Barn som föds med kejsarsnitt smörjs in med mammans bakterier. – Food Pharmacy

Forskning, Food Pharmacy

Post image

Barn som föds med kejsarsnitt smörjs in med mammans bakterier.

För dig som kikar in här ofta är det kanske inte så förvånande att vi lusläser varenda liten notis där ordet tarmflora finns med, men ett annat ord som alltid fångar vår uppmärksamhet är ordet “kejsarsnitt”. Ett av våra barn är nämligen ett så kallat kejsarsnittsbarn. Och därför känner vi också till att barn som är födda med kejsarsnitt tyvärr har en högre risk för att utveckla kroniska sjukdomar som till exempel astma, allergi och barnleukemi.

En av teserna som engagerar forskare världen över är att barn som föds med kejsarsnitt föds med en sämre tarmflora. När barn föds vaginalt får de automatiskt mammans goda bakterier i födelsekanalen medan kejsarsnittbarn, av naturliga skäl, inte får dessa. Att andelen kejsarsnitt ökat ganska dramatiskt i vår del av världen samtidigt som forskningen alltmer pekar på tarmflorans betydelse för ett långt och friskt liv, gör naturligtvis det hela lite extra intressant.

I förra veckan tipsade vi om att den danska tidningen Politiken har skrivit en väldigt intressant artikelserie om tarmfloran och en av artiklarna handlar om just kejsarsnitt – att kejsarsnittbarn har större risk för att utveckla kroniska sjukdomar och att det nyligen genomförts en studie där bebisar som föds med kejsarsnitt blivit insmorda med mammans vagnala bakterier efter födseln. Forskare påpekar att studien är liten men att resultaten är mycket intressanta och efterfrågar mer forskning. Resultaten visar nämligen att man genom detta tillvägagångssätt kommit väldigt nära den rikliga bakterieflora som ett barn som föds vaginalt får. Läs hela artikeln här.

En annan sak som är spännande är att forskning visar på att ett tillskott av goda bakterier till mamman under graviditet och amning men också till barnet under spädbarnsåldern visat på mycket intressanta resultat (det har vi skrivit om här).
Tänk om vi hade vetat det för si så där 9 år sedan.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.