Raw citron- och jordgubbscheescake. Perfekt sommartårta till midsommar. – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

Raw citron- och jordgubbscheescake. Perfekt sommartårta till midsommar.

fav

Vi lovade ju att dela med oss av receptet till tårtan som vi bjöd ångarna på på förra helgens kalas (kul att auto correct ändrade ungarna till ångarna – dom ångade på rätt bra på kalaset). Nåväl, vi har ingen tid att spilla. Funderar du på vilken tårta du ska servera till barnkalaset eller midsommarkaffet så är svaret: den här.

IMG_1535

Börja med att ställa fram 500 gram frysta jordgubbar så att de får tina i lugn och ro i rumstemperatur.

IMG_1531Mixa 1 dl kokosflingor, 3 1/2 dl naturella mandlar och ett tiotal dadlar till en kladdig botten. Är den inte tillräckligt kladdig? Addera fler dadlar eller ha i lite kokosolja. När du är nöjd med konsistensen kan du trycka ner botten i en oljad springform och ställa den i frysen.

IMG_1562

Mixa 6 dl cashewnötter (som du gärna blötlagt över natten), 1 msk vaniljpulver, 1 dl lönnsirap, 1 1/2 dl citronsaft och 2 dl kokosolja … vänta lite nu … förlåt, men måste bara …

– Emil?
– Ja?
– Har du tagit den sista kokosoljan?
– Ja?
– Alltså, vi håller på att baka en tårta med våra läsare här och så upptäcker vi att kokosoljan är slut.
– Åh fan.
– Ja, det kan man ju kalla det.
– Ska jag sticka affären?
– Ja tack …
– Är det brådis?
– Ja tack …

IMG_1548

Slicka av dina små dadelfingrar medan du väntar på att Emil handlar mer kokosolja.

IMG_1410

När kokosoljan äntligen är på plats kan du köra allt i mixern tills cashewklabbet blir alldeles sammetslent. Ta ut botten ur frysen och bred ut din nötgrädde över den.

IMG_1542

Kommer du ihåg jordgubbarna? När dom har tinat kan du mixa dem med 2 dadlar.

IMG_1412

Klutta ut jordgubbs- och dadelsylten på cashewfyllningen och rör runt lite försiktigt med en kniv så det blir ett fint mönster.

IMG_1414Dunka till lite på sidan så att allt blir platt och snyggt (nej, vi påstår inte att du inte kan tänka själv, vi ville bara … äsch … du hajar!). Plasta in och ställ in i frysen över natten. Flytta över till kylen cirka 3 timmar innan den ska serveras.

IMG_1612Servera till lämplig skara busfrön.

IMG_1616Utvärdering: 4/5 barn gillade tårtan. Det femte barnet gillade den inte alls. Och om du är över 18 behöver du inte ens fundera på om du kommer att gilla den eller inte – den är magisk!

 

Print

Raw citron- och jordgubbscheescake

 • Av : Food Pharmacy
 • Portioner : 1 tårta 1x
Scale

Ingredienser

500 gram frysta jordgubbar

1 dl kokosflingor

3 1/2 dl naturella mandlar

10 dadlar

6 dl cashewnötter (som du gärna blötlagt över natten)

1 msk vaniljpulver

1 dl lönnsirap

1 1/2 dl citronsaft

2 dl kokosolja

Instruktioner

Börja med att ställa fram frysta jordgubbar så att de får tina i lugn och ro i rumstemperatur. Mixa kokosflingor, naturella mandlar och dadlar till en kladdig botten. Är den inte tillräckligt kladdig? Addera fler dadlar eller ha i lite kokosolja. När du är nöjd med konsistensen kan du trycka ner botten i en oljad springform och ställa den i frysen.

Mixa cashewnötter (som du gärna blötlagt över natten), vaniljpulver, lönnsirap, citronsaft och kokosolja. Köra allt i mixern tills cashewklabbet blir alldeles sammetslent. Ta ut botten ur frysen och bred ut din nötgrädde över den.

Kommer du ihåg jordgubbarna? När dom har tinat kan du mixa dem med någon dadel ifall du vill ha det lite sötare. Klutta ut jordgubbs- och dadelsylten på cashewfyllningen och rör runt lite försiktigt med en kniv så det blir ett fint mönster. Dunka till lite på sidan så att allt blir platt och snyggt. Plasta in och ställ in i frysen över natten. Flytta över till kylen cirka 3 timmar innan den ska serveras.

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

 1. Anna-Karin skriver:

  Tack för en grym blogg! Om man nu är allergisk mot nötter. Kan man byta ut cashewnötterna på något sätt?

  Glad midsommar!

 2. Vilket underbart recept! Denna står nu i frysen och stelnar tills morgondagens midsommarfirande. Provsmakade självklart smeten som var otroligt god och tvivlar inte på att resultatet kommer bli detsamma. Mums!

 3. Vad använder ni för mixer för att klara alla dessa moment? Är på jakt efter en ny, då den jag har inte är speciellt bra..

  1. Food Pharmacy skriver:

   Blendtec!

 4. Låter fantastiskt! Tyvärr är vi några nötallergiker i vår familj, är det någon som har ett bra alternativ till cashewnötter? Som ger samma krämiga konsistens?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Bra fråga Elin! Vi har tyvärr inte testat tågot annat men återrapportera gärna om du testar för det verkar vara fler som behöver byta ut cashewnötterna!

 5. Pernilla skriver:

  Den ser så magisk ut! Jag vet att cashews har någon magiskt som gör att de passar så bra i glass och grädde, MEN jag är allergisk – går de att byta ut?? Tips?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Pernilla, vi hoppas att någon av våra läsare kan dela med sig om de har testat att byta ut cashewnötterna. Vi har tyvärr inte testat!

 6. Annika skriver:

  Låter ljuvligt, men har en cashewnötsallergiker i hushållet. Vad tror ni man kan ersätta cashewnötter med? De enda nötter hen tål är mandel och hasselnöt. Funkar nån av dem, eller är det bättre med nån typ av frö…!?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Gissningsvis funkar det lika bra, bara smaken som blir annorlunda men kanske inte till det sämre tänker jag? OM du provar får du hemskt gärna berätta hur det gick, så kan vi skriva in det i receptet!

 7. Har samma fråga som Annika ovan, men här funkar inte hasselnötter eller mandel heller. Det finns så många härliga recept med cashewnötter så det vore så roligt att hitta ett bra alternativ.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Åh, det får bli sommarens utmaning att baka lite raw food-godis utan nötter helt enkelt! Tänker att fyllningen till just den här tårtan kanske skulle kunna göras på typ kokosmjöl + vaniljpulver + lönnsirap + citron + kokosolja, men ack, har ju inte provat utan gissar bara hej vilt …

 8. Sandra skriver:

  Hej!
  Vill gärna göra denna till dotterns kalas i helgen men har en, kanske lite dum, fråga.. Citronsaft – är det pressad citron eller nåt annat?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Funkar med bägge, senast gjorde körde vi faktiskt citronsaft (eko) på flaska för att det var enklast helt enkelt. Lycka till!

 9. Hej…har du något tips på hur man SKALAR dadlar utan att bli totalt nedkladdad och känna att det är värdens tidsödande jobb….

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hm … Varför ska du skala dom?

 10. Catrin Persson skriver:

  Stämmer måttet att det ska vara 1 msk vaniljpulver i.

 11. Johanna skriver:

  Tack för ett toppen recept! Den blev så hyllad. Framförallt bottendelen, haha!

  Efter att man slängt fram den i kylen 2 timmar för att sedan käka halva – Kan man frysa in den igen mån tro? Eller är det dumt. Vad rekommenderar ni? (Inser ju nu i efterhand att jag skulle skurit loss en bit att tina allena från början, men gjort är gjort…)

 12. Linda skriver:

  Macadamiennötter går lika bra som cashew lite dyrare bara

 13. Hej, jag undrar om man ska kärna ur dadlarna eller om man kan mixa med kärnorna kvar? Tack för ett bra recept!

  1. Anna Lindelöw skriver:

   Plocka helst ur kärnorna innan du mixar. Det kan lätt bli lite bitter smak annars.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.