fbpx

Professor Stig

Post image

Professor Bengmark: Vårt mål var att hitta en antiinflammatorisk elit av bakterier.

Food Pharmacy är medgrundare till Super Synbiotics AB som säljer professor Bengmarks synbiotika Synbiotics15

Nu är det bara ett par veckor kvar tills synbiotikan är på plats och vi tänkte ta tillfället i akt att berätta lite mer om den. Och vem är då inte bättre att intervjua än dess pappa, professor Stig Bengmark.

– Stig, berätta lite mer om bakgrunden till synbiotikan.

– 1999 startade jag ett projekt tillsammans med några forskarkolleger där vi samlade in och noggrant studerade drygt 500 olika mjölksyrabakterier varav nästan 200 kom från växande plantor i naturen.

– Varför var du just inriktad på att hitta bakterier som motverkade inflammation?

– Eftersom jag hade ägnat år till att forska på orsaken till kroniska sjukdomar och insett att inflammation var en viktig komponent, var vårt mål att hitta en antiinflammatorisk elit av bakterier. Speciellt intresse ägnades åt bakteriernas förmåga att förstärka varandras antiinflammatoriska egenskaper. Baserat på våra studier valde vi ut och tog vi patent på fyra unika mjölksyrabakterier. Eftersom vi tidigt kunde konstatera att bakterierna med hjälp av fibrer kunde mångdubbla sig i grovtarmen, skickade vi med bakterierna en “matsäck” med fyra växtfibrer som var särskilt kända för att vara bra mat för bakterierna (sk prebiotika). Kompositionen fick namnet Synbiotic 2000® och tidiga studier på försöksdjur bekräftade dess unika egenskaper att slå ner inflammation och skydda kroppens vävnader mot skada.

– Finns det någon forskning på den?

– Ja, under mer än 15 år har vi gjort studier över hela världen på allt från IBS, HIV, cancerpatienter och levertransplantationer.

– Och vilka resultat visar forskningen på?

– Kompositionen har gång på gång visat sig vara framgångsrik i arbetet att rekonditionera tarmfloran och stärka immunsystemet hos svårt sjuka människor, ofta i intensivvården. Fram tills i dag har vårt fokus mest varit inriktat på att förebygga och behandla svåra infektioner och inflammationer, men på senare tid har vi även intresserat oss för att stärka immunsystemet och förebygga och behandla kroniska sjukdomar genom att dagligen tillföra våra goda bakterier och fibrer. Idag är det ställt utom allt tvivel att en väl fungerande tarmflora är en viktig förutsättning för att vi ska hålla oss friska. Våra förfäder hade ungefär en elakartad bakterie på en miljon goda, men med dagens matvanor, stress, brist på motion och konsumtion av antibiotika (och andra mediciner) är det inte ovanligt att de elakartade bakterierna har tagit över och dominerar tarmfloran.

– Så, vad är Synbiotic 15?

– Det är en ”lightversion” av Synbiotic 2000® som består av tre av mina fyra bakterier (jag kallar dem “mirakeltrion” Trippel P – Plantarum, Paracasei och Pediococcus) och 5 gram av fyra fibrer.

– Är det något mer man behöver tänka på?

– Jag är övertygad att du kommer långt med att tillföra ett dagligt tillskott av Synbiotic 15. Det är likväl min önskan att du inte glömmer att samtidigt äta stora mängder råa grönsaker varje dag (som är fulla av fibrer och mat till dina tarmbakterier) – gärna mer än 1 kg.

Food Pharmacy är medgrundare till Super Synbiotics AB som säljer professor Bengmarks synbiotika Synbiotics15

Dela

Kommentarer

 1. Dora Vig Bjon skriver:

  Jag undrar vad består av de 4st fibrerna?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tack för din fråga – säkert fler som undrar! Håll utkik på bloggen i morgon så sätter vi ihop ett helt inlägg om det!

 2. Emma skriver:

  Hej!
  Jag undrar från vilken ålder man kan ta synbiotikan? Jag har två små hemma som jag vill proppa full med braigheter såklart.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Det finns glädjande nog ingen nedre åldersgräns, vi vet spädbarn som har fått den, och vi tänker absolut ge den till hela familjen!

 3. Hej hörni!

  Spännande med synbiotikan. Har dock Stig på fejjan, och där la han ut någon text nyligen om att man ”lika gärna kunde slänga pengarna i sjön” hellre än att köpa synbiotics, om man inte följde hans budord till punkt och pricka. Lite nedslående, då jag absolut tänkt köpa men samtidigt inte äter prickfritt alls – värmer upp mat, äter ”sockerliknande mat” ibland osv. Tänkte kolla med er vad som gäller, innan man köper, då budskapen kommer från Stig på båda ställen men verkar skilja sig markant åt.

  Tack!

  Sofia

 4. Karin Liliekvist skriver:

  Intressant om det kan hjälpa vid ME/CFS?

 5. Annika skriver:

  Säger som Sofia, vill ju gärna ha utrett om man måste vara helt koststrikt för att synbiotikan ska göra nån nytta, eller om det funkar att vara en helt vanlig människa som slarvar en hel del. Är det nån mening då?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Annika och Sofia!
   Stig ber så hemskt mycket om ursäkt för att han i all hast uttryckte sig slarvigt! Stig som själv följer budorden till punkt och pricka anser att han inte är i behov av synbiotikan eftersom hans kost och livsstil är snudd på optimal. Samtidigt vill Stig understryka att synbiotikan inte är ett alternativ till budorden. I praktiken innebär det att man inte kan leva på Coca-Cola och pizza bara för att man äter tillskott av synbiotika. En god kost är grunden för hälsa. Synbiotikan är ett bra komplement av goda bakterier och fibrer men det är viktigt att du samtidigt får i dig fibrer från din mat och då gärna från råa grönsaker som också är fulla av antioxidanter, vitaminer och mineraler. Synbiotikan är ett utmärkt tillskott för dig som är mån om din kost men av olika anledningar inte har förmåga att leva enligt budorden

 6. Marknaden översvämmas av olika probiotika. Svårt att välja vad som är bra för en själv. På rekommendation har jag testat Prescript Assist som också är en synbiotika. Innate response har jag också bra erfarenheter av. Lite nyfiken på Bengmarks synbiotika men saknar information från de som har erfarenhet av den utan att ha ekonomiskt intresse. Den är dessutom den dyraste av alla och i pulverform. Har läst att probiotika bör vara inkapslad för att ta sig hela vägen till tarmarna. Någon som vet?

 7. Anna Karin skriver:

  Påverkar synbiotikan histaminintolerans på ett negativt sätt?

 8. Katarina skriver:

  Undrar samma som Karin ovan, Ang histaminintolerans?!
  Mvh Katarina

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.