Raw citron- och jordgubbscheescake. Perfekt sommartårta till midsommar.
Vi lovade ju att dela med oss av receptet till tårtan som vi bjöd ångarna på på förra helgens kalas (kul att auto correct ändrade ungarna till ångarna – dom ångade på rätt bra på kalaset). Nåväl, vi har ingen tid att spilla. Funderar du på vilken tårta du ska servera till barnkalaset eller midsommarkaffet så är svaret: den här.
Börja med att ställa fram 500 gram frysta jordgubbar så att de får tina i lugn och ro i rumstemperatur.
Mixa 1 dl kokosflingor, 3 1/2 dl naturella mandlar och ett tiotal dadlar till en kladdig botten. Är den inte tillräckligt kladdig? Addera fler dadlar eller ha i lite kokosolja. När du är nöjd med konsistensen kan du trycka ner botten i en oljad springform och ställa den i frysen.
Mixa 6 dl cashewnötter (som du gärna blötlagt över natten), 1 msk vaniljpulver, 1 dl lönnsirap, 1 1/2 dl citronsaft och 2 dl kokosolja … vänta lite nu … förlåt, men måste bara …
– Emil?
– Ja?
– Har du tagit den sista kokosoljan?
– Ja?
– Alltså, vi håller på att baka en tårta med våra läsare här och så upptäcker vi att kokosoljan är slut.
– Åh fan.
– Ja, det kan man ju kalla det.
– Ska jag sticka affären?
– Ja tack …
– Är det brådis?
– Ja tack …
Slicka av dina små dadelfingrar medan du väntar på att Emil handlar mer kokosolja.
När kokosoljan äntligen är på plats kan du köra allt i mixern tills cashewklabbet blir alldeles sammetslent. Ta ut botten ur frysen och bred ut din nötgrädde över den.
Kommer du ihåg jordgubbarna? När dom har tinat kan du mixa dem med 2 dadlar.
Klutta ut jordgubbs- och dadelsylten på cashewfyllningen och rör runt lite försiktigt med en kniv så det blir ett fint mönster.
Dunka till lite på sidan så att allt blir platt och snyggt (nej, vi påstår inte att du inte kan tänka själv, vi ville bara … äsch … du hajar!). Plasta in och ställ in i frysen över natten. Flytta över till kylen cirka 3 timmar innan den ska serveras.
Servera till lämplig skara busfrön.
Utvärdering: 4/5 barn gillade tårtan. Det femte barnet gillade den inte alls. Och om du är över 18 behöver du inte ens fundera på om du kommer att gilla den eller inte – den är magisk!
Raw citron- och jordgubbscheescake
- Portioner : 1 tårta 1x
Ingredienser
500 gram frysta jordgubbar
1 dl kokosflingor
3 1/2 dl naturella mandlar
10 dadlar
6 dl cashewnötter (som du gärna blötlagt över natten)
1 msk vaniljpulver
1 dl lönnsirap
1 1/2 dl citronsaft
2 dl kokosolja
Instruktioner
Börja med att ställa fram frysta jordgubbar så att de får tina i lugn och ro i rumstemperatur. Mixa kokosflingor, naturella mandlar och dadlar till en kladdig botten. Är den inte tillräckligt kladdig? Addera fler dadlar eller ha i lite kokosolja. När du är nöjd med konsistensen kan du trycka ner botten i en oljad springform och ställa den i frysen.
Mixa cashewnötter (som du gärna blötlagt över natten), vaniljpulver, lönnsirap, citronsaft och kokosolja. Köra allt i mixern tills cashewklabbet blir alldeles sammetslent. Ta ut botten ur frysen och bred ut din nötgrädde över den.
Kommer du ihåg jordgubbarna? När dom har tinat kan du mixa dem med någon dadel ifall du vill ha det lite sötare. Klutta ut jordgubbs- och dadelsylten på cashewfyllningen och rör runt lite försiktigt med en kniv så det blir ett fint mönster. Dunka till lite på sidan så att allt blir platt och snyggt. Plasta in och ställ in i frysen över natten. Flytta över till kylen cirka 3 timmar innan den ska serveras.