Glutenfria bovetefrallor med fem ingredienser. – Food Pharmacy

Recept

Post image
fav

Glutenfria bovetefrallor med fem ingredienser.

fav

Titta! En blåvitrandig kökshanduk.

IMG_0253

Vad tror du ligger under den? Ett schackbräde? Ett kilo lösgodis? Ett livs levande hamster? Vi lyfter försiktigt på duken och tittar!

FullSizeRender-255Aha! Bovetefrallor som precis jäst klart. Vad sa du, du vill veta hur vi gjorde dem? Det klart du ska få det, vi är inte sådana som håller inne på guldrecept, vi är här för att dela med oss.

Glutenfria bovetefrallor
(20 stycken)

25 g jäst
9 dl fingervarmt vatten
2 tsk salt
350 g bovetemjöl (cirka 7 dl)
200 g durramjöl (cirka 4 dl)
40 g psylliumfröskalmjöl/psylliumhusk (cirka 1 dryg dl)

Rör ut jästen i vattnet. Mät upp psylliumfröskalmjöl, bovetemjöl,durramjöl och salt och blanda ner det i degvätskan, allt på en gång. Vispa ihop i några minuter. Konsistensen blir först som en lös smet men efter en stund blir den lite klibbigare. Låt degen svälla i typ 10 minuter. Blöt händerna med olja och forma degen till 20 bullar som du lägger på ett bakplåtspapper på en, yes du gissar rätt, plåt. Pudra dem med lite durramjöl och låt jäsa typ 75 minuter (lite längre om du har kallt i köket). Grädda på cirka 110 °C tills de ser färdiga ut. Ta ut ur ugnen och låt bröden svalna helt innan du sätter tänderna i dem.

FullSizeRender-257

Ett riktigt toppenrecept som vi kommer baka fler gånger i sommar! Vi hade lite högre temperatur än vad vi brukar och glömde i vanlig ordning att titta på klockan, så ber om ursäkt för att vi inte vet på sekunden när du ska ta ut dem. Originalreceptet är 225 °C i cirka 20 min, men toppen om du vågar sänka temperaturen på ugnen några snäpp.

Originalreceptet är lånat från bakproffset Nilla och receptet hittar du här.

Print

Glutenfria bovetefrallor

 • Av : Food Pharmacy
 • Portioner : 20 stycken 1x
Scale

Ingredienser

25 g jäst

9 dl fingervarmt vatten

2 tsk salt

350 g bovetemjöl

200 g durramjöl

40 g psylliumfröskalmjöl/psylliumhusk

Instruktioner

Rör ut jästen i vattnet. Mät upp psylliumfröskalmjöl, bovetemjöl,durramjöl och salt och blanda ner det i degvätskan, allt på en gång. Vispa ihop i några minuter. Konsistensen blir först som en lös smet men efter en stund blir den lite klibbigare. Låt degen svälla i typ 10 minuter. Blöt händerna med olja och forma degen till 20 bullar som du lägger på ett bakplåtspapper på en, yes du gissar rätt, plåt. Pudra dem med lite durramjöl och låt jäsa typ 75 minuter (lite längre om du har kallt i köket). Grädda på cirka 110 °C tills de ser färdiga ut. Ta ut ur ugnen och låt bröden svalna helt innan du sätter tänderna i dem.

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

 1. Hej,

  Kan man halvera receptet?

  Hälsn. Anna

 2. […] Enkelt & “snabbt” grundrecept på surdegslimpa (naturligt glutenfri) Smulpaj med blåbär (gluten, mjölk & sockerfri) Finax Glutenfritt. Kesoplättar – 56kilo – Inspiration, Hälsa och Livets goda! Recept glutenfritt mjukt , tunnbröd i stekpanna (vetefritt, vegan) Havrescones – naturligt glutenfria. Glutenfritt rostbröd. Saffransmuffins! (Glutenfria) Food Pharmacy | » Glutenfria bovetefrallor med fem ingredienser. […]

 3. Ann-Louise skriver:

  Blev lite smaklösa kanske i med ngn torkad frukt?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Ja varför inte!

 4. TYP hur lång gräddningstid pratar vi om: närmare 45 min eller 4 h?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hm, nu var det ju ett tag sedan vi gjorde dem men typ 1 timma?

 5. Hej!
  Just läst ut er bok. Väldigt inspirerande!
  Jag undrar om det finns något “bra” köpebröd?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Väldigt bra fråga, skulle också vilja veta om det finns något bra bröd som tickar in på allt … En gyllene medelväg kan vara att köpa en bra brödmix och sedan grädda den på lite lägre temperatur. Bl a Paradiset har bra brödmixer.

 6. Ninni skriver:

  Går det att förbereda kvällen innan och låta jäsa i kylen?

 7. Hej! Kan man ersätta psyllium med något annat?

 8. Hej. Var får man tag på psylliumfröskalmjöl/psylliumhusk?? 🙂

 9. Linda skriver:

  Kan man ersätta durramjöl m nåt? Aldrig hört talas om ens…

 10. Hur länge håller brödet om man förvarar det i rumstemperatur?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Faktiskt ingen aning, de räcker aldrig mer än några timmar hemma hos oss.:)

 11. Kan man byta andelen durramjöl mot andelen bovete, så det blir 4 dl bovete och 7 dl durra istället? Är inte så förtjust i bovetesmaken…

  1. Julia Axelsson skriver:

   Kör på! Alltid värt att testa.

 12. Jag adderade 1 dl grovhackade valnötter, blev supergott!
  Går utmärkt att frysa in 🙂 brukar ta fram för morgondagen inna jag lägger mig så får dom tina över natten!

 13. Jag har bakat dessa många gånger och tycker de blir för kompakta så jag har lagt till havrekli, linfrön, pumpafrön och bovete/quinoapuffar. Det blir jättebra och mjukare bröd. Ibland tar jag kikärtsmjöl i stället för durra. Det går precis lika bra.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.