fbpx

Food Pharmacy

Post image

Hur du boostar ditt immunförsvar, tarmflora och goda bakterier.

Följande krönika sitter i senaste numret av tidningen VEGO. Den här gången blev det en liten text om tarmfloran (surprise surprise) och vår favoritprofessor Stig Bengmark.

För några dagar sedan fick vi två recept på mejlen från Australien. Det ena var en sallad med rödbetor, zucchini och gurkmeja och det andra en pad thai med ingefära, lime och koriander, båda två för goda för att inte provlaga omedelbart. Mejlet kom från en kvinna som följde vår blogg, men innan vi berättar vem hon var så måste vi nog backa bandet lite och berätta lite mer om vår alldeles egna husprofessor.

För två år sedan startade vi en blogg som heter foodpharmacy.se. Några månader tidigare hade vi varit i Helsingborg och ätit lunch med en professor som heter Stig Bengmark. Ungefär tre tuggor in i rödbetsbiffen gläntade Stig på dörren till en helt ny värld för oss – full av tarmfloror, bakterier, grönsaker och antiinflammatorisk mat. Stig är f.d. klinikchef på Lunds Universitets sjukhus och i mer än sextio år har han forskat kring nutrition och dess betydelse för hälsan och de senaste 20 år har han fördjupat sig i tarmflorans betydelse för hälsan. Vi har fortfarande kvar vårt anteckningsblock från lunchen. Längst ner i högra hörnet har vi ringat in det viktigaste ordet på sidan: “tarmflora”.

Handen på hjärtat – innan vi träffade Stig hade vi aldrig ens tagit ordet tarmflora i vår mun. Och vi hade absolut ingen som helst aning om att 80 procent av immunförsvaret sitter i tarmen (lite oklart var vi trodde att det satt, men i alla fall inte där). I dag har vi lite bättre koll – vi har fått kläm på att det finns onda och goda bakterier i tarmen, och att maten vi äter antingen gynnar de onda eller de goda. Och, väldigt förenklat, så är de goda bakterierna fullkomligt tokiga i färska grönsaker, frukter och bär!

Tyvärr äter inte alla av oss så mycket grönsaker som man hade kunnat önska, utan lever på mat som kanske snarare gynnar de onda bakterierna (we don’t blame you, det krävs en dåres disciplin för att klara av att bara gynna de goda bakterierna). När Stig förstod hur viktig tarmfloran var för vår hälsa valde han och några forskarkollegor därför ut fyra goda bakterier (varav 3 från växtriket) som han tog patent på, och genom att kombinera dem med fibrer skapade han något som i forskarvärlden kallas för synbiotika. Synbiotika är helt enkelt ett pulver av skyddande bakterier och fibrer som man kan ta som tillskott, och som fram tills nu använts i forskning på allt från levertransplantationer till cancerpatienter till barn och ungdomar med ADHD (gemensamt för alla grupperna är att patienterna lider av en svag tarmflora).

Vi har alltid dragits till eldsjälar. Stig är 87 år, men nöjer sig aldrig. Varje morgon går han i på sin Facebook och publicerar nya studier och fakta om vikten av att äta mycket grönsaker och att hålla sin tarmflora i balans. Han har sin synbiotika som han hoppas ska bli klassad som medicin eftersom den har visat sig ha så goda antiinflammatoriska egenskaper och kan användas både som komplement till annan behandling för sjuka och för friska i förebyggande syfte. Han har ägnat sitt liv åt att upplysa om hur vi själva kan påverka vår hälsa genom kosten och när han kom på att vi mår bättre av att sluta dricka mjölk framstod han som radikal i ett land där mjölken är en helig ko. Han hoppas att vi snart inte kan fortsätta blunda längre för vikten av att minska vårt köttintag. Och han hoppas på att vården äntligen ska förstå vikten jobba förebyggande och inte bara behandla sjukdomar.

Och kvinnan som hörde av sig från Australien? Jo, hon visade sig vara dotter till Stigs fd läkarkollega från Lund, och nu hade hon fått nys om Stigs synbiotika och ville börja sälja den i Australien. Man ska aldrig ropa hej förstås, men hej – lite vittrig har vi allt. Kan det här leda till något? Kan detta vara ett steg närmare en friskare värld? Och medan vi drömmer om det så kan ju du passa på att testa Kristinas veganska gurkmejasallad och hennes sötsalta pad thai – direkt från Australien. Namnam för tarmfloran och dessutom vansinnigt gott.

Tarmflorans bästa gurkmejasallad

Sallad:
1 stor näve ruccola
1 riven eller tunt skivad rödbeta
1 morot, spiraliserad
1 liten zucchini, spiraliserad
Några fina blomkålsklasar, gärna råa
3-4 strimlade soltorkade tomater
1 näve solrosfrön

Blanda!

Dressing:
1-2 msk hampa- eller olivolja
1 näve paranötter
2 vitlöksklyftor
1 rejäl sked med gurkmejapulver (dosera efter tycke och smak)
Himalayasalt
1 pressad citron
1 stor, mogen tomat
1 näve färsk basilika
Cayennepeppar

Kör i mixern!

Antiinflammatorisk pad thai

Sås:
1 bit färsk ingefära
1 pressad lime
2 medjooldadlar
1/2 msk risvinäger
1,5 kaffir limeblad
Drygt 1/2 dl härligt mandelsmör
Färsk koriander
Färsk eller torkad chili
1/2 msk fisksås

Kör i mixern och späd eventuellt med med vatten för önskad konsistens!

Nudlar:
1 stor morot
1 zucchini
2 tomater
½ rördlök
2 msk tamari
2 msk risvinäger

Hyvla, riv eller spiralisera (heter det så?) 1 stor morot och 1 zucchini. Hacka två tomater och släng i rejält med böngroddar. Marinera ½ rödlök i 2 msk tamari och 2 msk risvinäger i 10 minuter. Blanda ihop och ös på med såsen och hackade råa mandlar.

Dela

Kommentarer

 1. Ingela Marklinder skriver:

  Som jag brukar säga till mina studenter: ”Samtidigt som ni frågar familjen vad de vill ha för mat ska man vända sig till sin tarmflora och fråga: vad vill ni ha för mat idag?”

  1. Food Pharmacy skriver:

   Bra tips Ingela:)

 2. Elba Pineda Gustafsson skriver:

  Tacksam tar jag emot era underbara tips,
  Elba

  1. Food Pharmacy skriver:

   Härligt Elba!

 3. Margareta Stjernfelt skriver:

  Härliga recept, får mig att tänka till och om. Bra sagt Ingela!

 4. Tack för pad thai-receptet! Tror det föll bort i Vego-tidningen? Letade och letade och letade.. 🙂

  1. Food Pharmacy skriver:

   Ja, visst gjorde det? Märkligt!

 5. Jennifer skriver:

  Hej! Set står 1,5 kaffir limeblad, så jag undrar 1,5 vaddå? 🙂 förpackning känns ju vädligt varierande. Tack för bästa bloggen! Snart får jag er bok!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Sorry sent svar, hittade massa obesvarade kommentarer som vi betar av nu. Har du hunnit bli något klokare? Själva har vi inte ens fått ta på dessa.

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.