Ditt bajs säger mer om dig än ditt dna. – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Omvärldsbevakning

Post image

Ditt bajs säger mer om dig än ditt dna.

Yes, precis så löd rubriken för den inledande artikeln i SvD:s artikelserie om tarmfloran och dess påverkan på vår hälsa. Först ut i måndags var Tim Spector, professor i genetik och epidemiologi vid Kings college, London. Han är även chef för TwinsUK Registry och leder British Gut Microbiome Project.

Nu är Tim Spector aktuell med boken ”Matmyten – vetenskapen om vad vi äter och hur det påverkar oss”, genom vilken han vill sprida kunskap om hur tarmfloran påverkar både fysisk och psykisk hälsa. I sin bok berättar han om hur vi ska äta för att gynna de goda tarmbakterierna, eftersom en frisk tarmflora med många goda bakterier i sin tur ger ett stärkt immunförsvar och skydd mot många sjukdomar (men detta är ju gammal skåpmat för dig om du läser den här bloggen).

Vi brukar ju själva tänka att vi ska mata våra “husdjur” (dvs våra goda bakterier) när vi äter, för att boosta vår tarmflora och immunförsvar. I artikeln kan vi läsa att vi vid varje måltid ger näring till hundra biljoner andra varelser som är viktiga för vårt välbefinnande och att vi varje dag ska tänka på hur vi kan stärka den kolonin. Vi inser att vi helt enkelt måste klicka hem Tim Spectors bok.

Och, just det, hur var det nu med det där att bajset skvallrar om vår livsstil? Tim Spector fick i uppgift att analysera 7 anonyma avföringsprov för att beskriva personernas hälsostatus och livsstil, och det visade sig att han genom avföringen kunde ge en bra bild.

– Du kan säga mycket mer om en människa utifrån deras bajs än vad du kan utifrån deras DNA. Ge mig ett avföringsprov så kan jag säga om det kommer från någon som är tjock eller smal, har diabetes, någon som äter sunt eller mycket skräpmat.

Här har du artikeln i sin helhet: http://www.svd.se/ditt-bajs-sager-mer-om-dig-an-ditt-dna

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

 1. Louise Waldén skriver:

  Hej Mia & Lina!
  Tack för era fantastiska böcker och bra podd. Ni inspirerar verkligen vår familj att äta bättre – trots att det är en ständig utmaning 🙂
  Jag vet att ni genomfört avföringsprov. Det vill vi också göra men jag tycket det är svårt att guidea mig på
  Nätet. Har ni tips på vart vi ska vända oss?
  Tack för ert engagemang.
  Vänliga hälsningar Louise

Comments are closed.

Kommentera

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.