Är fibrer anti-aging? – Food Pharmacy

Forskning, Food Pharmacy

Post image

Är fibrer anti-aging?

Idag ska det handla om något så spännande om fibrer och deras anti-aging effekt. Sedan vi började blogga om matens påverkan på hälsan har vi identifierat ett gäng nycklar som är viktiga för att boosta immunförvaret. En av dessa nycklar är fibrer. Enkelt förklarat: fibrer är våra tarmbakteriers viktigaste föda. Med hjälp av fibrer växer och förökar sig våra goda bakterier i tarmen, vilket ger en rikare tarmflora, vilket ger ett starkare immunförsvar.

Tyvärr äter vi alldeles för lite anti-aging fibrer i vår del av världen. Medelintaget av fibrer i Europa och USA är pyttelitet, cirka 15 gram, och långt under vad Livsmedelsverket och deras motsvarigheter i andra europeiska länder och USA rekommenderar. Den fiberfattig kosten har lett till att människor i allmänhet och speciellt de som lider av förhöjd inflammation har:

1) en fattig tarmflora

2) därmed ökad risk för kronisk inflammation och kroniska sjukdomar

Många människor har ätit så fiberfattig kost under så lång tid att de helt enkelt tappat sin fibersmältande tarmflora. Då de under många år helt undvikit att ”mata”  sina goda och skyddande bakterier med fibrer.

Nåväl, det har blivit dags att göra skäl för rubriken. Nu visar nämligen en ny studie, som publicerats online i tidskriften Aging, att mer fibrer i kosten förebygger kronisk sjukdom. Forskarna mätte kostintag hos 1 609 friska äldre (>49 år) deltagare och registrerade sedan förekomst av cancer, hjärtsjukdom, depression och kognitiv funktion under tio år. De som åt mest fibrer, i första hand från frukt och fullkorn, hade 80 procent större chans att vara utan kronisk sjukdom tio år senare, jämfört med dem som åt minst. Forskarnas slutsats är att ett högt fiberintag påverkar sannolikheten att åldras hälsosamt.

Vad vi tycker är lite extra intressant med studien är att den omfattar äldre människor. Människor som vi ofta hör säga ”jag är så gammal nu att det inte spelar någon roll vad jag äter”. Eller ”nä jag, jag hur ju ätit så onyttigt hela mitt liv så nu är det lite väl sent att ändra på kosten”.

Då råa grönsaker är bland de mest fiberrika som finns avslutar vi med att dela några goda recept.  Recept som inte bara bidrar med fibrer, utan som dessutom får dina goda bakterier att dansa Foxtrot året runt.

Tre fiberrika recept från Food Pharmacy:

Food Pharmacys Kebnekaisesmoothie
Morotspasta med sting
Chiagröt med kokos och passionsfrukt

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.