Hjälp, mitt barn äter inte broccoli (del 2). – Food Pharmacy

Recept

Post image
fav

Hjälp, mitt barn äter inte broccoli (del 2).

fav

Hej och välkommen till del 2 av den spännande följetongen ”Hjälp, mitt barn äter inte broccoli”. Försök 1 (krämig shreksoppa) gick inget vidare utan spottades ut med full kraft. Så i dag ska vi prova något helt annat, nämligen en supergod thailändsk broccolisallad från Viktor Ingemarssons kokbok “En grön kärleksaffär”. Den innehåller massa saker som våra barn gillar – mango, gojibär och tamarisoja – men vi har ändå barnanpassat receptet något, så vill du ha de exakta måtten så får du köpa Mattias bok (rekommenderas varmt!).

IMG_1243

Du behöver:

– minst ett barn

Till salladen behöver du dessutom:

– 1 stor broccoli
– 2 dl blötlagda solrosfrön (cirka 4 timmar)
– 2 gräslöksknippen
– 1 mango
– 1/2 dl gojibär
– 1/2 dl sesamfrön
– 1/2 tsk salt

Och till dressingen behövs:

– 1/2 dl tamarisoja
– 1/2 dl sesamolja
– 1/2 dl rapsolja
– 2 cm ingefära (grovhackad)
– 1/2 lime ink fruktkött
– 1/2 dl sesamfrön

IMG_1247

Steg 1:

Plocka buketterna av broccolin, lägg dem i en bunke och massera in saltet. Hacka gräslöken, skär mangon i små kuber och blanda med bären och fröerna. Mixa alla ingredienserna till dressingen och massera in i broccolin så att den kommer åt överallt. Vänd ner alla grönsaker, nötter och fröer. Smaka av. Så gott!

IMG_1254

Steg 2:

Blanda ut salladen med något som du vet att barnen verkligen gillar. Här är alla medel tillåtna. Ropa att maten är klar. Servera och ta skydd. Lycka till!

 

Rookie_200x200px-03

Läsartips!
En läsare tipsade om det kan funka att ge broccolistjälken till barn som inte gillar broccoli. Om man skalar och skär stjälken i tunna stavar så ser den inte ut som broccoli = barnen blir inte misstänksamma. Dessutom smakar inte stjälken så mycket broccoli utan snarare mer som som en lite kraftigare gurka. Värt att prova!

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

 1. Elisabeth skriver:

  Har ni något tips på vad man kan ersätta soja med? Min son tål inte det. Vanligt salt fungerar men det blir inte lika gott…

 2. UlrikaLE skriver:

  Ett annat tips som “tar bort” lite av broccolismaken, och som kan få en kräsnaste att plötsligt äta broccoli: Paolo Robertos Broccoli (möjligen modifierad av mig, minns inte riktigt)
  *koka broccoli
  *gör en dressing på: vitlök, citronsaft, olja, herbamare grönskskrydda – mycket av allt, speciellt citron
  *häll av broccolin och rör ner den varma broccolin i dressingen. Klart!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Aaah vilket bra tips! Detta får bli del tre i den spännande följetongen!

 3. ELLIE skriver:

  Hemma hos oss (med en sexåring och en fyraåring) är broccoli små TRÄD och blir genast jättekul att äta. Funkar bäst kokta “al dente” så de verkligen är knallgröna och fina. Tror många sönderkokar grönsaker till barn och då blir ju verkligen broccoli trist, grått och nja… inte så jättegott kanske.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Låter underbart!

 4. Marie skriver:

  Jag hittade till er blogg igår, via ert reportage i SvD. Har själv haft en tarmsjukdom i 25 år och har de senaste åren (sedan jag ‘blev’ vuxen) funderat mer och mer på vilken mat som kan hjälpa mig att hålla tarmen frisk, snarare än att knapra piller.
  Är ingen bloggläsare i vanliga fall, men ääälskar verkligen denna, ert språk, ironin, recepten mm. Härligt!!

  Nu till broccolin. Min 6-årings favoritgrönsak! När hon har kompisar hemma på middag serverar jag alltid broccoli (busigt jag vet) kompisarna pillar och försöker gömma broccolin, dottern ber om en portion till. 🙂

  Mitt förslag är att ni börjar med fryst broccoli, och INTE kokar sönder det (fryst broccoli är känsliga saker, behöver extra TLC). Eftersom broccoli också är en av mina favoritgrönsaker har jag alltid serverat det hemma och märkte att när jag tog genvägen via fryst broccoli åt dottern utan att klaga. När jag var duktig och kokade färsk broccoli vägrade hon äta eftersom det inte smakade ‘som det skulle’.
  Jag tror det handlar mest om att konsistensen är annorlunda, så i början innan barnet helt accepterar broccolin är det noga att broccolin är perfekt kokt enligt barnens smaklökar – alltså inte äckligt sönderkokt och tyvärr inte heller vuxet ‘al dente’. Och, en klick smör och lite salt behövs. Jo jag vet att smör och salt inte är det bästa enligt vissa, men är tanken att få barnet att se broccolin som ätbar, eller måste den dessutom serveras ‘nyttigt’…?

  Nu äter dottern även färsk broccoli, med eller utan smör och salt, men broccolisoppa eller pure gillar hon inte ännu…. Ska testa ert ‘Försök 1’. 🙂

  Det var allt från mig, ser fram emot att lära mig mer av er och Stig, och att testa en massa nya goda recept. 🙂

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej och tack för fina ord och för bra tips!

 5. Louise C skriver:

  För många barn är näsan det kräsnaste organet, om man lättkokar broccolin med lite salt och tillsätter lite bikarbonat till kokvattnet så brukar det ta udden av den fräna doften av både broccoli och blomkål!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Åh, tack för tips! Kanske får bli en del 4!

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.