Recept

Professorns favorit: Glutenfritt surdegsbröd med helt bovete och chiafrön.

När vi tänker på surdegsbröd tänker vi på småkrångliga surdegskulturer och surdegshotell. Tills i går då professor Stig delade med sig av ett recept på ett surdegsbröd som varken kräver kultur eller hotell. Men ändå surdeg? Det här låter för spännande för att inte prova. Hemma hos Stig och hans fru Marianne är detta surdegsbröd det enda bröd de äter numera äter. De bakar det i 120 grader tills innertemperaturen i brödet blivit 99 grader! Vi har inte hunnit prova det än, men du som undrade vad vi har för helgplaner hittar svaret nedan.

Surdegslimpa med bovete och chiafrön

4 dl hel bovete + 1 l kokande vatten (till sköljning)
6 dl vatten
2 msk chiafrön eller krossade linfrön
1 dl sesamfrön (kan uteslutas)
1 tsk salt
1 msk honung (valfritt)
1/2 tsk brödkryddor (valfritt)

Skölj bovetet i durkslag med kokande vatten och lägg det avrunna bovetet i blöt med nytt kallt vatten tillsammans med sesamfrön över natten. När bovetet har svällt upp ska det knappt täckas av vatten så häll av överflödigt vatten om det behövs. Det är bättre att det först är för lite vatten så att du kan tillsätta mer vid behov. Mixa bovetet och fröna (tillsätt även chiafröna) i blötläggningsvattnet (ska inte hällas av och sköljas). Tillsätt salt och annan valfri smaksättning om du vill. Konsistensen ska vara som riktigt tjock gröt och mixad till nästan helt slät konsistens. Olja in insidan av en limpform  – helst med kokosolja i fast form eftersom att det sitter kvar tills att limpan ska bakas. Häll smeten i formen och täck över med plastfilm eller bakduk. Låt jäsa i rumstemperatur under 24 timmar (i ett kallt kök kan det dröja upp till ett halvt dygn till tills att brödet jäst upp). Grädda brödet på 120° i några timmar. Använd gärna ugnstermometer och ta ut bördet vid 99°. Låt limpan svalna på galler under bakduk. Ät!

Receptinspiration: nillaskitchen.com

stamp-glutenfreestamp-milkfreestamp-vegetarian


Kommentarer
Johanna skriver:
2 juni, 2016 kl. 09:35

Hej!

Tog ut detta bröd i ugnen i morse för att låta det svalna 🙂 Det blir spännande att smaka när jag kommer hem…

Äras den som äras bör skriver:
2 juni, 2016 kl. 11:53

Orginalreceptet kommer härifrån 🙂
https://www.thehealthychef.com/2012/06/gluten-free-bread/

  Food Pharmacy skriver:
  5 juni, 2016 kl. 21:50

  Spännande med quinoa, det måste vi också testa förstås!

Johanna skriver:
3 juni, 2016 kl. 08:08

Underbar konsistens, men var inte rädda för att krydda lite extra 🙂

Någon som ”vågar” sig på detta recept och delge resultatet?
https://nillaskitchen.com/2016/06/01/hemmagjord-kokosyoghurt-med-probiotika-vegan/

Vilken probiotika rekommenderar, ni förutom Synbiotic 15, när man ska göra yoghurt?

Tack för alla recept ni delar med er!

  Food Pharmacy skriver:
  5 juni, 2016 kl. 21:49

  Stort tack för återkoppling, en annnan läsare tipsade just om kanel, kanske värt att prova? Kokosyoghurten låter ju hur spännande som helst, måste prova snarast! Aldrig gjort egen yoghurt så ingen erfarenhet (än) tyvärr.

Cecilia skriver:
3 juni, 2016 kl. 08:55

Har gjort detta bröd flera gånger och det blir lika bra varje gång!

  Food Pharmacy skriver:
  5 juni, 2016 kl. 21:47

  Härligt att höra!

Katarina skriver:
3 juni, 2016 kl. 12:52

Hur länge är några timmar? Snackar vi en natt eller?

  Food Pharmacy skriver:
  5 juni, 2016 kl. 21:53

  Nej, det tror vi inte. Snarare två timmar (fast nu gissar vi bara, har inte hunnit testa receptet än).

Johanna.j skriver:
4 juni, 2016 kl. 21:24

Hej, tack för en rolig och inspirerande blogg. Jag har bakat detta bröd några ggr och brukar använda sötmandel istf sesamfrön och krydda med kanel. Det blir godare smak tycker jag. Jag låter då mandel blötläggas med bovetet. Jag rekommenderar också bakplåtspapper. När jag smorde med kokosolja satt halva brödet kvar i formen…

  Food Pharmacy skriver:
  5 juni, 2016 kl. 21:47

  Ah, bra tips att ha i kanel som är så antiiflammatoriskt! Ska försöka hinna baka brödet nu i veckan. Tack för tips!

Sara skriver:
23 augusti, 2016 kl. 09:28

Efter ett dygn i rumstemperatur luktade det gammalt så jag fick slänga degen. Några tips?

  Food Pharmacy skriver:
  5 december, 2016 kl. 15:00

  Det råkade vi också ut för när vi provlagade det! Ska ge det ett nytt försök snart!

Rikard skriver:
24 augusti, 2016 kl. 20:59

Hej, och tack för en mycket intressant blogg! Surdegsbakande har ju varit mycket populärt ett tag nu, och på er blogg läser jag hur viktigt och bra bakterier är samtidigt som vetemjöl inte är det. Vad säger professorn om ett ”vanligt” hembakat surdegsbröd på huvudsakligen vetemjöl, vatten och surdeg? Tack på förhand.

  Food Pharmacy skriver:
  5 december, 2016 kl. 14:58

  Stig älskar surdeg men inte vetemjöl och framför allt inte gluten.:)

Charlotte skriver:
28 augusti, 2016 kl. 21:40

Är det någon som provat att baka detta i en slow cocker?

  Food Pharmacy skriver:
  31 augusti, 2016 kl. 18:02

  Charlotte, vi har inte provat men om du provar så snälla återrapportera!

Diddi Svartsjö skriver:
28 september, 2016 kl. 10:14

Hej. Jag undrar över det här med att skölja i kokande vatten? Jag sköljer i kallt vatten 5-10 ggr och får då bort saponinerna. Då kan fröna ”gro”lite och bilda nyttigheter.
Vad är skillnaden eller VARFÖR kokande vatten?

  Food Pharmacy skriver:
  10 oktober, 2016 kl. 21:01

  Intressant. Du vet alltså att det räcker med kallt vatten för att få bort dem? Låter ju mycket bättre isf!

Nina skriver:
1 oktober, 2016 kl. 06:59

Om brödet inte jäser upp, vad har jag gjort för fel? Degen har stått ett dygn nu o det händer ingenting.. Ska degen lixom växa, som en jästdeg?!

  Food Pharmacy skriver:
  10 oktober, 2016 kl. 20:40

  Ok, här kommer ett erkännande: vi har också misslyckats med detta receptet. Lyckats en gång och misslyckats en gång. Måste nog göra det en tredje gång för att förstå vad vi gjorde för fel. Stig påstår ju att hon lyckas varje gång.:)

Nina Z skriver:
1 november, 2016 kl. 12:41

Nej, det här brödet funkar INTE att laga på låg temperatur. Totalt kollapsat i mitten. Efter nära tre timmar i ugnen var det fortfarande inte färdigt. Gav upp och drog upp temperaturen till 150 istället. Då kan man lika gärna koka brödet som när man gör Upplandskubb. Det tar 4 timmar med fint resultat. Innertemperaturen fick jag då upp till ca 88.

  Food Pharmacy skriver:
  9 november, 2016 kl. 18:14

  Ajdå!

Malin R skriver:
5 januari, 2017 kl. 13:37

Jag och min syster har ändrat om i receptet lite grann. Vi kör med 3,5 dl hel bovete och 2 dl naken havre med mer chiafrön och kryddor. Detta för att få större bröd. Vi brukar köra våra limpor (kör alltid dubbelt) i 175 grader och 1 tim 35 minuter. Det lustiga är att de sväller upp olika från gång till gång. I bland inte alls, i bland lite grand och några få gånger ganska mycket. I bland sväller de båda upp olika. Vi har dock aldrig misslyckats, en gång blev de lite för ogräddade då vi körde med varmluftsugn och inte fick till temperaturen, men de blev hyfsade ändå när vi rostade dem.

  Food Pharmacy skriver:
  10 januari, 2017 kl. 15:17

  Toppen, grym feedback!

susanne Drougge skriver:
6 mars, 2017 kl. 16:10

Hej
Jag undrar kring chiafrö. För att komma åt näringen i sesamfrö behöver de krossas, så är det ju med linfrö (om vi vill komma åt innehållet) också. Hur är det med chiafrö? Eller har de ett giftigt innehåll likt linfrö?
Med vänlig hälsning Susanne

  Food Pharmacy skriver:
  12 mars, 2017 kl. 22:18

  Aldrig hört att chiafrön skulle vara giftiga (men välj alltid eko).

Sara skriver:
26 mars, 2017 kl. 18:50

Konstaterar att
1. Jag lyckades hetta upp hela smeten i blendern när jag mixade den lite för länge. Fick åh nej-känsla när jag tänkte att väldigt varm smet kommer inte funka att jäsa. Slängde in den i ugnen direkt istället. Det blev ett bröd ändå. Utan jäsning. Surdegsbröd minus surdegen då. Men ett gott bröd!
2. Jag kommer aldrig kunna baka bröd lägre än 140 grader i min ugn… det bara vill inte. Gå. Går inte. Tror alla ugnar verkar vara lite olika, i synnerhet då de ugnar som vi använder idag inte är utformade för att baka på låg värme.

  Food Pharmacy skriver:
  30 mars, 2017 kl. 07:07

  Ja men börjar också tro att ugnarna är olika faktiskt …

Kommentera

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra.

Observera att du måste få en godkänd kommentar
från en admin innan dina kommentarer visas.