigaste; skulle min blivande 2åring gilla denna tårta eller smakar den kanske för starkt av kakao? Kan ju ta ett par extra dadlar etc tänker jag 🙂

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra.
Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.